Ευρωπαϊκό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”

Τη θέσπιση βραβείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με τον τίτλο «βραβείο Μελίνα Μερκούρη», για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Όλα ξεκίνησαν το 1985 στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το βραβείο Μελίνα Μερκούρη θα απονέμεται από φέτος στις νέες πολιτιστικές πρωτεύουσες, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα επιχορήγηση.

Η πρωτοβουλία για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης ξεκίνησε το 1984 από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, σε συνεργασία με την, τότε, ομόλογό του, Μελίνα Μερκούρη. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Ευρώπης, επιβραβεύοντας τα πιο δημιουργικά και καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα, ανέφερε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Από:www.theinsider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.