ΛΑΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ


ASTIKO1.jpg ASTIKO2.jpg

«ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ  ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποσοστό των ελευθέρων χώρων και των χώρων πρασίνου, αποτελεί μέτρο για τον καλό σχεδιασμό μιας πόλης, αποτελεί παράγοντα και μέτρο της ποιότητας  ζωής μέσα από το ανθρωπογενές αστικό μας περιβάλλον.

Ολοι οι πολεοδόμοι σε όλες τις εποχές μελετώντας τα σχέδια πόλεων , προβλέπουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό αδόμητων ελευθέρων εκτάσεων είτε με την μορφή πλατειών είτε με την μορφή πάρκων ή χώρων πρασίνου.

Το πρόβλημα ξεκινούσε από την εφαρμογή αυτών των καλών πολεοδομικών σχεδίων και ειδικά όταν αναπτύσσονταν σε ιδιωτικές περιοχές, αφού εμφανιζόταν η ανάγκη αποζημιώσεων των ιδιοκτητών γης προκειμένου ο αντίστοιχος φορέας εν προκειμένω ο Δήμος να εξασφαλίσει τους κοινόχρηστους χώρους.

Η ελληνική νομοθεσία στήριξε την διάνοιξη των δρόμων και την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στον νόμο ο οποίος προέβλεπε τον αναλογισμό των δαπανών στους ωφελούμενους από την πλατεία, το πράσινο ή τον δρόμο που κάθε φορά διανοίγεται

Οι ωφελούμενοι κατά κανόνα άρα και οι υπόχρεοι  προς αποζημίωση ιδιοτήτων, είναι οι παρόδιοι ή οι έχοντες πρόσωπο στον κοινόχρηστο χώρο και ο Δήμος όταν η έκταση έχει μεγάλη επιφάνεια ή όταν πρόκειται για την ανάγκη κατεδάφισης κτημάτων.

Το σύστημα των πράξεων αναλογισμού είναι χρονοβόρο έχει δε τον κίνδυνο όταν ολοκληρωθεί και φθάσει η ώρα της καταβολής των αποζημιώσεων, αν κάποιος από τους υπόχρεους αποζημίωσης αρνηθεί να πληρώσει τότε να σταματήσει η πράξη και σε 18 μήνες να ακυρώνεται. Μέχρι πρότινος ο Δήμος πολλές φορές κατέβαλλε για λογαριασμό ιδιωτών χρήματα τα οποία τους τα κρατούσε στο μέλλον με δόσεις διαδικασία που απαγορεύτηκε όταν οι Δήμοι μπήκαν στον έλεγχο του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου ο οποίος δεν θεωρεί νόμιμες τέτοιες διαδικασίες.

Καλύτερα έγιναν τα πράγματα στα σχέδια πόλεων που εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν με τον νόμο 1337(νόμος Τρίτση) .Με τον νόμο αυτόν προβλέπεται για κάθε ιδιοκτήτη γης που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης εισφορά σε χρήμα και σε γη, εισφορές τις οποίες αξιοποιεί ο Δήμος  για την υλοποίηση των κοινόχρηστων και την κατασκευή έργων υποδομής.

Φυσικά η εφαρμογή του Νόμου έδειξε ότι οι προβλεπόμενες εισφορές δεν αρκούν για τα έργα υποδομής, δίνουν όμως την δυνατότητα εξασφάλισης γης για δρόμους , σχολεία και πράσινο.

Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα παλιά , πριν τον Ν.  1337, σχέδια τα οποία όχι μόνον είναι αδύνατον να υλοποιηθούν αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων στον αέρα αν ολοκληρωθούν κάποιες δικαστικές  διαδικασίες και νομιμοποιηθούν οι απαιτήσεις ιδιοκτητών γης. Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια εκμεταλλευόμενοι όλα τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος για να αποκτήσουμε κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους και θα καταθέσω για τα πρακτικά της Ημερίδας, κατάσταση της νομικής υπηρεσίας όπου φαίνονται οι διανοιχθέντες χώροι οι οποίοι αυτήν τη δεκαετία είναι περισσότεροι από όσους αποκτήθηκαν από το 1980 μέχρι το 2000.

Στο τελευταίο συνέδριο της αυτοδιοίκησης έχοντας την ευθύνη τον τομέα του περιβάλλοντος έκανα 2 προτάσεις οι οποίες αποτελούν και απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και έχουν σχέση με την εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων στα αδιάνοικτα μέχρι σήμερα τμήματα των παλαιών σχεδίων.

Η πρώτη αφορά τα λεγόμενα «ορφανά» οικόπεδα του κτηματολογίου, δηλαδή τα οικόπεδα τα οποία εμφανίζονται χωρίς ιδιοκτήτη μετά τις δηλώσεις ιδιοκτησίας κατά την διαδικασία του κτηματολογίου. Για αυτά, λοιπόν, προτάθηκε η παραχώρηση μετά από ένα διάστημα στους οικείους Δήμους με όρο την αποκλειστική τους χρήση ως χώρων πρασίνου.

