Απόκριες στο Γαλαξίδι – Αλευρομουτζούρωμα 2011


Δευτέρα, 21 Φεβρουάριος 2011 11:13

Τα Γαλαξιδιώτικα κούλουμα είναι μοναδικά. Δεν έχουν να κάνουν με ένα ήσυχο πέταγμα του χαρταετού πριν και μετά το σαρακοστιανό τραπέζι. Στο Γαλαξίδι, το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού είναι την Καθαρά Δευτέρα. Οπότε γίνεται ένα ξεχωριστό και μοναδικό γλέντι.

Το αλευρομουτζούρωμα της Καθαράς Δευτέρας, το πανάρχαιο και μοναδικό στην Ελλάδα έθιμο, που τηρούν κάθε χρόνο  οι Γαλαξιδιώτες με θρησκευτική ευλάβεια, με πίπιζες και νταούλια και ομάδες κουδουνοφόρων, μουτζουρωμένοι κάθε ηλικίας κατακλύζουν την παραλία σε ένα φαντασμαγορικό παζλ ανθρώπου και χρωμάτων κι ένα διονυσιακό ξεφάντωμα που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα  μέρος του κόσμου.

Όπως γράφει ο Άγγλος περιηγητής DODWELL που επισκέφτηκε το 1801 ή το 1809 το Γαλαξίδι, τις μέρες της Απόκριας, από αφηγήσεις του γνωρίζουμε ότι η προέλευση του εθίμου είναι πολύ παλαιότερη από την εποχή των  καραβιών 1840 και μετά.

Λέγεται ότι οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, με ιδιόμορφες εκδηλώσεις κατά τις οποίες οι διασκεδάζοντες είχαν χρωματίσει τα πρόσωπά τους, όπως οι παλιάτσοι των ιπποδρομιών, τους εντυπωσίασαν και τις μεταφύτευσαν στο Γαλαξίδι και για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας, χρησιμοποίησαν λευκό άλευρο μαζί με το λουλάκι και το βερνίκι. Η επιτυχία ήταν τόση ώστε από τότε είχε καθιερωθεί ως ανεξάλειπτο έθιμο το διαβόητο αλευρομουτζούρωμα της Καθαράς Δευτέρας, μοναδικό σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο υπάκουαν με θρησκευτική πίστη και το τηρούσαν με ευλάβεια όλοι οι άρρενες Γαλαξιδιώτες κάθε ηλικίας και τάξεως…… (απόσπασμα από το βιβλίο του Ευθυμίου Γουργουρή «Το Γαλαξίδι στον καιρό των καραβιών» ). Την Καθαρά Δευτέρα οι Γαλαξιδιώτες έτρωγαν  και έπιναν  σε συντροφιές ή στα καφενεία  τους ή με καλό καιρό σε κήπους και στις γύρω εξοχές. Οι άντρες φορούσαν παλιά ρούχα και καπέλα απ΄ τους ώμους τους σταυρωτά κρεμούσαν δυο μεγάλες πάνινες σακούλες, η μια είχε αλεύρι και η άλλη  χαρτοπόλεμο. Στη μέση τους και στο μπροστινό μέρος κρεμούσαν μπουκάλια γεμάτα με  λουλάκι ρευστό ή με βερνίκι παπουτσιών. Όλα τα καφενεία είχαν  τοπικά όργανα. Τις μέρες της Απόκριας ενισχύονταν από τσιγγάνους με το τούμπανο και την καραμούζα.

Το Γαλαξίδι είναι μια ναυτική πόλη με τεράστια ιστορία και παράδοση και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ελάτε να ζήσετε μοναδικές στιγμές κεφιού, γλέντι με πολύ χορό και κρασί. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους παλιά ρούχα, πετσέτες, μάσκα για το πρόσωπο ή τη μύτη και ειδικές πλαστικές στολές  που καλύπτουν όλο το σώμα. Στα τοπικά καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν αυτά τα υλικά. Το αλεύρι θα μοιραστεί δωρεάν από τη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου λίγο πριν το αλευρομουτζούρωμα που θα ξεκινήσει στις 3.00 το μεσημέρι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Βασίλειος Καραγιάννης (Αντιδήμαρχος) 6932580032

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου για το 2011 είναι:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2011»

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Amfissapress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.