Δεκαέξι κράτη ζητούν την επιστροφή των αρχαιοτήτων τους

07 Απρ 2010

Αξιωματούχοι από 16 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κίνας και της Ιταλίας, συναντώνται σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη διεθνή διάσκεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων που διοργανώνει το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου […]

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ζητά την επιστροφή και την προστασία των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου από τα μουσεία της Δύσης.

Κατά τη διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν σε αυτή, θα εκφράσουν τις επιθυμίες τους όσον αφορά τα αντικείμενα που θέλουν να επιστραφούν και θα παρουσιάσουν στρατηγικές που ενδεχομένως θα πείσουν τα μουσεία τα οποία κατέχουν αντικείμενα που διεκδικούνται να τα επιστρέψουν.

Επίσης εκτιμάται ότι θα ζητήσουν από την ΟΥΝΕΣΚΟ να θεσπίσει κανόνες που θα απαγορεύουν την εξαγωγή και την κατοχή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν μετά το 1970, έτσι ώστε να μπορέσουν να τις διεκδικήσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο η Αίγυπτος διέκοψε τις σχέσεις της με το μουσείο του Λούβρου έως ότου η Γαλλία της επιστρέψει τμήματα που αποσπάστηκαν από έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο.

Επίσης επανειλημμένα έχει ζητήσει την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας που φυλάσσεται στο Βρετανικό μουσείο, καθώς και την επιστροφή των 3.400 χρόνων προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Βερολίνο.

Από:Lamianews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.