Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας …τ’ άστρα

Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας τ’ άστρα, υπόσχεται σε μικρούς και μεγαλύτερους φίλους της αστρονομίας το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, που διοργανώνει, στους χώρους του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει έδρα στο Βόλο.

“Το Θερινό Σχολείο στοχεύει στη διάδοση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών και απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες σπουδαστών”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουκάς Ζαχείλας, γενικός γραμματέας της Εταιρείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην πρώτη βαθμίδα σπουδαστών στο ιδιότυπο αυτό σχολείο ανήκουν, σύμφωνα με τον κ. Ζαχείλα, όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την Αστρονομία, την Αστροφυσική και τη Διαστημική και εν γένει την ερασιτεχνική Αστρονομία (διδάσκονται οι πρώτες θεωρίες δημιουργίας του σύμπαντος και του ηλιακού συστήματος, και γίνεται μια γνωριμία με τα είδη τηλεσκοπίων, τεχνικές κ.λπ.).

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν μια μεγαλύτερη εμπειρία με τους ανωτέρω τομείς και ενδιαφέρονται να ακούσουν πιο εξειδικευμένα θέματα και στην τρίτη όσοι αναζητούν ανώτερες γνώσεις Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με τη βοήθεια των Μαθηματικών και της Φυσικής. Συνήθως, στο Τμήμααυτό έρχονται φοιτητές συναφών κλάδων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, μαθηματικός, πρώην λυκειάρχης, υπογραμμίζει, πως “το φετινό 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας προβλέπεται να είναι εξαιρετικά πετυχημένο. Ήδη, όπως μας είπε, τηλεφωνούν στην Εταιρεία, διάφοροι ενδιαφερόμενοι, κυρίως νέοι και προπαντός μαθητές, ακόμη και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του.

Πολλοί είναι αυτοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, που οργανώνεται για τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου.

“Είναι, πράγματι, συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μαθητές για την αστρονομία. Είναι καιρός τώρα με την εκπόνηση των νέων σχολικών προγραμμάτων, να ενταχθεί στα κύρια μαθήματα του Λυκείου, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν τις βάσεις της αστρονομίας που τις έβαλαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, καθώς και τις εξελίξεις της σύγχρονης διαστημικής, τονίζει ο κ. Μαυρομμάτης.

Και συμπληρώνει, με έμφαση: “Δεν είναι δυνατόν ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, να διευθύνει αυτή την ώρα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πάνω από τα κεφάλια μας και οι μαθητές να έχουν μεσάνυχτα για το θέμα αυτό. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει το πανελλήνιας εμβέλειας Θερινό Σχολείο Αστρονομίας για να ανοίξει τα μάτια όχι μόνο των μαθητών, αλλά και όλων των σπουδαστών, ώστε να μάθουν και να θαυμάσουν τις σύγχρονες κατακτήσεις της αστρονομίας και της Διαστημικής”.

Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα Θερινά Σχολεία Αστρονομίας – Αστροφυσικής και Διαστημικής, που τα παρακολούθησαν συνολικά περίπου 700 άτομα (δηλ. γύρω στους 70 κάθε χρονιά) από όλη την Ελλάδα, κυρίως νέοι στην ηλικία, οργανώνεται φέτος από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο, το 11° Θερινό Σχολείο, το οποίο προβλέπεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Αστροβραδιά

Μια μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και 20 χρόνια τώρα, αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν, εκτός από τους μαθητές του 11ου Θερινού Σχολείου και όλοι οι κάτοικοι με τους πολυάριθμους παραθεριστές της Μαγνησίας.

Θα γίνει στο δεύτερο πάρκινγκ αυτοκινήτων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, με παρατήρηση του έναστρου ουρανού διά τηλεσκοπίων, “ξενάγηση” στους αστέρες και αστερισμούς του ουρανού, από το μαθηματικό Κωνσταντίνο Μουτσιάρα, και αργά το βράδυ κοινή συνεστίαση, με παράλληλη σύντομη παρουσίαση, με τη βοήθεια βιντεοπροβολών του Μουσείου του Κέπλερ της Γερμανίας από τον Ευστάθιο Ζαφραντζά.

ana.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.