Κάπνισμα, τέλος!

Τσιγάρο μόνο στα σπίτια και… στον δρόμο – 50% έκπτωση σε όσους καταβάλουν το πρόστιμο σε 15 ημέρες – Κίνητρο για τους ελεγκτές τα ανταποδοτικά έσοδα

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά σβήνει το τσιγάρο. Το είχε «σβήσει» και την 1η Ιουλίου 2009. Αλλά επειδή… υποτροπίασε, το υπουργείο Υγείας αρχίζει από αύριο νέα προσπάθεια. Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο προκάτοχός της κ. Δ.Αβραμόπουλος, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό φρένο στο κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Και όταν λέμε φρένο, το εννοούμε: χωρίς τη δημιουργία καπνιστηρίων, χώρων καπνιζόντων κτλ. κτλ. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο στις κατοικίες και… έξω. Περίοδος χάριτος (οκτώ μηνών) δίνεται μόνο για τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ. και τα καζίνα. Μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος και σε αυτούς. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αν εκεί διαπιστωθεί εν τω μεταξύ πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Αυτή τη φορά μάλιστα ο ελεγκτικός μηχανισμός θα λειτουργήσει διότι, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προσφέρονται κίνητρα στους ελεγκτές. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το 80% των βεβαιωθέντων προστίμων θα δίδονται για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Ετσι, Δημοτική Αστυνομία, επόπτες Δημόσιας Υγείας, Λιμενικό Σώμα, Σώμα Επιθεωρητών Υγείας θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα επιβάλει τα πιο πολλά πρόστιμα, άρα για το ποιος θα λάβει τα περισσότερα… μπόνους. Οπως ανέφερε χθες η κυρία Ξενογιαννακοπούλου «αν η Δημοτική Αστυνομίαμιας πόλης είναι πιο ενεργή από μια άλλη,να πάρει και περισσότερη ανταπόδοση όσον αφορά τα πρόστιμα. Είναι δίκαιο κίνητρο γιατί αυτοί οι άνθρωποι

θα δουλεύουν υπερωρίες και νυχτερινά. Το δικαιούνται». Πριν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των ελεγκτικών αρχών (συμμετείχαν περίπου 250 άτομα) και συζήτησαν το θέμα.

Το πρόστιμο για τους αθεράπευτους θεριακλήδες (όπως και για τους επαγγελματίες που τους… υποθάλπουν) θα είναι τσουχτερό. Ετσι, από αύριο, όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα πληρώνουν 50 ευρώ. Αν όμως ανάψουν τσιγάρο σε νοσοκομείο, σχολείο ή παιδότοπο η χρηματική ποινή θα φθάνει τα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τσουχτερό πρόστιμο προβλέπεται και για τους επαγγελματίες οδηγούς των ταξί αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οσοι επιτρέπουν σε επιβάτες να καπνίσουν θα πρέπει να καταβάλουν 500 ευρώ. Ο θεριακλής επιβάτης ωστόσο τη… γλιτώνει με 50 ευρώ. Η επανάληψη της παράβασης οδηγεί σε διπλασιασμό τού αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου. Με άλλα λόγια τα πρόστιμα για όσους υποτροπιάζουν θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αντίθετα, το υπουργείο Υγείας προβλέπει 50% έκπτωση σε όσους παραβάτες πληρώσουν το πρόστιμο εντός δεκαπενθημέρου. Τα στοιχεία επιβολής και είσπραξης των προστίμων θα ελέγχονται ανά δίμηνο από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εντοπίζονται όσοι δεν έχουν πληρώσει την οφειλή τους.

Τσουχτερά πρόστιμα στο Δημόσιο
Πιο τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων οι οποίοι θα ανέχονται ή δεν θα πραγματοποιούν συστάσεις σε όσους ανάβουν τσιγάρο. Το πρόστιμο γι΄ αυτούς κυμαίνεται από 500 ως 10.000 ευρώ (για κατ΄ εξακολούθηση παραβάτες).

Για τους υπεύθυνους κλειστών ή στεγασμένων χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, Ιnternet καφέ κ.ά.) το πρόστιμο για κάθε παράβαση κυμαίνεται μεταξύ 500-10.000 ευρώ. Για το ύψος του επιβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνεται υπόψη η υποτροπή του διαχειριστή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε. Υψηλά θα είναι τα πρόστιμα (από 500 ως 10.000 ευρώ) και για όσους πωλούν σε ανηλίκους προϊόντα καπνού και αλκοόλ (περίπτερα, κάβες κ.ά.).

