Ένα «νησί» γνώσης για την ελληνική Ιστορία

Το νήμα της Ιστορίας το κρατά ζωντανό 84 χρόνια τώρα. Εκεί, από το 1926 έως σήμερα, η κάθε σημαντική μέρα κατέθεσε την ιστορική της αξία στο αύριο. Εκεί βρήκαν «στέγη» έγγραφα παλιά, όσο η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος. Τέσσερα εκατομμύρια σελίδες σε 7 χιλιόμετρα ράφια. Εκεί, μπορεί να βρει κανείς σήμερα πολύτιμα τεκμήρια και συλλογές γι αυτά, που πέρασαν εδώ και ενάμιση και πλέον αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλα τα «βήματά» τους στην πορεία, που φθάνει στο κατώφλι μας.

«Βήματα», όπως οι πολεμικές πιστώσεις του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου από το αρμόδιο Υπουργείο της Γαλλίας, οι προυπολογισμοί του ελληνικού κράτους από το 1860 έως το 1930, έγγραφα της Κατοχής και της Ανασυγκρότησης, ελληνικές και ξένες στατιστικές και απογραφές για την Ελλάδα, απολογισμοί του κράτους και τόσα άλλα. Ο λόγος για το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), ενός πολύτιμου «νησιού», που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Αν η λέξη «αρχείο» ανακαλεί κάτι παλιό και σκονισμένο, στην περίπτωση αυτή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μέσα στο νεοκλασικό μέγαρο Διομήδη, επί της 3ης Σεπτεμβρίου 146, κρύβεται ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η τεχνολογία, μία όαση, όπου βασιλεύει το απόλυτα «ιδανικό», ως προς τις συνθήκες συντήρησης για όλο τον πλούτο πάνω στον οποίο αναπαύεται η Ιστορία. Πλούτος που ως κοινωνικό αγαθό προσφέρεται στον καθένα, είτε ιστορικό ερευνητή, είτε πολίτη, που ενδιαφέρεται απλώς για τη γνώση.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕΑίτηση Συνδρομητή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.