SΟS για το… γκουρμέ δηλητήριο

ContentSegment_12916952$W232_H250_R0_P0_S1_V1$JpgΤριάντα περιστατικά δηλητηρίασης καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες από μανιτάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Σοβαρούς κινδύνους κρύβουν τα πιάτα που περιέχουν μανιτάρια: η αύξηση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας με διάγνωση «δηλητηρίαση από μανιτάρια» προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Το πρόβλημα, όπως υπογραμμίζουν, οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες που μαζεύουν αυτοφυή μανιτάρια από το βουνό δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα από τα αθώα… Δεν είναι άλλωστε εύκολη υπόθεση, καθώς όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μορφολογία τους αλλάζει κατά την ανάπτυξή τους και συνεπώς δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν ακόμη και οι καλά «διαβασμένοι». Το αποτέλεσμα είναι πως το Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχει δεχτεί από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα 30 κλήσεις για τον συγκεκριμένο λόγο από κάθε γωνιά της χώρας- από τη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, έως την Άρτα, τη Μύκονο και τη Σάμο.

Ένοχος για τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν αποδείχτηκε πως ήταν το Αmanita Ρhalloides- μανιτάρι που θεωρείται υπεύθυνο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, για τους περισσότερους θανάτους. «Το συγκεκριμένο είδος παράγει την τοξική ουσία αματοξίνη, η οποία προκαλεί ηπατοκυτταρική νέκρωση με άμεση συνέπεια την πρόκληση οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Και δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πως έχει αυξηθεί η συχνότητα των πολιτών που πέφτουν θύματα άγνοιας, λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Κέντρου Δηλητηριάσεων κ. Τζένη Νέου, η οποία σπεύδει να συμπληρώσει πως οι πολίτες δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, μαζεύοντας μανιτάρια από τους αγρούς.

Η ίδια ωστόσο διευκρινίζει πως υπάρχει αντίδοτο και συνεπώς οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους και να αναρρώσουν, αρκεί να σπεύσουν άμεσα στο νοσοκομείο. «Τα συμπτώματα- όπως είναι ο εμετός, η διάρροια και ο έντονος πόνος στην κοιλιά- αρχίζουν συνήθως έξι ώρες μετά τη βρώση, δεν είναι όμως σπάνιο να εμφανιστούν και ύστερα από 24 ώρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, το θετικό όμως είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δηλητηρίαση», συμπληρώνει η κ. Νέου.

Εάν όμως δεν απευθυνθούν σε ειδικό τότε οι βλάβες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η μεταμόσχευση ήπατος. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ηepatology», από τους 27 ασθενείς με δηλητηρίαση από Αmanita Ρhalloides που νοσηλεύτηκαν σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Γαλλίας κατά το διάστημα 1993- 2005, οι έξι περιλήφθηκαν στη λίστα για μεταμόσχευση.  Από:ΤΑ ΝΕΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.