Συνάντηση Γαζή με Κώστα Σκανδαλίδη και Μιλένα Αποστολάκη

Τετάρτη, 19 Ιανουάριος 2011 13:48

gazi2H Αντιπεριφερειάρχης κα Γιώτα Γαζή, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ΄Τροφίμων κο Κώστα Σκανδαλίδη και την Υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκή συζήτησε τα θέματα που αφορούν τον Αγροτικό πληθυσμό του Νομού μας και κατέθεσε τα παρακάτω υπομνήματα:

1. Πληρωμή ποιοτικού παρακρατήματος

Εκατό (100) περίπου ελαιοπαραγωγοί του Ν. Φωκίδας παράγουν βιολογικά και πιστοποιημένα προϊόντα.

Επειδή πιστεύουμε ότι η δουλειά τους μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τους άλλους παραγωγούς της περιοχής μας ώστε να οδηγηθούν σε βιολογική καλλιέργεια θα πρέπει να διευκολυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής του ποιοτικού παρακρατήματος έτους 2008 – 2009.

Οι καταστάσεις πληρωμής έχουν σταλεί καθυστερημένα από την υπηρεσία μας (08-09-2010) διότι δεν υπήρχε έγκαιρα ενημέρωση από ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Πρόγραμμα “προστασίας παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας” μέτρο 2.14.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, εγκρίθηκε το 2007 το πρόγραμμα “προστασίας παραδοσιακού αγροτικού τοπίου – ελαιώνα Άμφισσας”.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 31.000 στρέμματα και οι δικαιούχοι ελαιοκαλλιεργητές είναι 2.500.

Το 2011 είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του προγράμματος.

Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν στην έγκριση του προγράμματος εξακολουθούν να ισχύουν (μονοκαλλιέργεια ελιάς λόγω δέσμευσης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στην περιοχή του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας) και το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής τιμής της ελιάς (0,80 έναντι 1,70 πέρυσι), είναι επιβεβλημένη η συνέχιση του προγράμματος για μια ακόμα πενταετία.

Συγκεκριμένα:

α. Η προκήρυξη του προγράμματος να γίνει με επαρκή χρηματοδότηση για την ένταξη των ανένταχτων ελαιοκαλλιεργειών (έχει ενταχθεί το 60% των κτημάτων μόνο) για μια πενταετία (η πρώτη πενταετία ολοκληρώνεται το 2011).

β. Απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης για τις τρέχουσες, πληρωμές του προγράμματος των ετών 2007, 2008 και 2009 (ΟΠΕΚΕΠΕ).

3. Ζημιές από παγετό στον ελαιώνα Άμφισσας.

Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς Άμφισσας στον παραδοσιακό ελαιώνα της, είναι μονοκαλλιέργεια εξ΄ αιτίας των δεσμεύσεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που έχει θεσμοθετηθεί λόγω του Δελφικού τοπίου.

Στην επιτραπέζια – βρώσιμη ελιά στηρίζεται το εισόδημα των αγροτών της περιοχής και κατ΄ επέκταση και η οικονομία της περιοχής.

Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά παραγωγής στα πλαίσια της παρενιαφτοφορίας της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί προσέβλεπαν σε αυτή, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες, συνθήκες που βιώνουν, όμως ο παγετός (-7ο) που έπληξε τον ελαιώνα στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου σε ποσοστό 100% οδηγεί το προϊόν σε ελαιοποίηση.

Σημειώνω ότι επειδή η ελιά στην περιοχή μας είναι βρώσιμη, η συγκομιδή της αρχίζει αργά με αποτέλεσμα το σύνολο της παραγωγής να έχει καταστραφεί επειδή οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν τον καρπό.

Η ζημιά δυστυχώς δεν εντοπίζεται μόνο στον ελαιόκαρπο, αλλά και στα ίδια τα δένδρα προκαλώντας ζημιά και στην παραγωγή των επόμενων χρόνων.

Ήδη έχουν συσταθεί κλιμάκια ελέγχου των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και έχουν ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών μόνο όμως του ελαιοκάρπου και όχι του φυτικού κεφαλαίου.

Από τα παραπάνω καθίσταται αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και της καταβολής των ενισχύσεων το συντομότερο δυνατόν.

4. Ενημερωτικό Σημείωμα για Τα Αρδευτικά Έργα Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας όπως:

Η άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας και

Το Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων πεδιάδας ΜΟΡΝΟΥ

Ζητήθηκε το ποσό των 270.000€ από εθνικούς πόρους για τις τοπογραφικές εργασίες του αναδασμού του Μόρνου.

Amfissapress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.