Τριζόνια Φωκίδας: Ένα καλά «κρυμμένο» νησάκι

 

  Τα Τριζόνια, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα των νησιών του Κορινθιακού μαζί με τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης και Πλανέμι. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει να πήραν το όνομά τους από πάντρεμα των λέξεων «τρία νησιά», αλλά προτιμούμε την πιο ρομαντική εξήγηση, ότι τα λιλιπούτεια νησάκια της Φωκίδας, αντίκρυ από το Αίγιο, βαφτίστηκαν έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους τις καλοκαιρινές νύχτες.

  Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μόνο δυο τρία για τοπικές μεταφορές υλικού. Και να θέλετε, δεν μπορείτε να περάσετε το Ι.Χ. σας απέναντι. Μικρές οι αποστάσεις για πεζοπορία ανάμεσα σε ξερικές ελιές και φραγκοσυκιές.

  Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται σε ύψος 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια.

Το πρώτο μπάνιο της σεζόν στην Πούντα, την κόκκινη παραλία με τοn μοναχικό κέδρο. Το ντόπιο κρασί, από ροδίτη, αν σας κεράσουν σε κάποιο σπίτι. Σαργοί, μπαρμπούνια, τσιπούρες στον ψαρότοπο του Κορινθιακού. Επισκεφθείτε το, θα σας μείνει αξέχαστο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.