Πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

»  LamiaNews 16:43

Ξεκίνησαν οι πρόβες της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης. Φέτος στη Σκηνή αυτή ανεβαίνει το έργο του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάτσεβιτς «Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ», το οποίο αποτελεί την τρίτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης για την περίοδο 2010-2011 μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής («Περσέας και Ανδρομέδα») και της Κεντρικής Σκηνής («Ράφτης Κυριών») […]

Ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βαλκάνιους συγγραφείς ενώ είναι γνωστός και από τα σενάρια του για τις ταινίες του Εμιρ Κουστορίτσα. Στον «Επαγγελματία» ο Κοβάτσεβιτς φέρνει στο προσκήνιο δύο ανθρώπους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, λίγο μετά τον θάνατο του Τίτο, το 1980.

Ο «ένας» ο Τέγια, διανοούμενος τέως αντικαθεστωτικός, ο «άλλος» ο Λούκα, πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρακολουθούσε και κατάγραφε τις κινήσεις του Τέγια επί δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Το έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα ως «θλιβερή κωμωδία» είναι ένα έργο διαχρονικά πολιτικό και βαθειά ανθρώπινο.

Οι ήρωες αφηγούνται, δρουν, συγκρούονται, ψάχνουν, εκμυστηρεύονται, βιώνουν και υφίστανται, άλλοτε θύτες και άλλοτε θύματα, τη βία της εξουσίας. Κάθε μορφής εξουσία που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και τις ελευθερίες του ατόμου, για να αισθάνεται η ίδια «ασφαλής».

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, σκηνοθεσία Κώστα Φλωκατούλα-Χρήστου Ευθυμίου, σκηνικά-κοστούμια Άσης Δημητρολοπούλου και φωτισμούς Ηλία Κωνσταντακόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κώστας Φλωκατούλας, Χρήστος Ευθυμίου, Εύα Βάρσου.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 11 Μαρτίου 2011 και οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.