ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής και το τέλος της αποκριάς. Ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική «κάθαρση». Είναι ημέρα έναρξης της νηστείας αλλά και αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για  40 ημέρες όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η Καθαρά Δευτέρα εκτός από τον χριστιανικό χαρακτήρα της είναι και ημέρα που συνδέεται με μια απόδραση στην εξοχή για ένα ελαφρύ «γεύμα», με φόντο το πράσινο και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού.

Για όσους όμως, η εκδρομή είναι δύσκολη υπόθεση… μπορούν και στο σπίτι να περάσουν εξίσου καλά και να γευτούν, εκτός από την  παραδοσιακή λαγάνα, τον ταραμά και τις ελιές, και διάφορες άλλες νηστίσιμες λιχουδιές.

Μερικές ιδέες για ένα νηστίσιμο αλλά ταυτόχρονα απολαυστικό τραπέζι μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:

8 καλαμάρια μέτρια

1 φλιτζάνι λάδι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 πιπεριές ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μαϊντανός

½ φλιτζάνι ρύζι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά τα καλαμάρια. Κρατάτε τα πλοκάμια και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό λάδι ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε. Προσθέτετε τα πλοκάμια, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ρύζι. Συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι νερό και το αλατοπίπερο, ψήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε την ψιλοκομμένη πιπεριά και ανακατεύετε. Με ένα κουτάλι γεμίζετε ένα-ένα τα καλαμάρια και τα τοποθετείται σε ένα ταψάκι τα περιχύνεται με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά:

1 κιλό γαρίδες

1/3 φλιτζανιού λάδι

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ντομάτες τριμμένες

½ κουτάλι της σούπας πελτέ

(Κομματάκια φέτα)

Εκτέλεση:

Βάζετε της γαρίδες σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνετε να βράσουν. Όταν βράσουν τις καθαρίζετε από το κέλυφος, βάζετε σε ένα μικρό τηγανάκι το λάδι να καεί και προσθέτετε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί, στη συνέχεια ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά μόλις πάρει βράση. Προσθέτετε τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Ρίχνετε τη φέτα και ανακατεύετε. Τις αφήνετε 5 περίπου λεπτά ακόμα στη φωτιά και σερβίρετε.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά:

250 γραμ. πατάτες βρασμένες

250 γραμ. ταραμά

1 ½ φλιτζάνι λάδι

1 ½ φλιτζάνι λεμόνι

Κρεμμύδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράζετε τις πατάτες και τις κάνετε πουρέ. Βάζετε τον ταραμά στο μίξερ και ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε διαρκώς. Στην συνέχεια ρίχνετε τον πουρέ κι συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προαιρετικά προσθέτετε και λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τέλος βάζετε τον ταραμά σε μία πιατέλα και τον γαρνίρετε με ελιές, αγγουράκι τουρσί και κάπαρη.

Λουκουμάδες

Υλικά:

6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό

20 γραμ. μαγιά μπύρας

Χλιαρό νερό

Ελάχιστο αλάτι

λάδι

Μέλι και κανέλα

Εκτέλεση:

Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε μία λεκάνη, ανοίγετε στο κέντρο ένα λακκάκι και ρίχνετε τη μαγιά αφού την διαλύσετε με χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλάτι και δουλεύετε το χυλό ενώ ρίχνετε χλιαρό νερό τόσο όσο το αλεύρι σηκώσει, το χτυπάτε ωσότου κάνει φούσκες. Ο χυλός πρέπει να γίνει μέτριος, να μην τρέχει από το κουτάλι αλλά να πέφτει. Το σκεπάζεται και το αφήνετε σε χλιαρό μέρος για περίπου δυόμιση ώρες, ωσότου διπλασιαστεί ο όγκος του. Ρίχνετε στην κατσαρόλα αρκετό λάδι και το βάζετε στην φωτιά να κάψει. Βρέχετε με νερό ένα κουταλάκι και τα δάχτυλα του αριστερού χεριού σας, παίρνετε λίγη ζύμη με το κουταλάκι και σπρώχνετε με το βρεγμένο χέρι σας να πέσει στο καυτό λάδι. Ρίχνετε κατά τον ίδιο τρόπο αρκετά κομμάτια ζύμης. Αφού θα φουσκώσουν και θα ανεβούν στην επιφάνεια του λαδιού, θα τους αφήσετε να ροδίσουν και θα τους βγάλετε με μία τρυπητή κουτάλα. Τους σερβίρετε ζεστούς με μέλι και κανέλα ή λιωμένη σοκολάτα.

Κείμενο: της Χαράς Μπατζάβαλη

Από:ANA-MPA.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.