Ανοίγει ο δρόμος για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία

22 Δεκ 2009

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας να προχωρήσει στην συγκρότηση νομικού προσώπου για να λειτουργήσει μέσω αυτού το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Πρόκειται για θέμα το οποίο ουσιαστικά μονοπώλησε την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ενώ η συνεδρίαση χρωματίστηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Κώστα Μπασδέκη και της ηγετικής μορφής των Λαμπράκηδων, του Τάκη Παληού ή Παληοτάκη, που ήταν παρών στην συνεδρίαση και που ανέλαβε να εξηγήσει τον ρόλο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης αλλά και να χρωματίσει τον χαρακτήρα της λειτουργίας ενός τέτοιου Μουσείου […]

Ειδικότερα, στην εισήγησή του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Κοτρωνιάς χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση, προσδιορίζοντάς την ως εκπλήρωση φόρου τιμής, ιστορική υποχρέωση αλλά και «προσφορά προς τους νέους μας που ψάχνουν για πρότυπα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως εισηγείται την εγκατάσταση του Μουσείου στην ανατολική πλευρά του παλιού νοσοκομείου αλλά και την σύσταση του νομικού προσώπου με 9μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα προεδρεύει ο δήμαρχος.

Θετικά εκφράστηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Σερέτης ο οποίος επεσήμανε πως ο κ. Κοτρωνιάς έχει αργήσει να φέρει το θέμα για συζήτηση. Τον κατηγόρησε μάλιστα πως «η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έρχεται το θέμα οφείλεται στο γεγονός ότι οδεύουμε προς δημοτικές εκλογές και ότι με την κατάργηση του 42% ο δήμαρχος επιδιώκει να έχει την εύνοια της Αριστεράς». Παράλληλα ο κ. Σερέτης τόνισε την διαφωνία του στο να εγκατασταθεί το Μουσείο στο παλιό νοσοκομείο επισημαίνοντας ότι εκεί θα στεγαστούν και άλλες υπηρεσίες του δήμου γεγονός που υποβαθμίζει το ίδιο το Μουσείο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναγνώστηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κα Αναστασία Φαρδή και έγγραφη παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών κ. Βασίλη Κυριακάκη, ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινή συνεδρίαση. Στην επιστολή του ο κ. Κυριακάκης τόνισε πως η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία «χαιρετίζει την πρόταση της δημοτικής αρχής για την ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο υπήρξε χρόνιο αίτημα των δημοκρατικών πολιτών, αντιστασιακών οργανώσεων και της Αριστεράς και το οποίο η δημοτική μας κίνηση έχει προτείνει, υποστηρίξει και προβάλλει στην τοπική κοινωνία από την προγραμματική της διακήρυξη έως σήμερα».
Παράλληλα ο κ. Κυριακάκης πρότεινε να αξιοποιηθεί η σχετικά μεγάλη πείρα του Αντιστασιακού Μανώλη Γλέζου αλλά και την ιδιαίτερη προβολή της ζωής και της δράσης του συμπατριώτη μας Αρη Βελουχιώτη.

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μπασδέκης ο οποίος τόνισε πως «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή πάνω στο θέμα του Μουσείου καθώς επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία στην κατεύθυνση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξαφανιστεί η ιστορική αλήθεια της εθνικής αντίστασης».
Τόνισε μάλιστα πως «δεν γνωρίζουμε ούτε καν ποια είναι η εταιρεία διάσωσης ιστορικών αρχείων και ποιος είναι ο ρόλος της». Παράλληλα έκανε λόγο και στον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικότερα την εθνική αντίσταση η δημοτική αρχή τονίζοντας χαρακτηριστικά «τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λαμίας, στην οποία αποσιωπούμε την συμβολή του Άρη Βελουχιώτη και την γιορτάζουμε ως θρησκευτική εορτή του Αγίου Λουκά».

Σε μεγάλη καθυστέρηση αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπάτσιαρης ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην θητεία του Λάμπρου Παπαδήμα και την μάχη που δόθηκε τότε για την εγκατάσταση του ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού.

Απαντώντας σε όλα αυτά ο κ. Κοτρωνιάς απέρριψε κάθε πιθανότητα για πολιτικές σκοπιμότητες στην πρότασή του, επανέλαβε για μία φορά ακόμη τις δηλώσεις του πως «είναι χρέος τιμής, ιστορική ανάγκη και ανάγκη δημιουργίας προτύπων η ίδρυση του Μουσείου» ενώ για την τοποθέτησή του στο νοσοκομείου τόνισε πως «είναι μια λύση επειδή θα γίνει γρήγορα η εγκατάστασή του».

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των συνταξιούχων και παλιός δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος χαρακτήρισε την συγκεκριμένη απόφαση ως «συνέχεια της προηγούμενης μεγάλης απόφασης για τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα μπορούσε να πάρει ένα δημοτικό συμβούλιο».

Να μείνουν στην άκρη οι κομματικές ταυτότητες και να τιμηθεί ο ηρωισμός και η ανδρεία όλων των Ελλήνων που πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Σαγιάς.

Ιδιαίτερο χρώμα στην συζήτηση έδωσε η σύντομη παρέμβαση του στελέχους της Αριστεράς και ηγετικής μορφής της νεολαίας Λαμπράκη, συμπατριώτη μας, κ. Τάκη Παληού ή Παληοτάκη ο οποίος διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο αρχείο και από την αντίσταση αλλά και από την δράση των Λαμπράκηδων σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Λαμία ειδικότερα, όπου φωτίζονται αρκετές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας. Παράλληλα, το γεγονός ότι έχει θητεύσει για πολλά χρόνια πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αλλά και κυρίως ο ρόλος του στην Αριστερά στην χώρα μας, στις Βρυξέλλες και στην Ιταλία, προσδίδει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε αυτή την προσπάθεια.
Κατά την διάρκεια της χθεσινής του παρέμβασης τόνισε ότι ελάχιστη σημασία έχει η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί έως τώρα στην απόδοση τιμής προς την εθνική αντίσταση και κάλεσε όλους να ασχοληθούν με την ανάδειξη των τοπικών συμφερόντων αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κομματική τους ταυτότητα.
Απευθυνόμενος προς το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως προς όσους κατέθεσαν ενστάσεις σε αυτή την πρωτοβουλία υπογράμμισε με έμφαση ότι: «Ασχολείστε με δευτερεύοντα θέματα και χάνετε την ουσία». Παράλληλα, τόνισε προς το δημοτικό συμβούλιο πως «αν ιδρυθεί το Μουσείο είμαι πρόθυμος να σας προσφέρω τεράστιο υλικό από το προσωπικό μου αρχείο».

Η ίδρυση του Μουσείου εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα όσον αφορά την ίδρυση αλλά κατά πλειοψηφία όσον αφορά την χωροθέτηση καθώς ο συνδυασμός του κ. Σερέτη διαφώνησε με την εγκατάστασή του στον χώρο του παλιού νοσοκομείου.

(Ημέρα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.