Από την τσέπη μας τα αντικαπνιστικά φάρμακα
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι έλληνες καπνιστές αν χρειαστούν φαρμακευτική βοήθεια για να… σβήσουν το τσιγάρο. Η οικονομική κρίση, όπως παραδέχτηκε χθες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης , δεν επιτρέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου κ. Ι. Τούντας , στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας θα συζητηθεί η κάλυψή τους στην περίπτωση που υπάρχει ένα συνοδό νόσημα (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Συμβουλές και καταγγελίες

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση ενημερωτικά και συμβουλευτικά προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Σε δεύτερη φάση θα δέχεται παράπονα και καταγγελίες τα οποία θα μεταφέρει στους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αυτόφωρο για όσους προκαλούν εντάσεις
Αυτόφωρο για όσους δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των ελεγκτών και προκαλούν εντάσεις προβλέπει η νέα ρύθμιση για το κάπνισμα. Οπως εξήγησε χθες η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «δεν θα μπει ποτέ η Αστυνομία να κάνει έλεγχο σε ένα εστιατόριο. Μπορεί να επέμβει αν σε κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δημιουργηθεί ενδεχομένως κάποια ένταση, δεν υπάρχει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ελεγκτών ή υπάρχουν πολλές καταγγελίες».

Υγεία στην εργασία, ανταρσία στα καφέ!
«Δεν θα εφαρμόσουμε την απαγόρευση» λένε ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και αναψυχής, ενώ οι περισσότερες εταιρείες καθιερώνουν τα σύντομα «μπρέικ» για τους θεριακλήδες

«Εμείς την Τετάρτη θα καπνίζουμε. Αν θέλουν ας μας κλείσουν» λέει ο ιδιοκτήτης καφέ κ. Δημήτρης Αρβανίτης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ: Κ. ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ)

Oι εταιρείες φαίνεται να συμφωνούν, πολλές την εφαρμόζουν ήδη, έστω και αν οι γκρίνιες από τους καπνιστές εργαζόμενους δεν λείπουν. Οι επιχειρήσεις εστίασης όμως βλέπουν την 1η Σεπτεμβρίου και την ολική απαγόρευση καπνίσματος σαν έναν γολγοθά που πρέπει να ξεπεράσουν.

« Σε εμάς απαγορεύεται το κάπνισμα εδώ και περίπου έναν χρόνο. Επιτρέπονται βέβαια κάποια διαλείμματα στα οποία μπορείς να βγεις έξω και να καπνίσεις. Οι προϊστάμενοι είναι αρκετά ελαστικοί, ίσως επειδή είναι καπνιστές οι ίδιοι. Σε άλλες εταιρείες τα πράγματα είναι αρκετά πιο αυστηρά » λέει ο κ. Γιάννης Σιάντακας ο οποί ος εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία. Το μέτρο φαίνεται σε γενικές γραμμές να συναντά και την αποδοχή των συνδικαλιστικών φορέων. « Είναι θέμα υγείας » λέει ο κ. Ανέστης Στάθης, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιόπουλος επισημαίνει πως «σε χώρους όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, είναι αδιανόητο να μη σεβόμαστε την υγεία του διπλανού μας,είτε είναι πολίτης είτε συνάδελφος ».

Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι εταιρείες να διοργανώνουν σεμινάρια προσπαθώντας να παρακινήσουν τους υπαλλήλους τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Θεωρούν ότι τα συχνά διαλείμματα για τσιγάρο επηρεάζουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, ενώ δημιουργούν και εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καπνιστές και μη καπνιστές. Στη Σχολή Μωραΐτη εφαρμόστηκε ένα παρόμοιο σεμινάριο. « Το κάναμε πιο πολύ για λόγους ευαισθητοποίησης·ούτως ή άλλως οι περισσότεροι εργαζόμενοί μας δεν καπνίζουν. Συμμετείχαν 20 άτομα, οι 18 το σταμάτησαν. Οι πιο πολλοί έψαχναν την ευκαιρία» δηλώνει ο κ. Σπύρος Παπάς, προϊστάμενος του λογιστηρίου της σχολής.

