Χαλκιδική: 45 «σταθμοί» απόλαυσης

Είναι απέραντη και οι παραλίες της αμέτρητες. Η Χαλκιδική όμως δεν είναι μόνο τα όμορφα… πόδια της. Είναι και ο ορεινός πλούτος της, τα παραδοσιακά χωριά και τα ντόπια, αγνά προϊόντα της. Τα ανακαλύπτουμε όλα αυτά σε 45 στάσεις.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ 

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ (πρώτο πόδι)

«Ακρίτας Ευ Ζην»

Το μεγαλύτερο προνόμιό του είναι η τοποθεσία του. Το συγκρότημα είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου, μέσα σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων. Προσεγμένες σουίτες και βίλες, εστιατόριο, café και παντοπωλείο είναι στη διάθεσή σας.
4ο χλμ. εθνικής οδού Παλιουρίου – Αγίας Παρασκευής, Τ/6976-770.500, www.akritasefzin.gr, 60 – 70 ευρώ για 2 άτομα χωρίς πρωινό.

Aφυτος

Είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της Χαλκιδικής, αφού έχει διατηρήσει τα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια του. Ξεκινήστε από την πλατεία του χωριού και ακολουθήστε τον πεζόδρομο που οδηγεί στη θάλασσα. Ο οικισμός έχει πλούσια ιστορία αλλά και σύγχρονη πολιτιστική δράση.

«Petrino Suites Hotel»

Πέτρινα σπιτάκια μέσα σε πλούσιους κήπους στεγάζουν τις σουίτες και τα δωμάτια του συγκροτήματος. Υπάρχει μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε απλά δίκλινα, σουίτες με jacuzzi, μεζονέτες για οικογένειες και κατοικίες με ιδιωτική πισίνα και κήπο.
Αφυτος, Τ/23740-91.635, www.petrino-hotel.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Afitis Hotel»

Βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετική παραλία, ενώ το πράσινο και τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Υπαίθριο jacuzzi, μουσικές βραδιές δίπλα στη θάλασσα, κέντρο spa για χαλαρωτικά μασάζ και θεραπείες είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Το ξενοδοχείο διαθέτει studios, δίκλινα και σουίτες.
Αφυτος, Τ/23740-91.233, www.afitis-hotel.gr, από 54 ευρώ το στούντιο χωρίς πρωινό (τα στούντιο είναι χαμηλότερης κατηγορίας και βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο), 118 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Sani Festival

Εδώ και 19 χρόνια συνδέει τον τουρισμό με τον πολιτισμό και τις διακοπές με τη μουσική, επιχειρώντας να φέρει κοντά ανθρώπους από μέρη μακρινά. Το Sani Festival περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο Λόφο Σάνης: τριήμερο jazz, μουσικές του κόσμου, κινηματογράφος, Eλληνες έντεχνοι καλλιτέχνες και πολλά άλλα.
Πληροφορίες: Τ/23740-99.500, www.sanifestival.gr

«Istion Club»

Μεγάλο ξενοδοχείο με πολλές ανέσεις και υπηρεσίες, το «Istion Club» διαθέτει δωμάτια και σουίτες με θέα, σε μοντέρνα διακόσμηση. Στα συν το κέντρο spa και η μεγάλη επιλογή σε σπορ για μικρούς και μεγάλους: από πινγκ πονγκ και βόλεϊ μέχρι καταδύσεις και σέρφινγκ.
Νέα Ποτίδαια, Τ/23730-41.900, www.istionclub.gr, από 116 ευρώ το δίκλινο με πρωινό μέχρι 14 Ιουνίου και μετά, από 162 ευρώ.

«Porto Valitsa»

Και όμως! Βαλίτσα μπορεί να σημαίνει και κυματισμένη θάλασσα (είναι το αρβανίτικο τοπωνύμιο της περιοχής). «Porto Valitsa», πάντως, σημαίνει ένα ξενοδοχείο χτισμένο κάτω από τα πεύκα, πάνω από τη θάλασσα και ανάμεσα σε παραλίες. Ολα τα δωμάτια και οι σουίτες ανακαινίστηκαν φέτος, ενώ συχνά διοργανώνονται συναυλίες, μαθήματα και εργαστήρια.
Παλιούρι, Τ/23740-92.007, www.portovalitsa.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ποσείδι

Το μικρό κομμάτι γης σχίζει τη θάλασσα στα δύο και είναι το ιδανικό σημείο για περπάτημα αλλά και βουτιά την ώρα που δύει ο ήλιος. Στη «μύτη», στο Ποσείδι, η μεγάλη αμμώδης παραλία και η μύτη του ακρωτηρίου είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια.