Η Δεύτερη αφορά την αλλαγή του νόμου περί αναλογισμού των δαπανών αποζημίωσης για διάνοιξη κοινοχρήστων όχι μόνον στους παρόδιους αλλά κατά κύριο ποσοστό στους  παρόδιους και κατά μειούμενο ποσοστό στους  ιδιοκτήτες του οικοδομικού τετραγώνου ή της συνοικίας, οι οποίοι ανάλογα με το είδος του κοινοχρήστου (πλατεία, πράσινο ή δρόμος) ωφελούνται περισσότερο ή λιγότερο, ώστε να μειώνεται αισθητά το ποσό της αποζημίωσης ενός εκάστου και να μοιράζεται σε περισσότερους οι οποίοι σε κάθε πάντως περίπτωση ωφελούνται και οι δύο προτάσεις και αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ  απαιτούν ασφαλώς νομοθετική ρύθμιση.

Αν έρθουμε στην πόλη μας η οποία έχει και τμήματα παλαιού και τμήματα νέου σχεδίου αλλά και η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την μελέτη για το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, θα δούμε ότι από πλευράς σχεδιασμού έχουμε στο παλαιό σχέδιο το αστικό πράσινο και οι κοινόχρηστοι χώροι προβλέπονται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου ενώ το οδικό δίκτυο είναι το 20% του συνόλου.

Στο νέο σχέδιο επέκταση της Λαμίας το αστικό πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι ανέρχονται σε 11% ενώ το οδικό δίκτυο 20%, τα γήπεδα που είναι και αυτά κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν το 0,4% του συνόλου. Στο Νέο Γ.Π.Σ. το συνολικό ποσοστό κοινοχρήστων αστικού πρασίνου και ελευθέρων χώρων  προβλέπεται στο ποσοστό 18,5% επί του συνόλου, ενώ το οδικό δίκτυο στο 23% του συνόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 12 Τοπικά διαμερίσματα δεν υπάρχουν σήμερα σημαντικοί χώροι πρασίνου.

Η Λαμία έχει 4 σημεία υψηλού πρασίνου και φιλοδοξεί με την απόδοση και την απόδοση του υπολοίπου στρατοπέδου Τσαλτάκη να έχει πέντε τέτοια σημεία , δηλαδή : ¶γιος Λουκάς, Ισιαδάκι, Λόφος Μιχαήλ-Γαβριήλ, Κάστρο, Στρατόπεδο Τσαλτάκη.

Επειδή το θέμα μας είναι η υλοποίηση κοινοχρήστων χώρων στην πόλη μας αξίζει νομίζω να αναφερθώ σε μία στρατηγική κίνηση του Δήμου μας για την δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου στην περιοχή της οδού Κύπρου. Συγκεκριμένα με χρήματα που εξασφαλίσαμε και με μελέτη της τεχνικής μας υπηρεσίας αναπλάθουμε το νταμάρι όπως τα λατομεία Τσαμαντάνη στη μεγάλη Βρύση κατασκευάζονται και μεταφέρονται εκεί το μηχανοστάσιο του Δήμου που βρίσκεται στην οδό Κύπρου με στόχο την ανάπλαση του χώρου μεταξύ των οδών Κύπρου Κραββαρίτου και Γοργοποτάμου σε χώρο αναψυχής υψηλού πρασίνου

Σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, πέρυσι σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα φύτευσης και υιοθέτησης κοινοχρήστων χώρων της πόλης. Επιλέχθηκαν χώροι πρασίνου , εξασφαλίσθηκε η άρδευση, έγιναν οι γούρνες, εξασφαλίσθηκαν τα δέντρα και δόθηκαν στους μαθητές και στους συλλόγους για φύτευση και πότισμα.

Παράλληλα στο πρώτο παραχωρηθέν τμήμα του στρατοπέδου Τσαλτάκη φυτεύτηκαν δέντρα ενώ καθ όλο το μήκος της αναπλάσεως της οδού Όθωνος φυτεύτηκαν δέντρα Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν μας αποδοθεί το υπόλοιπο τμήμα των 80 στρεμμάτων του στρατοπέδου Τσαλτάκη, ο γεωπόνος του Δήμου μας υπό την επίβλεψη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχει έτοιμη την μελέτη μετατροπή της έκτασης σε πάρκο υψηλού πρασίνου.

Δέντρα φυτεύτηκαν στην οδό Καποδιστρίου στην οδό Μάρκου Μπότσαρη , στην οδό Ευριπίδου, στην οδό Λαρίσης, στην οδό Κωστή Παλαμά στη Βασιλικών την Θερμοπυλών και την Αμπλιανίτη.

Διαμορφώθηκαν πλατείες σε όλο το σχέδιο πόλης και στα δημοτικά διαμερίσματα οι οποίες περιλαμβάνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου ενώ σε συνεργασία με τον όμιλο Φίλων Του Δάσους , τον σύνδεσμο φιλάθλων ΑΕΚ και το τοπικό διαμέρισμα Αγ. Παρασκευής έγιναν συστηματικές αναδασώσεις, ενώ αλλάξαμε τα αρχικά σχέδια για πολυώροφο κτήριο και προτείνουμε την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς με υπόγειο παρκινγκ και ισόγειο χώρο πρασίνου και πλατείας.

