Πολύτιμα ψηφιδωτά στο έλεος της αδιαφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 21:13

Χρήστος Μαζάνης

Την ώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει χιλιάδες ευρώ σε κονδύλια για τη σωστή διατήρηση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φαίνεται ότι στη Φωκίδα είχαν κρατήσει καλά κρυμμένο ένα μυστικό. Αρχαία ψηφιδωτά που ανήκουν στο Μουσείο Δελφών από το 2008 εξετίθεντο σε ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να φθαρούν και να χρειαστεί η άμεση απομάκρυνσή τους.

Την απάντηση για αυτό το πολιτιστικό «έγκλημα» δίνει η προϊσταμένη του ΜουσείουΔελφών, κα Αθανασία Ψάλτη, με έγγραφό της στις 7 Φεβρουαρίου του 2011.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που εξασφάλισε η zougla.gr με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.30/92/267/, η προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ παραδέχεται πως αρχαία ψηφιδωτά του Μουσείου φυλάσσονταν σε άθλιες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της Αρχαιολογικής Συλλογής του Λιδορικίου και έχουν υποστεί φθορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, φαίνεται πως, μόλις η διεύθυνση του Μουσείου διαπίστωσε ότι τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία έχουν υποστεί ζημιές, αποφάσισε να γίνει άμεσα μεταφορά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης.

Πού φυλάσσονταν τα αρχαία

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κύριο Π.Κ, κάτοικο Δελφών αλλά και μέλος της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», τα ψηφιδωτά ανεκτίμητης αξίας φυλάσσονταν σε μια αποθήκη στο Λιδορίκι Φωκίδας, η οποία δεν πληρούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συντήρησή τους.

Πολίτες της περιοχής κάνουν λόγο για εγκληματική αμέλεια από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού κατά καιρούς, όπως ισχυρίζονται, είχαν επισημάνει το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Διεύθυνση της Ι ΕΠΚΑ Δελφών, ενώ παράλληλα είχαν επικοινωνήσει και με το υπουργείο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιδορικίου, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει πως τα εκθέματα φυλάσσονταν σε κιβώτια, σε μια αποθήκη που έμπαζε νερά. Παράλληλα, εξηγεί πως και στον προαύλιο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Λιδορικίου βρίσκονταν αρχαία, τα οποία ήταν εκτεθειμένα συνεχώς στις καιρικές συνθήκες.

«Η συλλογή άρχισε να αδειάζει ξαφνικά, χωρίς αρχικά να καταλάβουμε τι είχε συμβεί. Στην αρχή δεν μας έλεγαν, αλλά επιμείναμε και μας απάντησαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα στις αποθήκες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης, προσθέτει: «οι συνθήκες που επικρατούσαν εντός του κτηρίου δεν ήταν οι κατάλληλες και υπήρχε άμεσος κίνδυνος καταστροφής των ευρημάτων. Έκτοτε, γίνονται κάποιες μελέτες για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχουν ολοκληρωθεί».

«Με την επιμονή μας καταφέραμε να συγκινήσουμε την αρχαιολόγο των Δελφών κα Τσαρούχα, που ανέβηκε μια μέρα στο Λιδορίκι, συναντηθήκαμε, κουβεντιάσαμε και υποσχέθηκε πως σύντομα θα τακτοποιηθεί το θέμα» συνεχίζει ο κ. Καψάλης.

«Έτσι και έγινε, μετά από κάποιες μέρες, ήρθε ένα συνεργείο και καθάρισε τον χώρο του προαυλίου, θα πρέπει εδώ να αναφέρω πως, όταν ξεκίνησαν οι επισκευές της στέγης, όλα τα εντός του κτηρίου εκθέματα, μεταφέρθηκαν στους Δελφούς για λόγους ασφαλείας, έτσι τουλάχιστον μας είπαν, και έκτοτε παραμένουν εκεί, παρότι οι επισκευές έγιναν» προσθέτει.

«Ένα πρωί εμφανίσθηκε ένα φορτηγό που φόρτωσε κιβώτια με θραύσματα αγγείων που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη, εκτός κτηρίου, η οποία έβαζε νερά και κινδύνευαν τα αρχαία να καταστραφούν. Επίσης πήραν και κάποια απ’ τα ογκώδη εκθέματα που βρίσκονταν στο προαύλιο εκτεθειμένα στη βροχή. Βέβαια, ο προαύλιος χώρος έχει γίνει πάλι χωματερή».

Η απάντηση του Μουσείου Δελφών

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2011, η προϊσταμένη του Μουσείου Δελφών αναγκάζεται με γραπτή αναφορά να απαντήσει ότι έγινε μεταφορά 44 τμημάτων ψηφιδωτών από την Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου, τα οποία φυλάσσονταν από το 2008 σε αποθηκευτικό οικίσκο. Ακόμα επισημαίνει πως η μεταφορά έγινε, επειδή αντιλήφθηκαν ότι τα ψηφιδωτά έχουν υποστεί φθορές.


Η zougla.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ, η οποία μας ενημέρωσε πως δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία για το θέμα, επειδή πρέπει να πάρει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανέφερε, όμως, πως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα αρχαία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.