Καλάνδρα

Ο παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται πάνω από την παραλία του Ποσειδίου και έχει θέα στη θάλασσα. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1900. Αξίζει να κάνετε βόλτα στους δρόμους του χωριού, να θαυμάσετε τα παλιά σπίτια και να απολαύσετε τη θέα.

Μόλος Χανιώτη

Είναι από τις πρώτες επιλογές των Θεσσαλονικέων που έρχονται στη Χαλκιδική για να διασκεδάσουν. Στην πανέμορφη παραλία θα δείτε πολύ κόσμο, θα πιείτε κοκτέιλ, θα χορέψετε στις μπάρες του beach bar και θα δείτε πολλούς να επιδίδονται στο πιο διαδεδομένο σπορ της παραλίας, το ποδοβόλεϊ. Αυστηρά για όσους έχουν διάθεση για πάρτι.

«Τριζόνι»

Μεγάλες βοτσαλωτές πέτρες, δέντρα στην αυλή και μια φήμη που όλο και μεγαλώνει. Εδώ θα γευτείτε μοναδικά πιάτα με φρέσκα υλικά: χταπόδι, καραβίδες, γαρίδες, μύδια και ολόφρεσκα ψάρια.
Κρυοπηγή, Τ/23740-51.945, 16 – 30 ευρώ το άτομο

Μόλα Καλύβα

Ατέλειωτη παραλία, κρυστάλλινα νερά και ήπια τουριστική ανάπτυξη. Το περίεργο όνομα οφείλεται σε έναν φύλακα, τον Μόλα, που έμενε σε καλύβα, όταν ακόμα η περιοχή ήταν ιδιοκτησία καλόγερων. Στη Μόλα Καλύβα θα βρείτε ήσυχες παραλίες και καλές οικονομικές επιλογές για διαμονή, όπως τα διαμερίσματα «Mola Kaliva» που βρίσκονται μέσα στο πράσινο και κοντά στη θάλασσα.
Τ/23740-41.670, www.molakaliva.com, από 30 ευρώ για 2 άτομα.

«Akrathos Houses»

Κοντά στο Πολύχρονο, μέσα σε έναν πλούσιο κήπο με κιόσκι και barbeque, οι 9 καινούργιες μεζονέτες είναι μοντέρνα διακοσμημένες με ξύλινα έπιπλα και έντονα χρώματα, και προσφέρονται για ήρεμες διακοπές.
Πολύχρονο, Τ/23740-51.060, www.akrathoshouses.gr, από 60 ευρώ για 2 άτομα χωρίς πρωινό.

Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Κάθε Ιούλιο και Αύγουστο ο πολιτισμός βρίσκει την έκφρασή του στη Χαλκιδική μέσω του σημαντικού Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Μεγάλες παραστάσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα, αρχαίο δράμα και σημαντικοί Ελληνες τραγουδοποιοί κάνουν μια στάση στο αμφιθέατρο της Σίβηρης.
Πληροφορίες: Τ/23740-23.997, www.festivalkassandras.com

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com


ΣΙΘΩΝΙΑ (δεύτερο πόδι)

Παρθενώνας

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιόμετρων από τον πολύβουο Νέο Μαρμαρά, είναι χτισμένος σε πλαγιά και απολαμβάνει μοναδική θέα στη θάλασσα. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός έχει πολλά πέτρινα, αναπαλαιωμένα σπίτια και μπορείτε να καθίσετε και για φαγητό σε μία από τις παραδοσιακές του ταβέρνες.

Βουρβουρού

Αμμουδιές, πεύκα, γαλάζιο, πράσινο και εννέα μικρά νησάκια. Το φυσικό περιβάλλον στη Βουρβουρού σε αιχμαλωτίζει. Ψάξτε την παραλία Καρύδι, βρείτε έναν από τους πολλούς μικρούς όρμους ή, ακόμα καλύτερα, κάντε βουτιές στα ανοιχτά από σκάφος.
Για ενοικίαση σκάφους απευθυνθείτε στην εταιρεία Circuit Rent, T/6944-915.176, www.circuitrent.com, από 60 ευρώ το σκάφος την ημέρα.