Μέσα στην πόλη, έχουμε εντοπίσει και προχωράμε για απόκτηση τους , τους εξής κοινόχρηστους χώρους εκτός από το μηχανοστάσιο του Δήμου στην οδό Κύπρου, το  ακάλυπτο οικόπεδο επί των οδών Καραϊσκάκη και Εκκλησιών, το τρίγωνο μεταξύ των οδών Φλέμιγκ και Παπασιοπούλου, το στρατόπεδο Τσαλτάκη και ειδικά το εναπομένον τμήμα των 80 στρεμμάτων. Για το πρώτο έχουμε ήδη προβεί στην αγορά ενός τμήματος , ενώ είναι σε εξέλιξη η ανταλλαγή του υπολοίπου με δημοτικά οικόπεδα. για το τρίγωνο στις οδούς Φλέμιγκ και Παπασιοπούλου ολοκληρώσαμε την πράξη αναλογισμού και καθυστερεί η αποζημίωση γιατί υπόχρεος είναι και το ορφανοτροφείο Λαμίας το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ύψος της αποζημίωσης που του αναλογεί. Ο δήμος πάντως έχει εγγράψει από το 2009 στον προυπολ. Το ποσό των 200.000€ για την αποζημίωση του .Για το στρατόπεδο Τσαλτάκη, πέραν της μελέτης που εκπόνησε ο κύριος Κυροδήμος με το γεωπονικό Πανεπιστήμιο ,ο Δήμος μετά από εξαντλητική αλληλογραφία και διαπραγματεύσεις έχει έγγραφη την απόφαση για παραχώρηση και έχει ήδη από το 2008 εγγράψει 300,000€ στον προϋπολογισμό του με την μεταφορά των υφιστάμενων στρατ. Μονάδων αφού έτσι προβλέπει η συμφωνία με το Υπουργείο  ¶μυνας.

Παράλληλα ολοκληρώνουμε  την εκπόνηση της μελέτης για την αξιοποίηση της περιοχής της παλαιάς Δεξαμενής στην Αγία Παρασκευή (Γαλανέικα) ενώ έχουμε ετοιμάσει 2 μελέτες μία για το Ισιαδάκι και μία για τον λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ από το 2005 για τις οποίες αναζητούμε χρηματοδότηση. Όλες αυτές οι μελέτες είναι στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για παρατηρήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις.

Αξίζει να αναφερθώ στην απόφαση του Δ.Σ. για παραχώρηση χρήσης του λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ από τους προσκόπους με ελεύθερη φυσικά χρήση από όλους τους δημότες σαν μία λύση προστασίας απομάκρυνσης περιθωριακών στοιχείων και ήπιας ανάδειξης, απόφαση  η οποία βρήκε την σκληρή αντίδραση του τοπικού συνοικιακού συμβουλίου το οποίο κατόρθωσε να ακυρώσει την απόφαση του ΔΣ στην Περιφέρεια. Βέβαια δεν είδα το ίδιο το συνοικιακό συμβούλιο να αναλάβει από τότε καμία εθελοντική πρωτοβουλία σαν αυτή των προσκόπων περιμένοντας (προφανώς) την αξιοποίηση από δημοτικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους , πόρους τους οποίους αναζητούμε ακόμη και για το Ισιαδάκι και για την παλαιά δεξαμενή και τον λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Αξίζει επίσης να αναφερθώ στα συμπεράσματα της εφαρμογής  κάποιων από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Η υιοθεσία των χώρων πρασίνου μέσα στο σχέδιο πόλης δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία  αφού κανένας σχεδόν από τους αρχικά εμπλακέντες φορείς δεν προχώρησε στην συντήρηση –πότισμα των δέντρων που φυτεύτηκαν , κανείς σχεδόν μετά την φύτευση δεν ασχολήθηκε με την υιοθεσία .

Ερχομαι λοιπόν να πιστέψω ότι ως κοινωνία βλέπουμε το σωστό , το θέλουμε, αλλά όχι να ασχοληθούμε εμείς, να το κάνουν κάποιοι άλλοι.

Κι όμως αν γίνουμε λίγο συστηματικοί, αν αφιερώνουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας, μπορούμε να κάνουμε το αστικό περιβάλλον μας καλύτερο γιατί Δήμος είμαστε όλοι μας και το περιβάλλον είναι υπόθεση του καθενός μας. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος της Λαμίας ζητάει την συνεργασία όλων. Η Λαμία η πόλη που φιλοδοξούσε να είναι (μετά το 1ο Πανελλήνιο  Συνέδριο εθελοντισμού) η πόλη των εθελοντών, ζητάει από τους πολίτες της, μικρούς και μεγάλους την ευαισθησία τους αλλά όχι μόνο αυτή και την προσφορά τους. Ας θυμόμαστε πάντα τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Κένεντυ «Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, να αναρωτιέσαι τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» τι κάνεις εσύ για την Λαμία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.