Το καλακαιρινό έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης



Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 12:41



Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει φέτος το έργο¨ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ¨  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι πρόβες του έργου που θα ανεβεί την 1η Ιουλίου από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στην Λαμία. Θα δοθούν παραστάσεις στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ την Λαμία 2 και 3 Ιουλίου και στη συνέχεια ο θίασος θα περιοδεύσει συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σ΄ολόκληρη την Ελλάδα.

Γράφουν οι σκηνοθέτες για την παράσταση:

Στο έργο όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται . Ακόμα και η ίδια η αγάπη μεταφράζεται σε χρήμα. Αρετή σημαίνει φερεγγυότητα. Θάρρος, επένδυση. Και ο έρωτας είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση από όλες. Όλοι στον «΄Εμπορο» φορούν μια μάσκα που υποκαθιστά το αληθινό τους πρόσωπο και η μεγαλύτερη μάσκα από όλες, το μεγαλύτερο υποκατάστατο είναι το ίδιο το χρήμα, η μεγάλη μάσκα που υποκαθιστά τις αξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Με ένα θίασο που συνδυάζει την εμπειρία ώριμων ηθοποιών και τη φρεσκάδα των νεότερων και με βασικά όπλα τον αυτοσχεδιασμό και το χιούμορ, ζωντανεύουμε το λόγο του Σαίξπηρ προσπαθώντας να βρούμε τις αναλογίες του κειμένου με το σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια μεικτή αισθητική που φωτίζει το δισυπόστατο του κειμένου: καθώς κάθε χαρακτήρας κρατάει το προσωπείο του και ο απλούστερος διάλογος αποκτά πολιτική βαρύτητα ακόμα και τα πιο σοβαρά λόγια μπορούν να ακουστούν ως γελοιότητες και τα αστεία των γελωτοποιών αμήχανα. Τοποθετούμε το έργο σε ένα άχρονο πλαίσιο γιατί θεωρούμε ότι οι αλήθειες και τα ερωτήματα που θέτει, ξεφεύγουν από τα όρια της εποχής του και επαναλαμβάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης – Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγνή Ντούτση

Χορογραφία-Κίνηση: ΄Ελενα Γεροδήμου

Μουσική: Κώστας Γάκης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος – Βάσια Ατταριάν

Lamiareporte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.