Υπόμνημα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνιά στον Πρωθυπουργό

13 Μαϊ 2010 

Με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Λαμία, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς κατέθεσε Υπόμνημα στο οποίο αναφέρει […]

Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Επιτρέψτε μου να σας κάνω γνωστά και να επισημάνω κάποια μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας θέματα της περιοχής μας.
1) Τριτοβάθμια εκπαίδευση –Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας
Είμαστε η τελευταία περιφέρεια στην οποία ιδρύθηκε Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων τμημάτων. Από πλευράς μας έχει οριοθετηθεί στο νέο Γ.Π.Σ. χώρος για το νέο Πανεπιστήμιο.

Με αφορμή αυτό θέλω να σας θέσω δύο μεγάλα ζητήματα :
* Το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και της ΣΓΥΤ η περιοχή της Λαμίας γίνεται συγκοινωνιακός κόμβος στο κέντρο βάρους της χώρας και μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκεντρωμένη της δομή αφού από το 1960 η μελέτη «Δοξιάδη» πρότεινε την περιοχή μας ως διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.
* Το δεύτερο ζήτημα βασίζεται στην ίδια λογική και έχει σχέση με την αποκέντρωση πανεπιστημιακών σχολών οι οποίες λόγω αντικειμένου δεν μπορεί να βρίσκονται στην Αθήνα και μιλώ για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το οποίο στην Στερεά Ελλάδα θα έβρισκε φιλόξενο περιβάλλον για την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη του.

2) Μετά την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την μείωση των δαπανών του Δημοσίου, πιστεύουμε ότι απαιτείται επιτάχυνση μέτρων ανάπτυξης για να κινηθεί η αγορά είτε μέσω ΤΕΜΠΜΕ είτε Με Αναπτυξιακά Προγράμματα.

3) Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια μας είναι στο στόχο 2 εξαιτίας της ανάπτυξης των Οινοφύτων κυρίως, γεγονός που μεταφράζεται σε αισθητά μειωμένες χρηματοδοτήσεις. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ανισότητας μεταξύ των περιφερειών. Για παράδειγμα ένα Υπουργείο μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα στην γειτονική Θεσσαλία, σε εμάς όμως δεν μπορεί παρά μόνο το ταμείο συνοχής. Είναι απαραίτητα λοιπόν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα ισοστάθμισης των χρηματοδοτήσεων για ισόρροπη ανάπτυξη.

4) Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και σύμφωνα με το εθνικό χωροταξικό είναι απαραίτητη η επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

5) Ο ρόλος της Λαμίας σε σχέση με την αιρετή περιφέρεια και τις κρατικές διοικήσεις φαίνεται να υποβαθμίζεται και ετούτο γιατί ο τρόπος διαπραγμάτευσης της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά περιοχές με προγραμματική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε βάρος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης η οποία μετά το 2013 δεν θα έχει προγραμματική σχέση με την ΕΕ, δηλαδή δεν θα έχει δικό της περιφερειακό πρόγραμμα, δίνοντας έτσι αναπτυξιακό προβάδισμα στην Θεσσαλία και στη Λάρισα και υποβαθμίζοντας την Στερεά και την Λαμία.

6) Με τους οδικούς άξονες που υλοποιούνται και την ΣΓΥΤ η Λαμία γίνεται κέντρο εμπορευματικό, τουριστικό κλπ.
Σας παρακαλούμε για την ταχεία προκήρυξη μέτρων στο ΕΣΠΑ που να αφορούν τη Δημιουργία Θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων(Τεχνολογικό Πάρκο) στη Λαμία και εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Λαμίας, που προβλέπεται άλλωστε και στον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών
Σε αυτό το σημείο θα τονίσω την ύπαρξη του ιστορικού τριγώνου Θερμοπυλών-Αλαμάνας- Γοργοποτάμου το οποίο αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό στοιχείο για την Στερεά Ελλάδα
Αναπτύσσοντας το ιστορικό τρίγωνο (Ήδη κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ (Καινοτομία) Μουσείο από το Δήμο).
Δημιουργούμε ένα ακόμη σημείο αναφοράς στον άξονα Αθήνα-Δελφοί-Καλαμπάκα και αναδεικνύουμε τις Θερμοπύλες.
Ειδικά για τις Θερμοπύλες όπου πέραν της μάχης γεννήθηκαν οι πρώτες Αμφικτιονίες, έχουμε καταθέσει πρόταση για την δημιουργία του πλανητικού αμφικτιονικού χωριού όπου κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ θα έχει δική του έκταση με το καθεστώς των Πρεσβειών και στο κέντρο θα δημιουργηθεί Κέντρο Διεθνών Σχέσεων. Αυτό το πολυπολιτισμικό χωριό πρέπει να το θέσει στις αναπτυξιακές του προτεραιότητες του το ΥΠ.Εξ. μέσα από την πολιτιστική διπλωματία.

7) Τέλος η αιχμή του δόρατος της περιοχής μας στην τουριστική ανάπτυξη, είναι τα Ιαματικά και η Γεωθερμία.
Η γεωθερμική έρευνα και οι μελέτες αξιοποίησης της πρέπει να αποτελέσει μέτρο του ΕΣΠΑ. Για τα Ιαματικά οι επενδυτές έρχονται και φεύγουν, οι επισκέπτες συναντούν μία εγκαταλελειμμένη περιοχή (Αξίζει να την δείτε φεύγοντας) Γιατί τα ΕΤΑ επιμένουν να την κρατούν στην δικαιοδοσία τους χωρίς πρόγραμμα αξιοποίησης.

Σας παρακαλώ για το ενδιαφέρον σας, ας δοθούν στην αυτοδιοίκηση, καλύτερη τύχη θα έχουν .

Σας Ευχαριστώ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.