«Ekies All Senses Resort»

Ονειρικό ξενοδοχείο με δίκλινα, superior δωμάτια και σουίτες. Το λευκό χρώμα, οι μοντέρνες πινελιές και η προτίμηση στα φυσικά υλικά κυριαρχούν. Στην πισίνα λειτουργεί organic bar με φρέσκους χυμούς, ενώ υπάρχει και beach bar και δύο εστιατόρια.
Βουρβουρού, Τ/23750-91.000, www.ekies.gr, από 102 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Παράδεισος

Για πολλά χρόνια ήταν μυστικό για λίγους. Η παραλία που βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Τριστινίκα και στην οποία φτάνεις μόνο μέσω κακού χωματόδρομου δεν έχει πάρει τυχαία το όνομά της. Κρυστάλλινα νερά, απέραντη άμμος και ψηλά βράχια. Αν συνεχίσετε το χωματόδρομο, θα βρείτε και άλλες «κρυφές» παραλίες.

«Ethnic Beach Bar»

Τα γυμνά πόδια βουλιάζουν στην άμμο, το βλέμμα χάνεται στη θάλασσα και η μουσική ντύνει με νότες καλοκαιριού το ταξίδι. Το πολύχρωμο Ethnic, στην παραλία της Τριστινίκας, έχει μια ήσυχη και ονειρική ατμόσφαιρα νωρίς το πρωί που δεν έχει πολύ κόσμο, ενώ αργότερα και μέχρι αργά το βράδυ, οι ρυθμοί ανεβαίνουν.

«Hotel Despotiko»

Τρία χαμηλά κτίρια μέσα σε μια πράσινη έκταση στεγάζουν τα δωμάτια, τα διαμερίσματα, τις σουίτες και τα bungalows του ξενοδοχείου. Η μοντέρνα διάθεση και οι πολλές παροχές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των δωματίων, που ανακαινίστηκαν φέτος. Εδώ θα βρείτε επίσης εστιατόριο, ταβέρνα, pool και beach bar.
Τριστινίκα, Τ/23750-51.150, www.hoteldespotiko.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και ημιδιατροφή έως 10/6, και από 75 ευρώ με πρωινό μετά.

Αρμενιστής

Θάλασσα που βαθαίνει γρήγορα, χοντρή άμμος και ένα camping που τα έχει όλα. Στην παραλία του Αρμενιστή θα συναντήσετε πολύ κόσμο, γι’ αυτό προτιμήστε να πάτε νωρίς το πρωί και να κατευθυνθείτε στο τέλος της παραλίας αριστερά, όπου ο χώρος είναι ελεύθερος από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στο κάμπινγκ διοργανώνονται συχνά πάρτι και συναυλίες, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε εστιατόριο, ταβέρνα, beach bar, μίνι μάρκετ κ.λπ.
Οι τιμές στο κάμπινγκ βέβαια είναι μάλλον υψηλές: 7,20 ευρώ ο ενήλικος και από 7,30 ευρώ η σκηνή. Τ/23750-91.487, www.armenistis.com.gr

Καβουρότρυπες

Παλιά βρίσκανε την παραλία μόνο φανατικοί του ελεύθερου κάμπινγκ. Τα δέντρα της την έκαναν ιδανική για διαμονή με σκηνές. Πλέον η παραλία που έγινε γνωστή ως Καβουρότρυπες είναι αρκετά τουριστική και με πολύ κόσμο, αλλά η λευκή άμμος και τα βράχια σε αντίθεση με την τιρκουάζ θάλασσα εξακολουθεί να κάνει το τοπίο μαγευτικό.

Τορώνη

Περίπου 2 χιλιόμετρα είναι το μήκος της παραλίας της Τορώνης. Χοντρή άμμος, κρυστάλλινα γαλάζια νερά και, αν δεν είναι Αύγουστος, άνεση. Αν θέλετε ησυχία, κατευθυνθείτε στην αριστερή άκρη, ενώ υπάρχουν και beach bars, cafés και ταβέρνες.

