Tο πατρικό σπίτι του ακαδημαϊκού και διακεκριμένου ιατρού-ανατόμου Γεωργίου Σκλαβούνου στην Αμφίκλεια, μουσείο


»  LamiaNews      08:09

Ο Δήμος Αμφίκλειας και πλέον “Καλλικρατικός” Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του και της διεύρυνσης του δικτύου μουσείων που λειτουργεί, εγκαινιάζει σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δημαρχείο της κωμόπολης, το Μουσείο «Ακαδημαϊκός Γ. Σκλαβούνος» την Κυριακή 28η Νοεμβρίου […]

Στην ίδια εκδήλωση, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διακεκριμένου Λοκρού Ακαδημαϊκού, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος δύο γενιών γιατρών, οδοντιάτρων, γυμναστών και καλλιτεχνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το συγγραφικό έργο του Γ. Σκλαβούνου αποτελεί σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία της ανατομίας του ανθρώπου από την πρώτη έκδοσή του (1906).

Μέσα από τον άξονα της ιατρικής και της κοινωνικής δράσης του, το Μουσείο θα παρουσιάζει την ιστορία, το επιστημονικό έργο και την προσωπικότητα του διακεκριμένου Έλληνα ιατρού, ο οποίος συνεισέφερε στην ανάπτυξη της περιγραφικής ανατομικής στην Ελλάδα και διεθνώς, από όλες τις επιστημονικές και διοικητικές θέσεις που κατείχε στη Γερμανία και στην Ελλάδα από το 1891 έως το 1938 που συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, τα εκθέματα του Μουσείου θα προβάλλουν το κοινωνικό του έργο και τη συνεισφορά του γιατρού Σκλαβούνου στον τόπο καταγωγής του, τόσο στην Αμφίκλεια όσο και στην Τιθορέα.

Στο χώρο του Μουσείου θα τοποθετηθεί η προτομή του, δωρεά των καθηγητών ανατομικής του ΕΚΠΑ Π. Σκανδαλάκη και Δ.Α. Λάππα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.