«Μύρισε» καλοκαίρι…. Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και …… η διατροφή μου;

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 20:14

Το καλοκαίρι  είναι μια εποχή όπου χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν καθημερινά με αποτέλεσμα να επέρχεται μια κόπωση και δυσφορία στον οργανισμό. Παράλληλα όμως, είναι και η καλύτερη περίοδος που αποτελεί σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Με  ποιο τρόπο μπορώ  να διατηρήσω τη γραμμή μου το καλοκαίρι  χωρίς να στερηθώ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ακολουθώντας τα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής που αποτελείται από: 50-55 % υδατάνθρακες, 15-20 % πρωτεΐνες και 30 % λίπη.

Η Μεσογειακή πυραμίδα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική πρόσληψη ψαριών και  οσπρίων και στην αποφυγή ζωικών λιπών και κρεάτων, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός από κορεσμένα λίπη.

Έτσι, η  μεσογειακή διατροφή συνδυάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτικών ινών των  φρούτων, των λαχανικών και των  δημητριακών ολικής αλέσεως, με αυτά των ω-3 λιπαρών οξέων των ψαριών και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιολάδου, καθώς και με την πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Στα πλαίσια της μεσογειακής πυραμίδας λαμβάνεται υπόψη και η επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός το καλοκαίρι.

ΝΕΡΟ
Το νερό είναι ένα απαραίτητο για τη διατροφή μας, διατροφικό στοιχείο, που δρα ως «ψυκτικό μέσο» αλλά και μέσο ενυδάτωσης. Για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, κατάσταση που είναι αρκετά συνηθισμένη τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να πίνουμε νερό, παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη (με μέτρο, όμως, λόγω της φυσικής καφεΐνης του) και φυσικούς χυμούς. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε:

1) τα αναψυκτικά, επειδή, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, προσφέρουν θερμίδες και παροδική μόνο ικανοποίηση της δίψας,

2) τα αλκοολούχα ποτά -π.χ. μπίρα- καθώς, λόγω της αναστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης, ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και υπερδιεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

3) τους καφέδες, ιδιαίτερα όταν διψάμε, αφού η καφεΐνη δρα όπως το αλκοόλ, προκαλώντας υψηλότερη διούρηση και εφίδρωση.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Στη σωστή ενυδάτωση συμβάλλουν και τα αμυλούχα τρόφιμα που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι) που προσφέρουν υδατάνθρακες, οι οποίοι καθώς αποθηκεύονται στο σώμα μας, συγκρατούν συγχρόνως και σημαντικές ποσότητες νερού. Επίσης, μας προσφέρουν άμεση ενέργεια και τόνωση του οργανισμού.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Κατά την περίοδο του καύσωνα και γενικά στις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, που είναι απαραίτητες το καλοκαίρι) και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση. Ακόμα, περιέχουν πολύ νερό (π.χ. το καρπούζι περιέχει 95% νερό), ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού προσφέροντάς μας ζωτικότητα και ενέργεια, είναι ευκολόπεπτα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Έτσι, τα γεύματα μας πρέπει να είναι βασισμένα στα λαχανικά και να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση κρέατος, τυριών και γενικά πιο δύσπεπτων τροφίμων

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Είναι προτιμότερο οι πρωτεΐνες να προσληφθούν από τη συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (2-3 φορές την εβδομάδα), κοτόπουλου (1-2 φορές την εβδομάδα) και από τον κατάλληλο συνδυασμό όσπριων και δημητριακών (1-2 φορές την εβδομάδα). Το κόκκινο κρέας πρέπει να είναι περιορισμένο σε 1 φορά την εβδομάδα και τα αυγά σε 2-3 την εβδομάδα.

ΛΙΠΗ
Τα λίπη της διατροφής πρέπει να προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο και χρειάζεται να περιοριστούν τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται κυρίως στα γλυκά, παγωτά, στο κόκκινο κρέας και γενικότερα στα τρόφιμα των “fast food”.

ΠΑΓΩΤΑ:
Τα παγωτά είναι συχνά απαραίτητο στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της δροσερής τους υφής αλλά και της γεύσης.
Πρέπει όμως να προσέχουμε τη ζάχαρη, το λίπος και τις θερμίδες που αυτά μας προσφέρουν (περίπου 180-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ημερήσια διατροφή μας, ώστε να μην υπερφορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Σκεφτείτε λοιπόν, τον εαυτό σας σ΄ ένα ταβερνάκι στη θάλασσα και μπροστά στη θέα από ψάρια και θαλασσινά, χωριάτικη σαλάτα ή χόρτα βραστά, λίγο ψωμάκι συνοδευόμενα με  λίγο κρασάκι ή ούζο και στο τέλος του γεύματος, ως επιδόρπιο να υπάρχει η φρουτοσαλάτα… Αποτελεί μια κατ’ εξοχήν μεσογειακή εικόνα διατροφής χωρίς στερήσεις, απολαμβάνοντας τις διακοπές και πάνω απ’ όλα χωρίς περιττό βάρος!


ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΒSc

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.