«Η έντυπη αντίσταση»



Κείμενα, που γράφτηκαν με την επίγνωση ότι το τίμημα θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύ, ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εκφράζουν την αγωνία και τη δύναμη μιας γενιάς, που αγωνίστηκε για την αξία της δημοκρατίας. Ενας πολύγραφος, μία παλιά γραφομηχανή, ένα ραδιόφωνο, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, προκηρύξεις, αφίσες: τα ζοφερά χρόνια της δικτατορίας, έτσι όπως βιώθηκαν μέσα από τον Τύπο, επανέρχονται σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που ανοίγει τις πόρτες της στο αθηναϊκό κοινό, την προσεχή Πέμπτη.

Πρόκειται για έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ – στη Θεσσαλονίκη, λειτούργησε πριν από έναν περίπου χρόνο εκεί, και τώρα μεταφέρεται στην Αθήνα, χάρη στη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας “ΜΙΕΤ”.

Τριάντα αντιδικτατορικά έντυπα – από σύνολο 400 που έχουν επισημανθεί, πολλά εκ των οποίων είτε λόγω παρανομίας έχουν καταστραφεί, είτε βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού – συνθέτουν ένα κάτοπτρο μνήμης που αποτυπώνει μία πολύμορφη αντίσταση από τη Βενεζουέλα έως τη Σκανδιναβία, η οποία “γέννησε” ηρωϊσμό, συσπείρωση και ιδέες.

Ιστορικά ντοκουμέντα, που αποτελούν καλή ευκαιρία αναστοχασμού από τους μεγάλους και πληροφόρησης για τους μικρούς στα περί της δικτατορίας.

«Είναι πολύ σημαντική έκθεση μνήμης και στοχασμού, που αξίζει να τη δει πολύς κόσμος», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Εϋνάρδου, ο πρόεδρος του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, εκφράζοντας την περηφάνεια του γι αυτη τη συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα (ΜΙ) της ΕΣΗΕΜΘ.

Η έκθεση, η οποία είναι μέρος μιας “τριλογίας” που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο της πολιτιστικής δραστηριότητας του ΜΙ του ΕΣΗΕΜΘ, όπως είπε ο πρόεδρος, Μόσχος Βοϊτσίδης, φέρει αντικειμενικά κάποια χαρακτηριστικά μοναδικότητας, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται στο κοινό συγκεντρωμένα τόσα έντυπα της επταετίας που αποτυπώνουν το σκοτεινό χρονικό της χούντας, μέσω τεκμηρίων της διαρκούς προσπάθειας για την ανατροπή της.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ana.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.