Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 00:31

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς”  που διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων , θα πραγματοποιηθεί και μία έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής σε συνεργασία με το ΣΚΕΤΚΕ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας (Κάστρο), από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου έως 30 Οκτωβρίου.

Συμμετέχουν 45 Εικαστικοί Καλλιτέχνες στην έκθεση «Θερμοπύλες 2500 χρόνια»με έργα Ζωγραφικής και Γλυπτικής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτων καλλιτέχνες:

ΑΔΑΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ ΚΥΡΑ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣΑΡΩΝΗ ΧΡΥΣΑ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΒΙΚΥ, ΔΟΓΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, DUDEK RYSZARD, ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΛΙΑΝΑ, ΚΑΖΙΡΕΛΟΒΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, ΚΑΖΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΡΑΜΗΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΦΙΔΑ-ΤΕΡΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΚΙΟΠΕΚΤΖΗ ΜΑΡΙΝΙΚΗ, ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕΛΙΤΑ, ΚΟΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΥΤΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΛΙΑΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ, ΜΠΑΖΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΠΙΑΤΖΙΝΙ ΜΑΡΤΑ, ΜΠΟΚΕΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΧΑΡΙΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΛΙΑ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΙΔΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ, ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΤΡΩΓΑΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΣΕΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΤΣΕΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΦΛΕΓΓΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΦΛΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΙΣΤΟΥΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΦΡΟΝΙΜΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΨΙΜΟΓΙΑΝΝΟΥ ΜΟΡΦΩ.

Ο Ιστορικός της Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Κώστας Δαμιανόςαναφέρει χαρακτηριστικά:

Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα τα οποία καθορίζουν τη μοίρα λαών και πολιτισμών. Περιβάλλοντας μας ως μέρος της καθημερινότητας, φωτίζουν αιώνια με τη θύμηση τους, τη μοναδική στιγμή που άλλαξε για πάντα τη ροή της ιστορίας. Ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός αποτέλεσε και η μάχη των Θερμοπυλών. Η μάχη που έγινε ιστορία και η ιστορία που έγινε πολιτισμός και τέχνη. Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός 2500 χρόνια μετά, αποτελώντας το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει ο σύλλογος καλλιτεχνών εικαστικών τεχνών κεντρικής Ελλάδας , ενέπνευσε τους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις εικαστικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς. Τη συγκεκριμένη έκθεση απαρτίζουν έργα που ανήκουν σε διαφορετικά ζωγραφικά ρεύματα και τεχνικές, στα οποία όμως αποδίδεται με μοναδικά εύστοχο και αρμονικό τρόπο το θέμα που αυτή θέλει να παρουσιάσει. Μέσα στην έκθεση παρατηρούμε σε κάποια έργα πως η προοπτική υποτάσσεται στους εκφραστικούς σκοπούς των δημιουργών. Άλλες δημιουργίες μέσω της αφαίρεσης και της συγχώνευσης συνειδητού και πνευματικού προκαλούν αρχέγονα αισθήματα, ενώ σε κάποια άλλα έργα διαπιστώνουμε πως οι καλλιτέχνες με τη ρεαλιστική τους απόδοση συμβάλλουν στην τραγικότητα του θέματος και του μηνύματος που αυτά αποπνέουν. Όσον αφορά τα χρώματα μπορούμε να υποστηρίξουμε πως κάθε έργο αποτελώντας μια χρωματική κηλίδα επηρεάζει το διπλανό του και όλα μαζί συνθέτοντας ένα μοναδικό χρωματικό μωσαϊκό αποπνέουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα στον αποδέκτη που είναι ο επισκέπτης. Αυτή η ομαδική έκθεση εκπληρώνοντας το υψηλότερο όραμα της τέχνης το οποίο δεν είναι άλλο από την υπέρβαση της φθοράς και του θανάτου, μνημειώνει αυτό που αξίζει να διασωθεί από τη λήθη με απόλυτα εύστοχο τρόπο.


Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 5/10/2011, Ώρα 20.00
Διάρκεια εκθεσης:23/9-30/10/2011
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας(Κάστρο)
Ανοιχτά ώρες Μουσείου καθημερινά :8.30-15.30 Τηλέφωνο Μουσείου: 22310 29992

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.