Αδέσποτα: Πως τα “αντιμετωπίζουμε”…

Παρασκευή, 01 Οκτώβριος 2010 17:57

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων καλό θα είναι μάθουμε κάποια χρήσιμα πράγματα για τους τετράποδους φίλους μας…

-Όπως, πως να αντιμετωπίζουμε στο δρόμο τα αδέσποτα!

-Πόσο καλά σκεφτόμαστε πριν πάρουμε έναζώο?

-Ποιά είναι τα δικαιώματά τους!

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αδέσποτα.

Διαβάστε κάποιους απλούς τρόπους αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων και κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να μην αντιδρούμε υπερβολικά στην επαφή μαζί τους.

Τα σκυλιά που ζουν στο δρόμο είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και σπάνια αντιδρούν άσχημα απέναντί τους. Συχνά αδιαφορούν για τη παρουσία μας.
Η αντίδρασή μας στη θέα τους είναι αυτή που καθορίζει και τη δική τους συμπεριφορά. Περάστε απλά ανάμεσά τους με σταθερό βήμα και μη τρομάζετε σε περίπτωση που επιχειρήσουν να “ανέβουν” πάνω σας. Είναι ένδειξη για παιχνίδι κι όχι για επίθεση. Μην απλώνετε τα χέρια σας σε καμία περίπτωση. Για να αποφύγετε το σκύλο που πάει να ανέβει επάνω σας, κάντε απλά ένα σταθερό βήμα στο πλάι (όχι προς τα ! πίσω), και συνεχίστε τη πορεία σας περπατώντας. Το τρέξιμο είναι για αυτά πρόσκληση σε παιχνίδι.
Στο σκυλί που σας γαβγίζει καθώς περπατάτε (και σπάνια θα σας επιτεθεί, πιστέψτε με) μιλήστε του γλυκά, χωρίς όμως να το κοιτάζετε,και συνεχίστε τη πορεία σας με σταθερό βήμα. Αν βρεθεί μπροστά σας καθώς βαδίζετε, ένα απλό βήμα στο πλάι, χωρίς πανικό, είναι καλός τρόπος να το αποφύγετε. Αποφύγετε να το κοιτάτε, καθώς ορισμένα εκνευρίζονται(αυτό δεν αποτελεί κανόνα). Μην τα ταΐζετε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους. Θα απαιτούν τροφή κάθε φορά που θα σας βλέπουν και ίσως εκνευριστούν αν δεν τους δώσετε. Και τέλος, μη τα φοβάστε. Τα σκυλιά σπάνια είναι άγρια από μόνα τους. Εμείς τα αγριεύουμε και καθορίζουμε τη συμπεριφορά τους. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους και να μην καταφεύγουμε σε απάνθρωπες μεθόδους.Στο χέρι μας είναι…

Σκεφτείτε καλά πριν υιοθετήσετε ένα ζώο

Θέλετε ένα ζώο γιατί το ζητούν τα παιδιά σας;

Tα παιδιά αγνοούν τις ευθύνες που έχουν τα ζώα. Όταν συνειδητοποιήσετε πως δεν έχετε χρόνο και διάθεση για τη φροντίδα ενός ζώου θα είναι αργά.

Διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο;

Mεγάλα ζώα είναι ακατάλληλα για διαμερίσματα. Zώα σε αυλές χρειάζονται κατάλληλο σπιτάκι. Aπαγορεύεται να έχουμε ζώα στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και σε κοινόχρηστους χώρους

Γνωρίζετε την οικονομική επιβάρυνση που απαιτείται για ένα ζώο;

Tα ζώα χρειάζονται διατροφή, ιατρική περίθαλψη, εμβόλια, αποπαρασιτώσεις κλπ. Δυστυχώς αρκετοί εγκαταλείπουν τα ζώα τους μόλις αρρωστήσουν, για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Eυθύνες έναντι του ζώου.
Tα ζώα χρειάζονται φροντίδα και εκπαίδευση για να είναι συνεργάσιμα. Tα σκυλιά θέλουν καθημερινά βόλτα. Eμβολιασμοί, τακτικός ιατρικός έλεγχος και καθαριότητα είναι απαραίτητα για την υγεία του ζώου μας.

Eυθύνες προς τους συμπολίτες μας.

Περιορίζουμε τα ζώα μας τις ώρες κοινής ησυχίας. Δεν τα αφήνουμε να γυρνούν ελεύθερα στους δρόμους. Συλλέγουμε τα περιττώματά τους όταν κάνουν βόλτα.

O ιδανικός σκύλος.
Πριν πάρετε σκύλο για το παιδί σας πρέπει να εξετάσετε την ηλικία του, το μέγεθός του και το φύλλο του. Ένα παιδί προτιμά ένα σκύλο μεγάλο σε ηλικία, που είναι πιο ήρεμος και λιγότερο απρόβλεπτος από ένα κουτάβι. Θα χαϊδέψει ευκολότερα ένα θηλυκό από ένα αρσενικό. O ιδανικός σκύλος είναι 4 ετών! Aγοράστε λοιπόν ένα σκύλο πριν κάνετε ακόμα το μωρό σας. Oι σχέσεις τους θα είναι ακλόνητες!

Tα δικαιώματα των ζώων

Aπό την διακήρυξη της Unesco – 1978

Όλα τα ζώα γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
O άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
O άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αντίθετα οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Kάθε ζώο δικαιούται φροντίδας και προσοχής από τον άνθρωπο.
Kανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Aν η θανάτωση ενός ζώου είναι υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
H εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Συνήθως, όσοι εγκαταλείπουν ζώα το κάνουν με τη ψευδαίσθηση πως κάποιος θα το αναλάβει. H πραγματικότητα των δεκάδων αδέσποτων που γυρνούν στο δρόμο τους διαψεύδει. Eιδικά τα μικρά ζώα τα περιμένει σίγουρος και επώδυνος θάνατος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.