«Ταβέρνα Στέλιος»

Πάνω στο κύμα που σκάει στην υπέροχη παραλία της Τορώνης, η οικογενειακή ταβέρνα θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Φρέσκια σαρδέλα «παντρεμένη», τραγανά καλαμαράκια και χειροποίητες πατάτες στο τηγάνι, άψογο σέρβις. Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη θα είναι και ο λογαριασμός στο τέλος.
Τορώνη, Τ/23750-51.072, 10 – 15 ευρώ το άτομο.

«Μπουκαδούρα»

Το κτίριο που φιλοξενεί τη φημισμένη ψαροταβέρνα είναι 400 ετών, χτισμένο στην άκρη του γκρεμού. Εδώ δεν θα έρθετε όμως μόνο για την τοποθεσία, αλλά και για το πεντανόστιμο φαγητό. Ξεχωρίζουν τα πιάτα με γεύσεις από τη θάλασσα, όπως η μπου γιαμπέσα, το σπετζοφάι θαλασσινών, το γεμιστό καλαμάρι – δοκιμάστε και το μπουγιουρντί και τη γεμιστή μελιτζάνα.
Πόρτο Κουφό, Τ/23750-51.012, 16 – 22 ευρώ το άτομο.

Μέλι Σιθωνίας

Εδώ και χρόνια βραβεύεται ως ένα από τα καλύτερα και πιο αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Το μέλι που παράγεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής θεωρείται από τα πιο ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και επίσης από τα πιο νόστιμα, λόγω της πλούσιας πανίδας της περιοχής.
Προμηθευτείτε πευκόμελο από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό της Νικήτης, Τ/23750-22.887.


ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΣ…

Πυργαδίκια

Ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι, τα Πυργαδίκια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα. Στο γραφικό λιμανάκι του χωριού θα φάτε πολύ καλό ψάρι και θαλασσινά.

Ουρανούπολη

Είναι από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας, αφού είναι ο τελευταίος σταθμός πριν αρχίσει το άβατο του Αγίου Ορους. Γι’ αυτό θα δείτε στους δρόμους μοναχούς ντυμένους στα μαύρα, αλλά και παρέες αντρών που θα πάρουν το καραβάκι με κατεύθυνση τη μοναστική πολιτεία. Ο επιβλητικός πύργος στην παραλία της Ουρανούπολης είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείτε.

«Eagles Palace»

Λίγα μέτρα από το Αγιον Ορος, επιλέγουμε το «Eagles Palace» για να χαλαρώσουμε. Το πεντάστερο ξενοδοχείο προσφέρει 7ήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο βραβευμένο Elemis Spa, με θεραπείες και περιποιήσεις για το σώμα, το πρόσωπο και την… ψυχή. Για τους πιο περιπετειώδεις προσφέρονται μαθήματα καταδύσεων, αλλά υπάρχουν και οικογενειακά πακέτα και προσφορές για έγκαιρες κρατήσεις.
Ουρανούπολη, Τ/23770-31.070, www.eaglespalace.gr, από 136 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αμμουλιανή

Βρίσκεται ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι και όπως μαρτυρεί το όνομά της, είναι ο παράδεισος για όσους αγαπούν τις αμμώδεις παραλίες. Το μικρό νησάκι είναι προσβάσιμο μέσω φέρι μποτ από την Τρυπητή. Η διαδρομή διαρκεί 15 λεπτά και γίνονται πολλά δρομολόγια καθημερινά. Κολυμπήστε στις Αλυκές με τη λευκή ψιλή άμμο, επισκεφτείτε τη Μεγάλη Αμμο και γυρίστε όσες περισσότερες παραλίες μπορείτε.

«Skites Hotel»

Οι σκήτες είναι μικρές μονές που συγκροτούνται από μοναστικές καλύβες. Κάπως έτσι είναι οργανωμένο και το ομώνυμο ξενοδοχείο, με bungalows και σπιτάκια διάσπαρτα μέσα σε κήπους. Χειροποίητα κρεβάτια, λευκές κουνουπιέρες και χτιστοί καναπέδες δημιουργούν ένα λιτό και άνετο περιβάλλον.
Ουρανούπολη, Τ/23770-71.140, www.skites.gr, από 112 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Περίπλους Αγίου Ορους

