ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟΣ…ΟΠΩΣ ΖΩΗ!

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Αναρτήθηκε από iteanet


Με μεγάλη χαρά , μα και ..έκπληξη , μάθαμε για το καινούργιο Λιδορικιώτικο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα το : ” Καλυσίγελος …όπως ..ζωή “, της Μαρίας Αποστολοπούλου . 

Επί τέλους !! Σπάει το…” φράγμα ” της λογοτεχνικής σιωπής στο χωριό μας , και επιβεβαιώνεται περίτρανα το πιστεύω μας , πως ταλέντα υπάρχουν , αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα για να …αναπτυχθούν και να φουντώσουν..

Η πρώτη ανάγνωση , μας άφησε μιά ..ευωδιά και γλυκιά γεύση πικρης..σοκολάτας , όπως είπαμε και στη συγγραφέα , βέβαια προς Θεού , δεν κάνουμε κριτική βιβλίου , όχι , απλά καταγράφουμε τις προσωπικές μας απόψεις .

Θα πρέπει να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο , είναι μια απεικόνιση της πραγματικής..πραγματικότητας , που δυστυχώς , επιμελώς ..κρύβεται , πίσω απ’ την ..εικονική , του πρέπει και του δήθεν ..

Γλυκόπικρο λοιπόν το όμορφο βιβλίο της Μαρίας , διαβάζοντάς το , νοιώθεις , άλλοτε γροθιά στο..στομάχι , κι’ αλλοτε την ευωδιαστή αύρα απ’ τα βασιλικά και τις ..μοσχομολόχες μιας ..Λιδορικιώτικης αυλής .

Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ..μουσικούς όρους , θα λέγαμε πως στιγμές..στιγμές κινείται στο χώρο του ..” σκληρού ροκ ” και άλλες σε ταξιδεύει στις υπέροχες μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκι, χωρίς φυσικά να κόβεται η συνοχή και το ενδιαφέρον του βιβλίου .

Επαναλαμβάνουμε , για να αποφύγουμε τυχόν ..παρεξηγήσεις , πως το σχόλιό μας δεν έχει καμιά σχέση με κριτική βιβλίου , κάτι που κατά τη γνώμη μας , δεν αποτελεί κριτήριο , αφού η δημιουργία προσφέρει τελείως διαφορετικά ερεθίσματα και εικόνες στον αναγνώστη , και η εν..ψυχρώ και σε χρόνο..μεταγενέστερο , ανάλυση του ” τι θέλει να πει ο..ποιητής “, κατά την ταπεινή μας γνώμη , γίνεται γαι να διατηρούν κάποιοι τη..δουλειά τους .

Πάρτε το βιβλίο και διαβάστε το ξανά και ξανά , αν χρειαστεί ..υποσημειώστε και κάποια κομμάτια , υπάρχουν πολλά τέτοια , λύστε διαβάζιντας τα ερωτήματα που βγαίνουν , γιατί βγαίνουν και πολλά μάλιστα , και κάντε τη δική σας κριτική , σύμφωνα μ’ αυτά που νοιώσατε οι ίδιοι , μην παρασύρεστε και μην εμπιστεύεστε τις γνώμες των άλλων , ξέρετε πόσοι άνθρωποι έμεινα,..νηστικοί , γιατί εμπιστεύτηκαν τη..γεύση άλλων ; Πάρα πολλοί …

Προσωπικά θα το..ματαξαναδιαβάσουμε το βιβλίο , μέχρι να …λύσουμε και τις τελευταίες ..απορίες μας και τα ξαναλέμε…αφού βέβαια ευχηθούμε στην αγαπητή Μαρία επιτυχία ΄, αλλά και …συνέχεια στο συγγραφικό της έργο ……Κ.Κ.-

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Μαρίας Αποστολοπούλου με τίτλο «ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟΣ…ΟΠΩΣ ΖΩΗ!».
Είναι μία έκδοση του περιοδικού «Πνοές Λόγου και Τέχνης».

Στο μυθιστόρημα αυτό, η συγγραφέας, επιχειρεί μέσα από την περιγραφή της ιστορίας της να διερευνήσει, όχι μόνο το δύσκολο κόσμο της εφηβείας, αλλά και τα αίτια των κοινωνικών αδιεξόδων, επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που υποχρεούνται να κάνουν οι γονείς για την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους.
Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται στη σύγχρονη κοινωνία μας και καταγράφεται τόσο το οδυνηρό χρονικό μιας έφηβης, όσο και η έντονη επιθυμία της να ξεφύγει από τον παράλογο δρόμο που της επιβλήθηκε παρά τη θέλησή της, στο πρώτο ξεκίνημα της ζωής της. Τα στοιχεία που καταμαρτυρούν την αντίσταση της ηρωίδας, μετά από την ειδεχθή πράξη του βιασμού τους σώματος και της ψυχής της, είναι η δίψα της για φυσιολογική και ισορροπημένη ζωή, η εξέγερση εναντίον της μοίρας της, η συνειδητή και ασυμβίβαστη πάλη για ανθρωπιά και τέλος ο αγώνας της εναντίον της τυραννικής εξουσίας, την οποία ασκεί, στην προκειμένη περίπτωση, ο θείος της και η διεστραμμένη φύση του.
Είναι ένα βιβλίο τολμηρό, με μεγάλες συγκινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν όλοι οι γονείς!
Απόσπασμα από το βιβλίο:

…. Για πολύ καιρό είχα τις ενοχές που μου φόρτωνε ο θείος μου μα είχα και κάτι άλλες για το μυστικό που κρατούσα από τους γονείς μου. Έτρεμα μην το μάθουν μα έφτανα και στα όριά μου να τους το πω. Τελικά διαπιστώνω συνεχώς, πως είναι πολύ δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός. Σήμερα ξέρω, πως υπήρχε τρόπος να με προσεγγίσουν οι γονείς μου. Απλώς δεν τον γνώριζαν οι άνθρωποι, όπως δεν τον γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς ακόμη και τώρα που υπάρχει τόση πληροφόρηση, σχετικά με θέματα κακοποίησης παιδιών…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.