Απόφαση παύσης λειτουργίας χωματερών

Λένα Παρασκευά
Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010 16:07

Επιστολή τελεσίγραφο στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών απέστειλε η αρμόδια υφυπουργός Θ.Τζάκρη για να κλείσουν άμεσα οι χωματερές, καθώς αρχίζουν τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή ένωση από την 1η/ 1ου του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της επιστολής τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των υπουργείων αποκέντρωσης και περιβάλλοντος μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσουν όσοι ΧΑΔΑ είναι δυνατόν ενώ και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα άμεσα και πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να κλείσουν 21 χωματερές από τις 28 που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια Στερεάς.

Αναλυτικά ΑΜΕΣΑ πρέπει να κλείσουν: 2 χωματερές στην Εύβοια, 7 στην Ευρυτανία, 10 στην Φθιώτιδα και 2 στην Φωκίδα. Στην Εύβοια τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ που λειτουργεί στο κέντρο του νομού, ενώ οι άλλοι 3 ΧΑΔΑ θα κλείσουν το καλοκαίρι, στην Φθιώτιδα θα πρέπει να κλείσουν και οι 10 και τα απορρίμματα θα μεταφέρονται από τους μεν δήμους Αγίου Κων/νου, Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης και Σπερχειάδας στον ΧΥΤΑ Λαμίας και από τους δήμους Αμφίκλειας, Αταλάντης, Δαφνουσίων, Ελάτειας, Οπουντίων και Τιθορεάς στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς. Στην Φωκίδα και την Ευρυτανία θα λειτουργούν μέχρι να βρεθεί οριστική λύση 2 ΧΑΔΑ ανά νέο Καλλικρατικό δήμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η γενικής γραμματέας της περιφέρειας στερεάς ενημέρωσε τους δήμαρχους των αντίστοιχων περιοχών για το επείγον της υπόθεσης.

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.