Το άβατο του Αγίου Ορους είναι ζήτημα αμφιλεγόμενο. Αυτό που δεν είναι αμφιλεγόμενο είναι ότι η περιήγηση με καράβι γύρω από τη χερσόνησο του Αθω θα σας μείνει αξέχαστη. Από το λιμανάκι της Ουρανούπολης ξεκινούν καθημερινά πλοία, τα οποία μέσα σε 3 ώρες κάνουν το γύρο της μοναστικής πολιτείας.
Εισιτήριο 18 ευρώ το άτομο, δρομολόγιο στις 10:30. Πληροφορίες: Athos Sea Cruises (Τ/23770-71.071)


ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ… ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Ταξιάρχης

Εδώ θα καταφύγετε για δροσιά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια. Το χωριό Ταξιάρχης παράγει πάνω από το 50% των φυσικών χριστουγεννιάτικων ελάτων και αυτή είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων! Περπατήστε κάτω από τα έλατα ή κάντε διαδρομές στο δάσος με αυτοκίνητο.

«Αγρόκτημα Πλατανόρεμα»

Ανάμεσα σε φασιανούς, πάπιες, παγόνια, δίπλα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, βρίσκουμε τα 4 διαμερίσματα του αγροκτήματος. Χτισμένα με πέτρα και ξύλο, διαθέτουν όλες τις ανέσεις για να φιλοξενήσουν οικογένειες και παρέες.
10ο χλμ. Μ. Παναγίας – Ιερισσού, Τ/23723-00.386, www.platanorema.gr, 60 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό.

«Λιοτόπι»

Είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση που καθόλου δεν υπολείπεται σε πολυτέλεια, άνεση και υπηρεσίες. Τα 16 διαφορετικά επιπλωμένα δωμάτια, με τα παλιά έπιπλα, τα καδράκια και τις κεντημένες μαξιλαροθήκες, συνοδεύονται από σπιτικό πρωινό στον κήπο και ζεστή φιλοξενία.
Ολυμπιάδα, Τ/23760-51.257, www.hotel-liotopi.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό και ημιδιατροφή.

«Οινομαγειρείον η Μαριγούλα»

Είναι από τα παλαιότερα μαγαζιά στον Πολύγυρο και θα το καταλάβετε και από τη διακόσμηση και το περιβάλλον. Εδώ θα δοκιμάσετε μοναδικά μεζεδάκια: γιαπράκια, ντοματοκεφτέδες, λουκάνικο χωριάτικο, κεφτεδάκια στη σχάρα, φιλέτο χοιρινό γεμιστό, αλλά και μεγάλη ποικιλία από τυριά, αλίπαστα και θαλασσινά για να συνοδεύσετε το ούζο ή το τσίπουρο (υπάρχει μεγάλη ποικιλία και στα δύο). Συχνά διοργανώνονται μουσικές βραδιές και γευσιγνωσίες.
Πολύγυρος (πίσω από τη Νομαρχία), Τ/23710-23.171, 10 – 16 ευρώ το άτομο.

Αρναία

Χτισμένος στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική, τα παλιά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια, ενώ έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και στη γύρω περιοχή θα βρείτε πολλούς αγροτοτουριστικούς ξενώνες. Κάντε βόλτα στο χωριό, δείτε τα παραδοσιακά προϊόντα και τα χειροποίητα υφαντά και πιείτε ντόπιο ρακόμελο και τσίπουρο.

«Οικία Αλεξάνδρου»

Δύο πανέμορφα κτίρια -το ένα του 1812 και το άλλο του 1924- στεγάζουν τα 12 δωμάτια του ξενώνα. Δίκλινα, τρίκλινα, αλλά και τετράκλινες σουίτες με περίτεχνα ταβάνια, παλιά έπιπλα και ατμοσφαιρικά φωτιστικά, γίνονται η κατάλληλη βάση για εξορμήσεις στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’, Αρναία, Τ/23720-23.210, www.oikia-alexandrou.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τις καθημερινές, 85 ευρώ τα Παρασκευοσαββατοκύριακα.

