Βρίστε το αφεντικό σας, κάνει καλό στην καρδιά! SΟS για όσους δεν εκτονώνονται στη δουλειά τους

▅Στο γραφείο. Αυτοί που υπομένουν σιωπηλά τις αδικίες, βρίσκονται συχνά πιο κάτω στην ιεραρχία

Άνθρωποι που υφίστανται αδικίες στη δουλειά και τις υπομένουν σιωπηλά έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από την καρδιά τους σε σύγκριση με αυτούς που εκτονώνουν τον θυμό τους, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Όταν εκφράζετε τον θυμό σας στο αφεντικό σας, κάνετε καλό στην καρδιά σας, διαπίστωσαν γιατροί στη Σουηδία. Το εύρημα υποστηρίζει άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι η υγεία αυτών που υποφέρουν σιωπηλά είναι χειρότερη από την υγεία αυτών που αντιμετωπίζουν όσους τους ταλαιπωρούν. Άνθρωποι που κρατούν μέσα τους πράγματα, εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες και είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί που επηρεάζουν την υγεία είναι άγνωστοι, όμως οι γιατροί πιστεύουν πως ο θυμός, όταν δεν εκτονώνεται, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Η στρατηγική κάθε προσώπου για την αντιμετώπιση των αδικιών που του γίνονται στη δουλειά του είναι ζήτημα προσωπικότητας, όμως επηρεάζεται επίσης και από τις συνθήκες. Αυτοί που υπομένουν σιωπηλά τις αδικίες, βρίσκονται συχνά πιο κάτω στην ιεραρχία.

Οι έρευνες
Σουηδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης παρακολούθησαν 2.755 άνδρες εργαζομένους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ώς το 2003. Έκαναν πολλές μετρήσεις (της αρτηριακής πίεσης, του δείκτη μάζας σώματος, των επιπέδων χοληστερίνης) και ρώτησαν τους άνδρες πώς αντιμετωπίζουν τις αδικίες που τους γίνονται ή τις συγκρούσεις στη δουλειά τους. Κατέγραψαν ποιοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν τακτικές αποφυγής και ποιοι υπέφεραν από πονοκεφάλους ή άλλα σωματικά συμπτώματα. Σε περίοδο 10 ετών, σημειώθηκαν στην ομάδα 47 θάνατοι από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή νόσο. Και αφού αφαίρεσαν παράγοντες όπως η ένταση της δουλειάς και οι βιολογικοί, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτοί που συγκρατούσαν συνεχώς τον θυμό τους, αντί να τον εκφράζουν ανοικτά, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εμφράγματα ή να νοσήσουν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη επιθεώρηση «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth».

Από: ΤΑ ΝΕΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.