20 Οκτ 2009

Πως “βλέπει” ο Καποδίστριας 2 τη Φθιώτιδα και τη “γειτονιά” μας

Γράφει ο Περικλής Καπετανόπουλος από (Απογευματινή)

Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή”.
Βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που έχουμε δημοσιεύσει κι’ εμείς στο παρελθόν αλλά πιστεύουμε ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις.
Πάντως για τη Φθιώτιδα υπάρχει ένα “αγκάθι” και μάλιστα μεγάλο. Βέβαια υπάρχουν και μικρότερα…

Το μεγάλο “αγκάθι” ακούει στα ονόματα των δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης
Κι’ ενώ στη Σπερχειάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αντίρρηση για τη συνένωση και το μοίρασμα κάποιων υπηρεσιών με τη Μακρακώμη, η Μακρακώμη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ήθελε να είναι έδρα δήμου και να πάρει μαζί της τον δήμο Αγίου Γεωργίου και την κοινότητα Τυμφρηστού αλλά δεν της βγαίνουν έτσι τα πληθυσμιακά κριτήρια. Βέβαια “παίζει” ακόμη και η συνένωση της Μακρακώμης με δήμο Δομοκού αλλά, όπως πληροφορούμαστε είναι το “έσχατο” χαρτί της πίεσης για να υποκύψει στη συνένωση με τη Σπερχειάδα.
Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι κι’ εκεί ο “στρατηγός”, πρόεδρος της κοινότητας Τυμφρηστού “αλλοιθωρίζει” προς Ευρυτανία μεριά και αν μπορέσει θα του άρεσε να συνενωθεί με κάποιους δήμους της Ευρυτανίας.
Μικρότερο είναι το “αγκάθι” του δήμου της Λαμίας αλλά εκεί θα υπάρξουν μικρότερες αντιδράσεις αφού ούτε η Στυλίδα ούτε η Πελασγία θα είναι έδρα διευρυμένου δήμου αλλά μόνο η Λαμία που σημαίνει ότι κανένας δεν χάνει σε πρεστίζ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά η Στυλίδα ήξερε ότι προορίζεται για “επίνειο” της Λαμίας, οπότε έχει “ψιλοχωνέψει” αυτή τη συνένωση. Τώρα η Πελασγία μάλλον δεν θα ρωτηθεί αφού από μόνη της είτε με όμορους δήμους δεν θα μπορέσει να έχει τα κριτήρια ως δήμου.
Βέβαια και οι άλλες περιοχές της Φθιώτιδας μη νομίζετε ότι συμφωνούν απόλυτα με το χωρισμό που προτείνει το ΙΤΑ αλλά είναι πιο πρόθυμες να συζητήσουν λύσεις μεταξύ τους αλλά το πιο πιθανό είναι να βρούν λύσεις ψωρίς “να βγεί αίμα”.
Πάντως όπως και να έχει το θέμα, κάπως έτσι θα διαμορφωθεί η κατάσταση, έστω κι’ αν υπάρξουν κάποιες ανώδυνες αλλαγές. Συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένας δήμος λιγότερος…
Δείτε τι προτείνει το ΙΤΑ και εν μέρει θα είναι οδηγός για την κυβέρνηση Παπανδρέου αφού δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ΟΤΑ που εν μέρει έχουν συμφωνήσει με το ΙΤΑ.
Πάντως η σκέψη στην κυβέρνηση είναι τώρα να περάσει στον Καποδίστρια 2, τώρα που δεν θα έχει πολιτικό κόστος και αντίκτυπο στις επόμενες εκλογές. Το μόνο που προβληματίζεται η κυβέρνηση είναι το οικονομικό κόστος…

Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Δήμος 1: Γοργοποτάμου, Εχιναίων, Λαμιέων, Λειανοκλαδίου, Πελασγίας, Στυλίδος και κοιν. Παύλιανης
Δήμος 2: Αμφίκλειας, Ελάτειας και Τιθορέας
Δήμος 3: Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων
Δήμος 4: Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδος
Δήμος 5: Αγ. Γεωργίου, Μακρακώμης, Σπερχειάδας, Υπάτης και Τυμφρηστού
Δήμος 6: Αγ. Κωνσταντίνου, Καμ. Βούρλων και Μώλου

Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Δήμος 1: Δομνίστας, Ποταμιάς, Προυσσού και Καρπενησίου
Δήμος 2: Κτημενίων και Φουρνά
Δήμος 3: Φραγκίστας, Βίνιανης και Αγράφων
Δήμος 4: Απεραντίων και Ασπροποτάμου

Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Δήμος 1: Γραβιάς και Παρνασσού
Δήμος 2: Άμφισσας και Δελφών
Δήμος 3: Βαρδουσίων, Καλλιέων και Λιδορικίου
Δήμος 4: Ευπαλίου και Τολοφώνος
Δήμος 5: Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ιτέας

Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Δήμος 1: Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας.
Δήμος 2: Θηβαίων, Πλαταιών, Βαγίων και Θίσβης.
Δήμος 3: Θεσπιέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Ακραιφνίας.
Δήμος 4: Κορώνειας, Λεβαδέων, Χαιρωνείας και Κυριακίου.
Δήμος 5: Αραχόβης, Δαύλιας, Διστόμου και Αντικύρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.