«Επιστροφή στο χωριό – Δέκα ιστορίες που ξεχώρισαν»: Παρουσίαση στην Αθήνα

 

Την Τρίτη, 3 Μαΐου, στις 7.30, Ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και οι εκδόσεις Α/ Συνέχεια σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Επιστροφή στο χωριό- 10 ιστορίες που ξεχώρισαν», στον Χώρο Πολιτισμού @Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Ρουφ – Γκάζι. 6982-904362, 210-3837191 – Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Το βιβλίο περιλαμβάνει 10 βραβευμένα διηγήματα -10 διαφορετικές ματιές σε ένα θέμα…
Η Συλλογή Διηγημάτων Επιστροφή στο χωριό – Δέκα ιστορίες που ξεχώρισαν, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Α/Συνέχεια.
Στη συλλογή δημοσιεύονται τα δέκα καλύτερα διηγήματα του Α΄ Διαγωνισμού Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας που οργάνωσε και υλοποίησε ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια. Έργα νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία συγγραφέων, γνωστότερων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 94 διηγήματα που μετείχαν στο διαγωνισμό!
Ιστορίες για το χωριό και τη σχέση μας με αυτό, για το παρελθόν αλλά και το παρόν, για τις επιστροφές στους ίδιους τόπους του βιώματος και της μνήμης. Οι πολύ διαφορετικές ματιές, αλλά και οι διαφορετικοί τρόποι γραφής κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση των διηγημάτων.

Οι συγγραφείς των δέκα διηγημάτων είναι οι:
Κατερίνα Χαραλαμποπούλου, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Άνθιμος Νοταρίδης, Δώρα Διέννη, Παναγιώτης Κεχαγιόγλου, Χρήστος Θωμάς, Μαρία Δασκαλάκη, Γεωργία Χιόνη, Μίνως Σκουντάκης, Αντιγόνη Κατσαδήμα

Θα μιλήσουν:

Βασίλης Αλεξίου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος -συγγραφέας

Αποσπάσματα από τα διηγήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασιλική Κακοσαίου και Βασίλης Βηλαράς
Τη βραδιά θα ντύσει με μουσική ο πιανίστας Δημήτρης Καραγιάννης

Μετά την «επίσημη» παρουσίαση, θα συνεχίσουμε με ένα (ή περισσότερα!) ποτά στον φιλόξενο χώρο του @Ρουφ. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τους συγγραφείς και γενικά να … γνωριστούμε καλύτερα!

Πρόσβαση

Λίγα λόγια για τον Στέλιο Ξεφλούδα

Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε το 1899 στα Καστέλλια . Ξεκινώντας τις φιλολογικές του σπουδές από την Αθήνα, θα βρεθεί στο Παρίσι στη γόνιμη περίοδο του μεσοπολέμου και θα έρθει σε επαφή με τους υπερρεαλιστές. Επιστρέφοντας το 1930, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για αν εργαστεί ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Την ίδια χρονιά εκδίδει Τα τετράδια του Παύλου Φωτεινού, βιβλίο που
θεωρείται ως η απαρχή της πεζογραφίας της Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με την αθηναϊκή γενιά του ’30 και το αστικό της μυθιστόρημα, ο Ξεφλούδας δεν δίνει σημασία στην πλοκή, που μάλλον είναι ανύπαρκτη, αλλά στην έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων, σε μια αδιάκοπη ροή. Είναι ο περίφημος «εσωτερικός μονόλογος»

Το 1932, μετέχει στην έκδοση του πρώτου πολύ σημαντικού περιοδικού της Θεσσαλονίκης, τις “Μακεδόνικες ημέρες”. Την ίδια χρονιά εκδίδει αυτό που για πολλούς θεωρείται το καλύτερο έργο του, την Εσωτερική Συμφωνία, μια ποιητική αφήγηση χωρίς όρια ανάμεσα στο συνειδητό και στο ασυνείδητο.

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρετεί ως αξιωματικός στο μέτωπο και σημαδεύεται βαθιά, κάτι που θα φανεί και στο βιβλίο του Άνθρωποι του μύθου -Τετράδια από τον πόλεμο της Αλβανίας που κυκλοφόρησε το 1946 με σχέδια του Α.Αστεριάδη. Το 1960, τιμάται με το Α Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το Εσύ ο κύριος Χ κι ένας μικρός πρίγκιπας. Μέχρι το θάνατό του (27 Νοεμβρίου 1984) εκδίδει πολλά ακόμη μυθιστορήματα, που θεωρούνται ως πιο «βατά» για το ευρύ κοινό …


Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Ημερολόγιο ενός πατέρα τη 4/20/2011 11:21:00 μμ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.