«Έχουμε πλούσιο ορυκτό πλούτο», αλλά προσοχή στην άναρχη μεταλλευτική δραστηριότητα

E-mail
Ιωάννα Μουτσανά
Πέμπτη, 26 Μαϊ 2011 20:23

altΤη διαβεβαίωση ότι υπάρχει ανεξάντλητος ορυκτός πλούτος στο υπέδαφος της χώρας μας, όπως επίσης και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, ουρανίου και χρυσού, έδωσε μέσα από την κάμερα του ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Παπαγεωργίου, επικαλούμενος επιβεβαιούμενες εσχάτως έρευνες… δύο αιώνων.

altΣυγκεκριμένα, θέμα της σημερινής εκπομπής (22.00) του ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ είναι ο Εθνικός ορυκτός μας πλούτος και η πολλά υποσχόμενη προοπτική τόνωσης της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειος Παπαγεωργίου, απαντά στα καυτά ερωτήματα των ημερών… Υπάρχει πράγματι ανεξάντλητος ορυκτός πλούτος στη χώρα μας; Γνωρίζουμε με ακρίβεια μεγέθους την ύπαρξή του;

Η Ελλάδα θεωρείται από τους ξένους ερευνητές μία από τις πιο πλούσιες βωξιτοφόρες περιφέρειες του κόσμου, με την καλύτερη ποιότητα βωξίτη. Ο ελληνικός λευκόλιθος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα του κόσμου σε μεταλλικό μαγνήσιο. Η χώρα μας διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια τόνους κοιτασμάτων, εξαιρετικής ποιότητας, χρωμίτη, ώστε με ασφάλεια να ανακηρύσσει τον λιγνίτη σε εθνικό μας προϊόν. Επίσης, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στο υπέδαφός της, σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη, ενώ, τα μισά βουνά της αποτελούν στόχο εκμετάλλευσης χρυσού.

alt

Όπως μας διαβεβαίωσε ο κ.Παπαγεωργίου η Ελλάδα διαθέτει σε αφθονία, την πλειοψηφία των στρατηγικών εκείνων υλικών –και εξηγεί ποια είναι αυτά- που θα μπορούσε έχοντας την αντίστοιχη πολιτική βούληση- να καταστεί οικονομικά και εθνικά κυρίαρχη.

Τέλος, ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ύπαρξη ανεξάντλητων βωξιτοφόρων και λιγνιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να υπεραμυνθούν των εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης του τόπου τους, βρισκόμενοι σε συνεχή επαγρύπνηση για όλες τις άναρχες μεταλλευτικές δραστηριότητες που διαπιστώνουν.

Αυτή του μάλιστα η επισήμανση έρχεται να συνηγορήσει με τους αγώνες των κατοίκων του πολλά βαλλόμενου όρους της Οίτης, και της κοινότητας Κουμαριτσίου που η κάμερα του ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ επισκέφτηκε και αποτύπωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικών και περιβαλλοντικών αρχών.

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.