“Η Λίστα του Τσαγγάρη” το νέο βιβλίο του Αντώνη Κακαρά απο την Γραβιά

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
Αναρτήθηκε από iteanet

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το καινούργιο βιβλίο του Κακαρά έρχεται με συνέπεια να συμπληρώσει τα προηγούμενα. Θα λέγαμε πως Η λίστα του τσαγκάρη κλείνει τετραλογία μ’ εκείνα. Η μη απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης στο πολιτικό και σύνθετο έγκλημα στη χώρα μας μετακατοχικά πυροδότησε την έκδοσή του.

Ο συγγραφέας εμφανίζει τους ήρωές του πιο ώριμους και κατανοητούς, πιο ανθρώπινους έτσι ώστε να θέλουμε να ‘μαστε στη θέση κάποιων απ’ αυτούς ενώ με τίποτε σε κείνην κάποιων άλλων. Ο λόγος είναι πηγαίος, λαϊκός, εκρηκτικός, καταγράφεται με έντονο συναίσθημα, η δράση καλύπτει ευρεία γκάμα της πραγματικότητας και των ανθρώπινων ενστίκτων. Η προδοσία, το έγκλημα, το μίσος, ο αγώνας για προσφορά, για εκδίκηση, η φιλία μα και …

ο έρωτας, που δε λείπει από κανένα των βιβλίων του, Αφού, καθώς ο ίδιος γράφει, είναι συστατικό στοιχείο της ζωής μας. Το βιβλίο αυτό είναι και ένας ύμνος στη γυναίκα, δεν κρύβει ο συγγραφέας το δέος του «…γονατίζουμε και σας προσκυνούμε μάτια μου…»

Η κεντρική υπόθεση είναι δεμένη και συνακόλουθη των μεγάλων γεγονότων του περασμένου αιώνα. Ο αντιφασιστικός πόλεμος, ο εμφύλιος στη χώρα μας, οι ανατροπές στις κομμουνιστικές χώρες, συντρέχουν το μύθο, τον υπηρετούν, τον τροφοδοτούν. Και ιδιαίτερα κραυγαλέες παραλείψεις και υποθέσεις που ακόμα ταλανίζουν τη μεταπολεμική Ελλάδα, ενώ μόλις μεταπολιτευτικά άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας. Έτσι ο δωσιλογισμός, η προσφυγιά των ηττημένων του εμφυλίου, έχουν την τιμητική τους στο κείμενο, ενώ δε λείπουν και τα αντιμάμαλα από τη συγκλονιστική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

ISBN:978-960-02-2452-8 Σχήμα: 14×21, σελίδες:311

Εκδόσεις Παπαζήση, Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη Αθήνα

Τηλ: 210-3838020, www.papazisi.gr e-mail: papazisi@otenet.gr

http://kakaras.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.