Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2011, η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Φωκίδας ΠΑΣΟΚ, κας Αφροδίτης Παπαθανάση προς το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, με θέμα το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Τονίζοντας τη σημαντική συμβολή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση τριών νομών, των νομών Φωκίδας , Βοιωτίας και Φθιώτιδας, στο γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα και σε πολύ μικρή απόσταση από αστικά κέντρα, ειδικά από την Αττική, καθώς και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η σωστή και αναβαθμισμένη λειτουργία του συγκεκριμένου χιονοδρομικού κέντρου μέσα από τον εκσυχρονισμό των αναβατήρων, η Βουλευτής επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων σ’ ότι αφορά την επιτάχυνση διαδικασιών που οδηγούν σε ώριμα έργα.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ερώτησής της προς τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Π. Ρήγα, η Βουλευτής ανέφερε επιπρόσθετα πως εδώ και μήνες, υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση , ΣΑΕ  01180006 του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού , για 17 εκατομμύρια ευρώ , δεν έχει όμως ακόμη υπογραφεί η αναγκαία απόφαση εκχώρησης της πίστωσης από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου.

Προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού για την Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας  έργου, η Βουλευτής κάλεσε το Υπουργείο να εξετάσει:

  1. 1. Από ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα εκτελεστεί το έργο του εκσυγχρονισμού των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και

  2. 2. Πότε θα υπογραφεί η αναγκαία  απόφαση εκχώρησης της πίστωσης από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Στην απάντηση του, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Π. Ρήγας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη διαρκή συνεργασία και το συνεχή διάλογο που έχει με τη Βουλευτή για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, διευκρίνισε πως σήμερα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» προς το δικαιούχο, την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων .Ο κ. Ρήγας τόνισε πως το έργο πρέπει να επισπευσθεί και ενημέρωσε τη Βουλευτή πως οι διαδικασίες επιταχύνονται. Η ΕΥΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της επίσημης κοινοποίησης του καθεστώτος ενίσχυσης της συγκεκριμένης πράξης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2011.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του δεύτερου μέρους της ερώτησής της, η Βουλευτής επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη αξία να μη χαθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου επανυποβολή του φακέλου, γεγονός που θα μας πάει πάρα πολύ πίσω.

Έχει ακόμη μεγάλη αξία, συνέχισε, να δούμε πως θα υπάρξουν συγκεκριμένα σχέδια υποδομών και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής – και σε αυτό πρέπει να συμβάλει και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων – ώστε να καταφέρουμε σ’ ένα βουνό που είναι δίπλα στην Αττική, που μπορεί να εξυπηρετήσει χειμώνα – καλοκαίρι τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, να έχει ο κόσμος φτηνή πρόσβαση. Να μπορεί δηλαδή το Κέντρο να λειτουργεί με προγράμματα τουρισμού και το καλοκαίρι.

Ο Υφυπουργός, κλείνοντας την απάντηση του, ανέφερε πως υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΕΥΣ και το δικαιούχο, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος. Διαβεβαίωσε πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν απόλυτα, ώστε το Υπουργείο να είναι συνεπές στις προθεσμίες που έχει θέσει. Επανέλαβε τέλος, πως τον Απρίλιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου το υλοποιηθεί το έργο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.