Αντιθέτως, για τον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης η απαγόρευση του καπνίσματος μοιάζει σαν θηλιά έτοιμη να περαστεί στον λαιμό τους. « Πιστεύω ότι θα έπρεπε να δοθεί αναβολή ενός χρόνου.Η εμπειρία από το εξωτερικό έδειξε ότι το συγκεκριμένο μέτρο οδήγησε σε πτώση του τζίρου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν.Στη συγκεκριμένη συγκυρία η ελληνική οικονομία δεν αντέχει ούτε ένα λουκέτο» τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος.

« Εμείς την Τετάρτη θα καπνίζουμε.Αν θέλουν ας μας κλείσουν » λέει στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συντονιστικού Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του από τον χώρο της εστίασης έχουν αποφασίσει να μην εφαρμόσουν το μέτρο. « Το 95% των πελατών μας είναι καπνιστές, το ίδιο και οι εργαζόμενοι. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής » συμπληρώνει. Οι ανησυχίες των ιδιοκτητών καφέ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από πρόσφατη έρευνα της ΜRΒ. Ενας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσε ότι θα βγαίνει λιγότερο σε περίπτωση που το κάπνισμα απαγορευτεί στους χώρους αναψυχής.

Αύρα-Σοφία Οικονόμου
Ιδιωτική υπάλληλος
«Τρία διαλείμματα στο οκτάωρο»

«Στην εταιρεία μου ως τώρα καπνίζαμε στην κουζίνα, σχετικά απομονωμένοι από τους υπολοίπους. Είχαμε συστάσεις να ανοίγουμε τα παράθυρα προκειμένου να αερίζεται ο χώρος. Κατά κάποιον τρόπο υπήρχε βουβή συμφωνία να μη γίνονται πάνω από τρία διαλείμματα για τσιγάρο σε ένα οκτάωρο. Πάντως προσωπικά συμφωνώ με την απαγόρευση. Είναι μια ευκαιρία και για μένα να περιορίσω αυτή τη βλαβερή συνήθεια».

Κόψτε το χωρίς να παχύνετε
«Ημουν φανατική καπνίστρια. Είχα φτάσει σε σημείο να καπνίζω δύο-τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Η δουλειά και τα οικογενειακά βάρη με άγχωναν… Μόνη διέξοδός μου το τσιγάρο. Τσιγάρο και στο σπίτι και στη δουλειά. Δεν κάπνιζα μόνο όταν κοιμόμουν » δηλώνει στο «Βήμα» η 36χρονη μητέρα και ιδιωτική υπάλληλος Σοφία Τσουρλιανού . « Τελικάαποφάσισα να κόψω το κάπνισμα πριν από δύο μήνες. Οι μέθοδοι ήταν πολλές. Κατέφυγα σε ιδιώτη γιατρό και επέλεξα τον βελονισμό. Πίστευα ότι είναι ανώδυνος. Η θεραπεία διήρκεσε 20 λεπτά και κόστισε 100 ευρώ ». Και τώρα; « Η επιθυμία για ένα τσιγάρο παραμένει αρκετά μεγάλη, αλλά προσπαθώ να αντικαταστήσω τη νικοτίνη και την πίσσα με μια καραμέλα ή μια τσίκλα. Ανέκτησα την οσμή και τη γεύση μου, που ως καπνίστρια είχα χάσει. Πήραβέβαια βάρος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο γιατρός μου με είχε συμβουλεύσει να ξεκινήσω ταυτόχρονα και δίαιτα, αλλά μου ήταν αδύνατο ».

Τα παραπανίσια κιλά αντιμετωπίζονται σαν «αναγκαίο κακό» για όσους επιλέξουν να κόψουν το κάπνισμα. Οχι άδικα. Πολλοί μάλιστα διστάζουν να σβήσουν για πάντα το τσιγάρο σκεπτόμενοι αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο- ή βρίσκοντας μία ακόμη δικαιολογία για να μην προσπαθήσουν. « Οι επιπτώσεις που έχει ένα πακέτο τσιγάρα ισοδυναμούν με τις επιπτώσεις που έχουν τριάντα παραπανίσια κιλά μόνο στην καρδιά και στα αγγεία.

