Εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης χειμερινής περιόδου 2010-11

Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010 20:08

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον προγραμματισμό για την χειμερινή περίοδο 2010-2011 σύμφωνα με τον οποίο θα λειτουργήσουν και οι τρεις σκηνές του θεάτρου και έχει ως εξής:

Η  Κεντρική Σκηνή θα παρουσιάσει το  έργο «ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ» του Ζωρζ Φεϋντώ, με τον Φίλιππο Σοφιανό.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,  σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια  Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, φωτισμούς Στράτου Κουτράκη.  Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρία Γίτσα. Παίζουν:  Κώστας Φλωκατούλας, Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Θωμάς Βούλγαρης, Κατερίνα Χιωτίνη, Μαρία Γίτσα, Βασιλική Τρουφάκου. Συμμετέχει η Μέλπω Ζαρόκωστα.

Στο Παρίσι του 1890, της Μπελ Επόκ, του Τουλούζ Λωτρέκ, της Μονμάρτης και του Μουλέν Ρουζ, ο Ζωρζ Φεϋντώ γράφει την κωμωδία καταστάσεων «Ράφτης Κυριών» (1887) που θεωρείται κατά κοινή ομολογία το καλύτερό του έργο.

Σε μια συνοικία του Παρισιού, ένας γιατρός επιστρέφει ξημερώματα στην συζυγική στέγη μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απιστίας.  Εκεί τον περιμένουν ο υπηρέτης του, η γυναίκα του και στη συνέχεια εισβάλλει η πεθερά του, ενώ ο καλύτερός του φίλος προσπαθεί να του ενοικιάσει ένα διαμέρισμα το οποίο αργότερα μετατρέπεται σε ερωτική φωλιά-ραφείο.

Συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέματα, συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας.  Ο Ζωρζ Φεϋντώ, όπως και ο Ευγένιος Λαμπίς, είναι ανατόμος της συζυγικής απιστίας, διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης με τρόπο ανελέητο αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά χιουμοριστικό.

Η Πειραματική Σκηνή θα παρουσιάσει το έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ», σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς. Η παράσταση θα ανεβεί σε σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Κώστα Φλωκατούλα-Χρήστου Ευθυμίου, σκηνικά-κοστούμια ΄Ασης Δημητρολοπούλου. Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί:  Κώστας Φλωκατούλας-Χρήστος Ευθυμίου-Εύα Βάρσου.

Ο Σέρβος συγγραφέας Ντούσαν Κοβάσεβιτς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βαλκάνιους θεατρικούς συγγραφείς ενώ είναι γνωστός και από τα σενάρια του για ταινίες του Εμιρ Κουστορίτσα.  Στον «Επαγγελματία» ο Κοβάσεβιτς φέρνει στο προσκήνιο δύο ανθρώπους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, λίγο μετά τον θάνατο του Τίτο, το 1980. Ο «ένας» ο Τέγια, διανοούμενος τέως αντικαθεστωτικός, ο «άλλος» ο Λούκα, πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρακολουθούσε και κατέγραφε τις κινήσεις του Τέγια επί δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια.  Το έργο,  το οποίο χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα ως «θλιβερή κωμωδία» είναι ένα έργο διαχρονικά πολιτικό και βαθειά ανθρώπινο. Γράφτηκε το 1990 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου με τεράστια επιτυχία όπου παιζότανε επί έντεκα συνεχή χρόνια.

Η  Παιδική Σκηνή παρουσιάζει το έργο «ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Οι παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με μεγάλη και ενθουσιώδη ανταπόκριση από μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση ανέβηκε  σε σκηνοθεσία  Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά  Σοφίας Παντουβάκη, κοστούμια  Χριστίνας Κουλουμπή, μουσική  Γιάννη Μακρίδη, χορογραφίες, φωτισμούς και μουσική διδασκαλία του Πέτρου Γάλλια.  Οι στίχοι των τραγουδιών  είναι του Ανδρέα Κουλουμπή.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παύλος Βουτσίνος, Μαργαρίτα Καλατζοπούλου, Κυριάκος Κατσιαδράμης,   Σοφία  Κουκουλά, Εύη Μητσοπούλου, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Τσουρουνάκης.

Τέλος άρχισαν τα μαθήματα του Θεατρικού Εργαστηρίου και υπάρχει μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων.  Τα μαθήματα  δίδονται κάθε Σάββατο και Κυριακή το απόγευμα σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.