«Απολυμένη Πέτρα»

Στην καρδιά του Χολομώντα, τα παραδοσιακά κτίρια του ξενώνα διαθέτουν δωμάτια, στούντιο και σουίτες, ιδανικά για οικογένειες και λάτρεις της φύσης. Στα 20 στρέμματα πρασίνου μπορείτε να παίξετε μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις και να κάνετε πολλές δραστηριότητες που προσφέρονται ακόμα και μέσα στο δάσος. Υπάρχει και εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με ντόπια υλικά.
Ταξιάρχης, 65ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσ/κης – Αρναίας, Τ/23710-94.094, www.apolimenipetra.gr, 50 – 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Εδώ βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου, ένα πολύ σημαντικό εύρημα, αφού υπολογίζεται ότι ο Αρχάνθρωπος είναι περίπου 700.000 ετών. Το σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε το 1959, έχει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Λειτουργεί και Ανθρωπολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα από το σπήλαιο.
1 χλμ. από το χωριό Πετράλωνα, κοντά στη Ν. Καλλικράτεια, Τ/ 23730-71.671, ανοιχτά από τις 9 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι, γενική είσοδος για το σπήλαιο και το μουσείο 7 ευρώ.

Μεταγγίτσι

Το χωριό φημίζεται για τα καλά του κρέατα και τις ταβέρνες. Στη μεγάλη αυλή της ταβέρνας «Κληματαριά» θα γευτείτε κοκορέτσι, κοντοσούβλι, ντόπια κρέατα ψητά στα κάρβουνα και φρέσκες σαλάτες.
Μεταγγίτσι, Τ/23750-92.365, από 12 έως 18 ευρώ το άτομο, λειτουργεί όλο το χρόνο, μεσημέρι και βράδυ.

Νέα Μουδανιά – «Γιορτή της σαρδέλας»

Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χαλκιδικής είναι τα μέσα Ιουλίου, οπότε και πραγματοποιείται η «Γιορτή της σαρδέλας». Οι συνήθως εξαήμερες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, και βέβαια ψητή σαρδέλα και γαύρο που προσφέρονται δωρεάν. Η ιχθυόσκαλα των Μουδανιών είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου. Επισκεφτείτε και το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων, για να δείτε μικρές και μεγάλες βάρκες, παραγάδια, αγκίστρια και οτιδήποτε σχετίζεται με την αλιεία.
Βιθυνίας 2, Νέα Μουδανιά, ανοιχτά Τρίτη έως Παρασκευή 08.30 – 14.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 14.00, Τ/23730-26.166, γενική είσοδος 2 ευρώ.

Αρχαία Στάγειρα

Εδώ γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Συστηματικές ανασκαφές και αναστηλώσεις έχουν δημιουργήσει έναν αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο, κοντά στο χωριό Ολυμπιάδα. Επίσης, από το 2003, λειτουργεί το «Αλσος Αριστοτέλη» στο χωριό Στάγειρα. Ηλιακό ρολόι, πυξίδα, οπτικοί δίσκοι, κάτοπτρα, τηλεσκόπια και πολλά ακόμα διαδραστικά όργανα εκτίθενται σε ένα μεγάλο πάρκο με θέα στον κόλπο της Ιερισσού.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη καθημερινά από τις 8.30 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι (Τ/2310-801.402) και το πάρκο όλη την ημέρα.

Αρχαία Ολυνθος

Η αρχαία πόλη της Ολύνθου ήταν σημαντική και αυτό μαρτυρεί η έκταση των 500 στρεμμάτων στην οποία εκτείνεται σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος. Χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, η αρχαία πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο πληθυσμός της έφτασε κάποια στιγμή τις 10.000.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός κάθε μέρα 08.30 – 15.00, με γενική είσοδο 3 ευρώ, Τ/2310-801.429.

www.Kathimerini.gr

Οινοτουρισμός

Από την αρχαιότητα οι αμπελώνες της Χαλκιδικής ήταν διάσημοι για την εξαιρετική ποιότητα κρασιού που παρήγαν. Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται. Από τον Αγιο Παύλο και το οινοποιείο Τσάνταλη μέχρι το Πόρτο Καρράς και τα μικρά οινοποιεία στην ορεινή Χαλκιδική αλλά και μέσα στο Αγιον Ορος, η γη συνεχίζει να δίνει τους καρπούς της και να παράγει εκλεκτό κρασί. Ακολουθήστε το Δρόμο του Κρασιού στη Χαλκιδική, με επισκέψεις στα οινοποιεία και στους αμπελώνες και γευσιγνωσίες.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα των οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, www.wineroads.gr, Τ/2310-281.617.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.