Ο Πεζοπορικός όμιλος Αθηνών το Σαββατοκύριακο στην Οίτη κια την Γκιώνα , ψήφισμα ορειβατικών Συλλόγων για τις ανεξέλεγκτες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Γκιώνα

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αναρτήθηκε από iteanet

Πού θα πάμε το Σαββατοκύριακο

17-19/9 Αναρριχητική Συνάντηση μελών ΠΟΑ στην Καστριώτισσα Οίτης

Παρασκευή: Αναχώρηση με ίδια μέσα για την Καστριώτισσα Φωκίδας, όπου και η διανυκτέρευση σε σκηνές.

Σάββατο – Κυριακή: Αναρρίχηση σε παρθένα ορθοπλαγιά μέσα σε πανέμορφο τοπίο (άνοιγμα νέων διαδρομών και επανάληψη ήδη ανοιγμένων). Βλ. και παρόν τεύχος, στήλη «Θέματα».

Εξοπλισμός: Πλήρης αναρριχητικός εξοπλισμός.

Δήλωση από: 13/9

18-19/9 Γκιώνα: Εκδήλωση – Διαμαρτυρία της Περιφέρειας ενάντια στην καταστροφή ,..

της από τα μεταλλεία ΒΔ 1

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην περιοχή της Γκιώνας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής & Ευβοίας.

Σάββατο: Αναχώρηση στις 07:00 για Καρούτες, όπου και η διανυκτέρευση σε σκηνές, καθώς και σε δωμάτια στο Λιδωρίκι. Δίωρη πορεία-κατάβαση στην Πεντάπολη, όπου θα παραστούμε σε διάφορες εκδηλώσεις (προβολή διαφανειών, ομιλίες από τοπικούς φορείς και από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, δείπνο).

Κυριακή: Συμβολική δενδροφύτευση (ένα δένδρο από κάθε συμμετέχοντα σύλλογο) στην Αγ. Τριάδα στις Καρούτες. Πορεία προς το Προσήλιο, όπου θα μας παραλάβουν τα πούλμαν για την επιστροφή στην Αθήνα.

Ψήφισμα για τη Γκιώνα PDF Εκτύπωση E-mail

Η Γραμματεία της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Αττικής-Ευβοίας διαμαρτύρεται για τις ανεξέλεγκτες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Γκιώνα των μεταλλευτικών Εταιριών “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ” και “ΕΛΜΙΝ ΑΕ” και ζητά:

1) Καμμία υπαίθρια εξορυκτική δραστηριότητα στη Γκιώνα. Να ανακληθούν όλες οι άδειες υπαίθριων εκμεταλλεύσεων.

2) Καμμία εξορυκτική δραστηριότητα στις περιοχές «NATURA», ούτε υπαίθριες, ούτε υπόγειες.

3) Να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης των περιοχών «NATURA» στην Γκιώνα, με προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και όλων των περιβαλλοντικών φορέων της Παρνασσίδας.

4) Αποκατάσταση όλων των παλιών εκμεταλλεύσεων άμεσα. Να δοθούν άμεσα χρήματα απο τις υπάρχουσες εταιρείες στο φορέα διαχείρισης ή στους τοπικούς φορείς, ώστε να αποκαταστήσει το περιβάλλον ανεξάρτητος φορέας απο τα μεταλλεία. Η αποκατάσταση να γίνεται με φυτά της τοπικής χλωρίδας.

5) Εκπόνηση νέων μελετών αποκατάστασης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, για το μετριασμό των έτσι κι αλλιώς δυσμενών αποτελεσμάτων απο την εξορυκτική δραστηριότητα, σε συνεργασία με Τ.Ε.Ε., Σύλλογο Δασολόγων, Ε.Μ.Π., τοπική κοινωνία και φορείς.

6) Άμεσος και συνεχής έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των αποκαταστάσεων, απο το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας και απο την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

7) Να τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός κώδικας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών με σεβασμό στις περιοχές «NATURA».

8) Άμεσος έλεγχος τήρησης των συνθηκών και των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία απο την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

9) Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, για όλες τις αιτήσεις των μεταλλευτικών εταιρειών για νέες δραστηριότητες, πρίν την έγκρισή τους.

10) Να χρηματοδοτηθούν απο τις εταιρείες, μελέτες σχετικές με τις επιπτώσεις στο υδάτινο δυναμικό των υδρολογικών λεκανών της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης.

11) Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Νομό Φωκίδας μέσα απο τα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον στα βουνά της Φωκίδας.

12) Να τοποθετηθούν όργανα μέτρησης των δονήσεων απο τις εξορύξεις.

13) Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο Δημ. Διαμέρισμα του Αποστολιά για τις ζημιές που έχουν υποστεί απο τα φουρνέλα.

14) Να ακυρωθεί ο Νόμος για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη Βιομηχανία.

Για την ΠΟΣΑΕ Οι Σύλλογοι-Μέλη

Ε.Ο.Σ. Αθηνών

Η Γραμματέας Ε.Ο.Σ. Αχαρνών

Πετροπούλου Φωτεινή Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης

Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας

Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ο.Σ. Σπάτων

Π.Ο.Α.

Σ.Ε.Ο. Αθηνών

Σ.Φ.Ο.Σ.Π. Κρυστάλλης

http://www.poa.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.