«ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΓΜΑΤΑ» ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010
Αναρτήθηκε από iteanet

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΛΟΣ (τηλ.: 210 9422075) το νέο βιβλίο του Ευθυμίου Ταλάντη. Περιλαμβάνει μια συλλογή 21 διηγημάτων με τον τίτλο «ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΓΜΑΤΑ».

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Διαυγή ως ο κρύσταλλος, από κρουσταλλοπηγή αναβλύζουσα καθάρια νερά, είναι τα είκοσι ένα (21) διηγήματα, του φίλου λογοτέχνη από την Άμφισσα Ευθυμίου Χαρ. Ταλάντη, που πήρα κι έχουν τίτλο «Κρουσταλάγματα». Οι εκδόσεις ΠΗΛΟΣ κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, το 2010, είναι σε μικρό σχήμα κι έχουν 262 σελίδες. Τα χάρηκα στ΄ αλήθεια τα τρία πρώτα βραβευμένα και τα υπόλοιπα της σειράς, για το σπινθηροβόλο πνεύμα και βλέμα που, συγκινήθηκα …

απ΄το διήγημα «Με τους ανθρώπους του πνεύματος» που αναφέρεται στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και την επίσκεψη των γραφείων μας από τους δύο σημαντικούς συμπατριώτες του (Άμφισσα) λογοτέχνες, τον Μήτσο Σανιδά που έφυγε απ΄ τη ζωή πριν λίγες μέρες και τον Γιώργο Βακράκη που ξεχωρίζει.

Ο πεζογράφος Ευθύμιος Χαρ. Ταλάντης αξιολογημένος απ΄ το χρόνο και τη γραφή του, κατέχει επίζηλη θέση ανάμεσα στους εκλεκτούς του Ρουμελιώτικου χώρου και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχουν δομή κι αρτιότητα όλα τα διηγήματά της συλλογής του, άψογο περιεχόμενο που σε κρατούν σ΄ εγρήγορση κι αυτά που απ΄ το προσωπικό, παίρνουν μια οικουμενικότητα. Φαίνεται ότι είναι καλός κυνηγός ο Θύμιος γιατί αφιερώνει πολλά διηγήματα στον συμπαθή αυτό κλάδο του και διηγείται όμορφες ιστορίες. Όπως τα διηγήματα «Στου Μαλάμου το καρτέρι», «Το ψάρεμα του αγριόχοιρου» (που κούρασε το γιό του Χαράλαμπο) κ.α.

Ξεχωρίζουν τα διηγήματα «Ηρωίδα της Ζωής» και το αφήγημά του «Κελευστής στο Πολεμικό Ναυτικό» που μιλάει για τη στρατιωτική ζωή του. «Ο Πράτζαλος» είναι ένα διήγημα που κινείται στον τόπο του με τον γλεντζέ Κώστα, που έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι “Πράτζαλος”.

Σύντομα κι ελκυστικά στη ροή, την ανθρώπινη αξιοπρέπειά, ζωντάνια και δύναμη, με φλόγα ψυχής ακόμα και μέσα στα μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, τραβούν τον αναγνώστη με την πλοκή τους, τα μικρά και μεγάλα πάθη, που συγκορμίζουν την κριματισμένη ή ακριμάτιστη ψυχή των ηρώων του. Ο Ευθύμιος Ταλάντης αραδιάζει λεπτές διεργασίες της ψυχής του μέσα στις σελίδες του, με καταπληκτική τέχνη, με συναίσθηση της ευθύνης του. Είναι υποδειγματικός καθώς σμιλεύει μορφές του τόπου του, πρότυπα καλοσύνης και ανθρωπιάς, ηρωισμού και συνέπειας. Πέρασαν οι ήρωες του Ταλάντη στο χώρο της τέχνης μέσα απ΄ την εξαιρετική γραφίδα του. Θα μείνουν….

Λευτέρης Β. Τζόκας

Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

-«-

Κρουσταλάγματα είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο διηγημάτων του συμπατριώτη μας λογοτέχνη και λαογράφου Ευθυμίου Ταλάντη.

Τα 21 διηγήματα της συλλογής του περιλαμβάνουν κατά το πλείστον αληθινές προσωπικές του ιστορίες με τη δύναμη της γενίκευσης που ο αναγνώστης όσο προχωρεί στην ανάγνωση τους νοιώθει το ενδιαφέρον του να μεγαλώνει και να ολοκληρώνεται άλλοτε με ένα τρόπο απλό και αναμενόμενο κι άλλοτε πάλι με μια φραστική πληρότητα που ανεβάζει την αξία του κειμένου και προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον αναγνώστη.

Η ποικιλία των θεμάτων και η αμεσότητα που χαρακτηρίζει τα διηγήματα σε συνδυασμό με το λαογραφικό τους ενδιαφέρον, τα κάνει εύληπτα και οικεία στο ευρύ κοινό. Οι ήρωες τους προβάλλονται κατάλληλα χωρίς να στερούνται σοβαρότητας.

Συγχαίρομε τον ταλαντούχο Ταλάντη και του ευχόμαστε να συνεχίσει τη γόνιμη παραγωγή του, αυξάνοντας και τον αριθμό των βραβείων σε διψήφιο.

Δρόσος Κραβαρτόγιαννος

Συγγραφέας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.