Μύρτιλλο, το φρούτο της υγείας

Οι ίνες του δρουν προληπτικά και απέναντι σε παθήσεις του εντέρου

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το μύρτιλλο (blueberry) φαίνεται τελικώς ότι αποτελεί «συνταγή» υγείας σε διαφορετικά επίπεδα. Ηταν γνωστό ότι το νόστιμο φρούτο του δάσους είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που διαθέτουν αντικαρκινική δράση. Τώρα ερευνητές από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Διατροφής και Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία προσθέτουν άλλη μία ευεργετική δράση του μύρτιλλου για τον οργανισμό: όπως αναφέρουν, οι ίνες του φρούτου μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια σε παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν μάλιστα ότι η θετική επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν τα μύρτιλλα καταναλώνονται σε συνδυασμό με προβιοτικά- πρόκειται για τα «καλά» βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι. Οπως χαρακτηριστικά είπε η Ασα Χάκανσον που συμμετείχε στη μελέτη, «τα προβιοτικά αποδείχθηκε ότι προστατεύουν το ήπαρ, ένα όργανο που επηρεάζεται αρνητικά από τις φλεγμονές του εντέρου». Η ερευνήτρια συμπλήρωσε παράλληλα ότι τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικά χημικά που έχουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Καμίλα Μπράνινγκ, τα νέα ευρήματα αφορούν τους πάντες, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο έντερο. «Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές συνειδητοποιούν ότι η υγεία μας κυβερνάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στο έντερό μας» τόνισε η επιστήμονας.

Από: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.