Οταν κάποιος κόβει το κάπνισμα αλλάζει τις συνήθειές του και αυξάνει τη σωματική του δραστηριότητα » δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο διαιτολόγοςδιατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Ξένος. « Τα κιλά που παίρνει κανείς μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι περίπου έναενάμισι… Οι περισσότεροι προσπαθούν να αντικαταστήσουν το τσιγάρο με το φαγητό. Θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη τους επιλογή. Κάποιοι βέβαιακαταφεύγουν και στο παραδοσιακό κομπολόι » προσθέτει ο κ. Ξένος.

Τρόπος να το κόψετε και να μην παχύνετε βεβαίως και υπάρχει. Αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές, απλές στην πραγματικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά τον οργανισμό σας (και την τσέπη σας).

– Καθιερώστε τα μικρά και τακτικά γεύματα. Αν ο οργανισμός δεν έχει λάβει κάποιο ελαφρύ γεύμα (όπως γιαούρτι, δημητριακά, ένα φρούτο) και παραμένει νηστικός για μεγάλο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, από το πρωί ως το απόγευμα), τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος να ενδώσει σε κάθε διατροφικό πειρασμό.

* Μην «τσιμπολογάτε». Προτιμήστε ολιγοθερμιδικά γεύματα, όπως φέτες καρότου και αγγουριού με ξίδι καθώς και ανάλατους κολοκυθόσπορους. Στην περίπτωση των τελευταίων ειδικά

η κατανάλωση είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα το άτομο να μην καταφεύγει στις εύκολες λύσεις που τυγχάνει να είναι και παχυντικές…

* Πίνετε νερό! Η ελάχιστη ποσότητα νερού που καθημερινά πρέπει να καταναλώνει ένας μη καπνιστής είναι δύο λίτρα.

* Συνδυάστε το γάλα ή το γιαούρτι με νιφάδες βρώμης. Είναι πιο χορταστικές σε σύγκριση με τις νιφάδες καλαμποκιού και σιταριού. Για να γίνει πιο απολαυστικό ένα τέτοιο πιάτο, προσθέστε καρύδια και αμύγδαλα.

* Απαραίτητη η σωματική άσκηση! Κάποιος που κόβει το κάπνισμα έχει πλέον μεγαλύτερη διάθεση να αθληθεί. Αξιοποιήστε την, είτε περπατώντας περισσότερο καθημερινά είτε κάνοντας το σπορ που σας αρέσει. Προσοχή, αν είστε χρόνια καπνιστής, αποφύγετε την απότομα έντονη άσκηση, τουλάχιστον χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας…

ΥΓΕΙΑ ΜΕ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oλο και περισσότεροι καπνιστές καταφεύγουν τους τελευταίους μήνες σε δημόσια και ιδιωτικά αντικαπνιστικά ιατρεία. Ενδειξη και αυτή ότι τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος λειτουργούν ως κίνητρο για πολλούς προκειμένου να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια. « Τα προγράμματαδιακοπής του καπνίσματος που συστήνει το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο κοστίζουν το ένα τρίτοτου κόστους αγοράς τσιγάρων στο ίδιο διάστημα » τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του πανεπιστημιακού τμήματος για τη διακοπή του καπνίσματος κυρία Χριστίνα Γκράτζιου. Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια και καλύπτονται από διάφορα ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Οσο μάλιστα αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους τόσο αυξάνεται και η προσέλευση των καπνιστών. « Οκτώ στους δέκα κόβουν το κάπνισμα. Τους τρεις μήνες παρέμβασης ακολουθεί και ένας χρόνος ειδικής παρακολούθησης » λέει η κυρία Γκράτζιου.

Γιατί αποφασίζουν ακόμη και οι φανατικοί καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα; « Οι 25χρονοι για λόγους ομορφιάς και σωματικής αντοχής. Από την άλλη πλευρά, οι 40χρονοι καθαρά για λόγους υγείας. Αναθεωρούν την άποψή τους και τονίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την ίδια τους τη ζωή » τονίζει η επικεφαλής του τμήματος. Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο του βελονισμού, η κυρία Γκράτζιου εξηγεί ότι « είναι μια εναλλακτική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος και δεν υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ».

Για όσους ενδιαφέρονται, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο θα γίνεται δωρεάν έλεγχος εξάρτησης και βλάβης της έκθεσης στον καπνό για τους επόμενους δύο μήνες (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2010).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.