Στα λημέρια των Πανουργιωτών

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Αναρτήθηκε από iteanet


Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr
Ο Πανουργιάς Φωκίδας, σαράντα πέντε χλμ. από την Αμφισσα, είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων.
Αν και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον λιγοστοί, οι Πανουργιώτες που ζουν στις μέρες μας στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν ξεχνούν τον τόπο καταγωγής τους και την ένδοξη ιστορία του, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην απελευθέρωση του έθνους από τον τουρκικό ζυγό.
Ο Πανουργιάς είναι το χωριό των αγωνιστών της Ρούμελης Πανουργιά Πανουργιά, Νάκου Πανουργιά…
, Ιωάννη Μαμούρη και παπα-Κώστα Τσαμάλα (η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δρέμισσα, το 1915 μετονομάστηκε σε Πανουργιάς τιμής ένεκεν του Ρουμελιώτη αγωνιστή).
Στις 17 Μαΐου του 1821, ο Πανουργιάς μαζί με Ρουμελιώτες αγωνιστές έτρεψαν σε φυγή τον Ομέρ Βρυώνη και ανέτρεψαν τα σχέδιά του για μετάβαση στον Μοριά, δίνοντας άνεση χρόνου για την κατάληψη της Τριπολιτσάς και εδραιώθηκε η ελληνική Επανάσταση.
Πριν από λίγες μέρες, οι Πανουργιώτες βρέθηκαν στη θέση Αρβανιτόραχη, που βρίσκεται πάνω από το χωριό, όπου έγινε η ηρωική μάχη, και πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών και την Αδελφότητα Πανουργιωτών «Οι Αγιοι Ταξιάρχες»,τηλ.: 6977-167896.
Με θέα την Γκιώνα, την Οίτη και τα Βαρδούσια Ορη, το παρόν «συνάντησε» το ένδοξο παρελθόν.
Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης μάς υπενθυμίζουν ότι σε χωριουδάκια της Ρούμελης, που στις μέρες μας αριθμούν λιγοστούς κατοίκους, ενώ κάποια έχουν ερημώσει, κρίθηκε η ελληνική Επανάσταση.
http://www.enet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.