Αυξημένοι οι χρηματοδοτικοί πόροι για την πρόληψη των πυρκαγιών

1/7/2011 7:25:00 μμ

Μεγαλύτερη και πιο «συμπαγή» ασπίδα έχουν φέτος στα χέρια τους οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία.

Περίπου στα 27 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 62%, σε σχέση με πέρυσι, είναι οι πόροι που διατέθηκαν ή έχει προγραμματιστεί να διατεθούν, μέσω διάφορων πηγών χρηματοδότησης, για ενέργειες πρόληψης και για τον προγραμματισμό και εκτέλεση των απαραίτητων προληπτικών έργων και των σχετικών υποδομών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως τονίζει ο Ειδικός Γραμματέας Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Αμοργιανιώτης.

«Παρά τη δύσκολη φετινή οικονομική συγκυρία, με την ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου, οι πιστώσεις που διατίθενται για τον αντιπυρικό αγώνα είναι αυξημένες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών. «Έχουν ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου και υλοποιούνται από τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες», προσθέτει.

Ο κ. Αμοργιανιώτης εξηγεί ότι οι πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο για αντιπυρική προστασία ανέρχονται στο ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, σε διανοίξεις και συντηρήσεις δρόμων, πυροφυλάκια, δεξαμενές και δασικά φυτώρια, «τα οποία είναι απαραίτητα γιατί στην περίπτωση που έχουμε πυρκαγιά, πρέπει να έχουμε φυτά».

Παράλληλα, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, με μεταφορές πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου όλης της χώρας.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης, ήδη από φέτος, πόρων από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για τη «Διάνοιξη και Βελτίωση δασικού οδικού δικτύου εντός των υπό εκμετάλλευση δασών». Από το εν λόγω πρόγραμμα, προβλέπεται η διάθεση ποσού συνολικού ύψους 40,5 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε αυτά προστίθενται 600.000 ευρώ που διατέθηκαν για τη συνέχιση του περυσινού πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού των δασών από ξερή συσσωρευμένη βιομάζα, το οποίο υλοποιούν Δασικοί Συνεταιρισμοί στους νομούς Εύβοιας, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων.

Έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες μέρες για όλο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, οι πιστώσεις για τη στελέχωση των επιχειρησιακών κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας.

Ποιοτικά διαφοροποιεί το 2011 από την περυσινή χρονιά η ενσωμάτωση του προσωπικού της καταργηθείσας αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες, για την οποία προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις.

Real.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.