Από τους Δελφούς στη Μασσαλία

  Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 14:03

Από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία η έκθεση με τίτλο «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών». Με αυτή την αφορμή ή μάλλον την αιτία, 16 αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών θα μεταφερθούν στο παρεκκλήσι της Vieille Charite (της Γαλλικής πόλης στην οποία πρόκειται να λάβει χώρα αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός), προκειμένου να παρουσιαστούν στο κοινό. Η μεταφορά των έργων θα πραγματοποιηθεί έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Ανάμεσα σε αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα είναι και κάποια «αμετακίνητα», τα οποία είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους, δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων. Ωστόσο, πέντε από αυτά – τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών- κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία.

Μεταξύ των απόψεων που ακούστηκαν στη σχετική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χαρακτηριστική είναι αυτή κατά την οποία επισημαίνεται, πως «Οι λίστες των αμετακίνητων δεν είναι πανάκεια, αλλά πρόβλεψη για να αποφευχθούν λάθη ή υπερβολές… καλό είναι που υπάρχουν αυτές οι λίστες, αλλά να αποφασίζει το ΚΑΣ ανά περίπτωση».

Η έκθεση θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία: Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013». Σε αυτή θα περιλαμβάνονται τρεις ενότητες. Η πρώτη θα αφορά τους Δελφούς, η δεύτερη τον Θησαυρό των Μασσαλιωτών και η Τρίτη, το έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.