Ένα μουσικό ταξίδι στη Λαϊκή και Τσιγγάνικη μουσική των Βαλκανίων


Κυριακή, 01 Μαΐου 2011 10:07

Ο σολίστ του ακορντεόν Δήμος Βουγιούκας μαζί με το Γιάννη Καραμανιώλα στο κόντρα μπάσο συναντούν επί σκηνής δύο σημαντικούς Ρουμάνους σολίστες. 

Τον Romica Serban στο τσέμπαλο και τον Reno Pipoi στο βιολί, φτιάχνοντας έτσι ένα σύνολο με στόχο την ουσιαστική απόδοση της Βαλκανικής μουσικής, μιας μουσικής τόσο κοντινής και οικίας μα συνάμα και τόσο άγνωστης.

Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαϊου στις 10 το βράδυ, στο τόπο τεχνών Χώρα στα Λελέϊκα Υπάτης

Η σχέση του Δήμου Βουγιούκα με την μουσική των Βαλκανίων είναι πολύ παλιά. Είναι από τους μουσικούς που συμμετείχε σε σεμινάρια, ταξίδεψε, και σύμπραξε με Βαλκάνιους μουσικούς όσο λίγοι συνάδελφοί του.

Στις μέρες μας είναι δύσκολο να δει κανείς κορυφαίους μουσικούς από χώρες με τσιγγάνικη, λαϊκή και λόγια μουσική παράδοση, χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ή η Ουγγαρία να ξεδιπλώνουν την τέχνη τους.

Πόσο μάλλον όταν επί σκηνής Έλληνες κ Ρουμάνοι επιχειρούν μαζί να συνομιλήσουν, να φανερώσουν, και να επικοινωνήσουν τη βαθειά λαϊκή μουσική παράδοση της Βαλκανικής χερσονήσου, και όχι μόνο.

Συνδυάζοντας το πάθος με τη δεξιοτεχνία.

Το ακορντεόν , το βιολί, το κλαρίνο είναι όργανα που έχουν συμβάλλει σημαντικά τόσο στη λαϊκή μας μουσική όσο και στην λαϊκή μουσική των υπόλοιπων χωρών των Βαλκάνιων.

Μαζί με το τσέμπαλο (cimbalom. Παραδοσιακό όργανο της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας) και το κόντρα μπάσο δημιουργούν ένα συνδυασμό ηχοχρωμάτων που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Δήμος Βουγιούκας – ακορντεόν

Romica Serban – τσέμπαλο

Reno Pipoi – βιολί

Γιάννης Καραμανιώλας – κόντρα μπάσο

Φιλική συμμετοχή:Μαρία Δεληγιάννη (τραγούδι)

Παρασκευή 6 Μαίου στο τόπο τεχνών Χώρα στα Λελέϊκα Υπάτης στις 10 το βράδυ. Γενική Είσοδος 10 ευρώ.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.