ΜΕ ΤΟΠΙΚΟ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ

Νομάρχης: ο δήμαρχος έχασε το παιχνίδι – βλέπω αναταραχές

Δήμαρχος: προσωπικές οι απόψεις του – οι έμποροι δεν είχαν πρόβλημα για μετά τις γιορτές


Με «επεισόδιο» ανάμεσα στο νομάρχη Φωκίδας και το δήμαρχο Άμφισσας ξεκίνησε η …σειρά επεισοδίων που όλοι περιμένουν στην πόλη κατά τη διεξαγωγή της δίκης Κορκονέα.

Ο νομάρχης Φωκίδας Νικόλαος Φουσέκης σε δηλώσεις του στην αυτοδιοίκηση.gr εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση του δήμου Άμφισσας να διεξαχθεί η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της πόλης, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων. «Εύχομαι να μην γίνουν επεισόδια, αν και το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό», είπε ο κ. Φουσέκης και πρόσθεσε με νόημα: «εάν όμως γίνουν τότε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του για τις αποφάσεις που έλαβε».

Ο νομάρχης επεσήμανε ότι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Άμφισσας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να λάβει κάποια πρωτοβουλία εκτός εάν του το ζητήσουν οι επίσημοι φορείς των εμπόρων. «Το νομαρχιακό συμβούλιο σε απόφασή του είχε πει όχι στη διεξαγωγή της δίκης, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των εμπόρων. Μετά την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να γίνει η δίκη στο ΜΟΔ Άμφισσας, δέχθηκα πολλά τηλέφωνα από μεμονωμένους εμπόρους που μου εξέφραζαν το φόβο τους για την πρόκληση επεισοδίων. Επίσημη αντίδραση δεν έχω από τους εκπροσώπους των εμπόρων, φαντάζομαι όμως αύριο που θα επιστρέψω στη νομαρχία – από ταξίδι που βρίσκομαι – το θέμα θα έρθει στο προσκήνιο».

Σε επισήμανσή μας, ότι ο δήμος Άμφισσας είπε “ναι” στη διεξαγωγή της δίκης, αλλά μετά τις γιορτές προκειμένου να μην «καθίσει» η εμπορική κίνηση, υπό τον φόβο των επεισοδίων ο κ. Φουσέκης είπε: «από τη στιγμή που κάνεις ένα βήμα πίσω είναι σαν να χάνεις το παιχνίδι.

Δ. Άμφισσας: ειλημμένη η απόφαση, προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα

«Αυτές είναι οι προσωπικές απόψεις του νομάρχη», απάντησε λακωνικά ο δήμαρχος Άμφισσας, Ασημάκης Ασημακόπουλος στην αυτοδιοίκηση.gr, όταν του ετέθησαν υπόψη οι σχετικές δηλώσεις του κ. Φουσέκη. «Στο κείμενο που είχαμε στείλει στον Άρειο Πάγο, προτείναμε να γίνει η δίκη μετά τις γιορτές για να μην έχουμε «παρατράγουδα» στην περιοχή μας. Και όταν λέω παρατράγουδα αναφέρομαι ακόμα και στην πραγματοποίηση έστω και μιας διαδήλωσης. Πρέπει όμως να σας πω και κάτι άλλο, ότι στην περίπτωσή μας η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν ειλημμένη, ενώ στην περίπτωση της Χαλκίδας, υπήρχε απλώς πρόταση. Το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου ή στον Κορυδαλλό. Έτσι, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προτείνουμε τη διεξαγωγή της δίκης μετά τις γιορτές για να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της εμπορικής κίνησης. Αυτή ήταν και η απόφαση των εμπόρων, όχι μόνο η δική μας. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη και στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αστυνομικές αρχές ότι θα μας προστατεύσουν».

Σε ερώτησή μας εάν φοβάται την πρόκληση επεισοδίων, απάντησε ότι σε περίπτωση που υπερίσχυε ο φόβος του από την εμπιστοσύνη του στις αστυνομικές αρχές ότι θα κάνουν με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον τους, δεν θα έδινε ο δήμος το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή της δίκης, υπό προϋποθέσεις. «Άλλωστε εμένα το σπίτι μου και η περιουσία μου βρίσκονται μόλις πενήντα μέτρα από τα δικαστήρια», πρόσθεσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Στις 20 Ιανουαρίου η δίκη στην Άμφισσα

Σημειώνεται ότι η δίκη ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, προσδιορίστηκε τελικά από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας για τις 20 Ιανουαρίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχικώς προσδιοριστεί να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά μετά από διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της πόλης η εκδίκαση μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας που διοικητικά υπάγεται στο Εφετείο Λαμίας. Έτσι η δίκη προσδιορίστηκε για τις 20 Ιανουαρίου καθώς οι κληρώσεις δικαστών για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια Δεκεμβρίου στην Άμφισσα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί όταν η υπόθεση μεταφέρθηκε στο εκεί Πρωτοδικείο .

Κατηγορούμενοι είναι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που πυροβόλησε τον άτυχο μαθητή και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, παρών στο τραγικό περιστατικό. Ο Κορκονέας βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ενώ ο συνάδελφος του θα δικαστεί για απλή συνέργεια.

Στο αρχείο η αίτηση της μητέρας του Αλέξη για να διεξαχθεί η δίκη στον Κορυδαλλό

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες έθεσε στο αρχείο την αίτηση της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του ανήλικου μαθητή , που έχασε τη ζωή του πριν ένα χρόνο στα Εξάρχεια, με την οποία ζητούσε να μη γίνει στην Άμφισσα, αλλά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη. Η αίτηση τέθηκε στο αρχείο, καθώς κρίθηκε από τον κ. Τέντε ότι δεν έχουν αρθεί οι λόγοι δημόσιας τάξης για τους οποίους κρίθηκε ότι η διεξαγωγή της δίκης έπρεπε να μεταφερθεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας στο ΜΟΔ της Άμφισσας.Από:aftodioikisi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.