Ερώτηση Παπαθανάση και 31 ακόμη Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το καλάθι της νοικοκυράς

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

 

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλο, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, κατέθεσαν η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση και 31 ακόμη Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δραστική πτώση των τιμών στα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

 

Είναι γεγονός πως η βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, έχουν θέσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ύφεσης και κατά συνέπεια έχουν επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα κάθε πολίτη ενώ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολλές οικογένειες δεν θα μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές καθημερινές ανάγκες.

Υπογραμμίζοντας πως μια αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση θα αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο στην διαρκώς αυξανόμενη λιτότητα, οι ερωτώντες Βουλευτές πρότειναν την εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής μείωσης των τιμών σε όλα τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες μιας ελληνικής οικογένειας, τα προϊόντα που απαρτίζουν δηλαδή το «καλάθι της νοικοκυράς», ανάλογη της μείωσης των εισοδημάτων που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα τα τρόφιμα, η ένδυση, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια και η ενέργεια.

  Κλείνοντας την ερώτηση τους, οι Βουλευτές κάλεσαν τους συναρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν έτσι ώστε οι δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και χαμηλοεισοδηματιών να αντισταθμιστούν από τις αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

                                                                                        Η ερώτηση:


Προς τους Υπουργούς:

–          Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλο

–          Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

–          Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

–          Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη

 

Θέμα: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για δραστική πτώση των τιμών στα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Βρισκόμαστε, χωρίς αμφιβολία, στην πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Ο δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης και οι διαρθρωτικές αλλαγές των δύο τελευταίων ετών μπορεί να προφύλαξαν τους πολίτες από τις οδυνηρές επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας, όμως το τίμημα παραμένει υψηλό.

Η βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε συνδυασμό με την περιστολή των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχουν θέσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ύφεσης, η οποία για το 2011 υπολογίζεται σε 5.5%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Είναι γεγονός ότι, οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δανειστές μας έχουν συμπιέσει δραματικά τα εισοδήματα μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροεισοδηματιών και τα περιθώρια για διορθώσεις είναι πραγματικά μικρά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

Μια αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση είναι η εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής μείωσης των τιμών σε όλα τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες μιας ελληνικής οικογένειας. Μια μείωση η οποία θα είναι ανάλογη της μείωσης των εισοδημάτων που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Σε αυτή την προσπάθεια βασικό ρόλο πρέπει να παίξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει την ελληνική κοινωνία για την αποτελεσματικότητά της, όσον αφορά την πάταξη των ολιγοπωλίων και των καρτέλ.

Οι προσπάθειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση δεν χαρακτηρίζονται από συνέχεια και καθολικότητα στην εφαρμογή, με αποτέλεσμα να μην είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το μέγεθος και την σφοδρότητα της ύφεσης. Η πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.), μάλιστα, δείχνει αύξηση του πληθωρισμού για τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει αυξήσεις σε προϊόντα του «καλαθιού της νοικοκυράς» κατά 2%, με τα πρωτεία να βρίσκονται στα τρόφιμα (3%), την στέγαση (8%) και τις μεταφορές (4%).

Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι οι βουλευτές γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι πλέον για μια νοικοκυρά να καλύψει τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού της. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι βέβαιο ότι πάρα πολλές οικογένειες δεν θα μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές καθημερινές ανάγκες.

Η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής δραστικού περιορισμού των τιμών στα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» αποτελεί την μοναδική διέξοδο στην διαρκώς αυξανόμενη λιτότητα. Μειώσεις στα τρόφιμα, την ένδυση, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, την ενέργεια.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

–          Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε οι δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και χαμηλοεισοδηματιών να αντισταθμιστούν από τις αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς»;

Αθήνα, 20-10-2011

Οι ερωτώντες βουλευτές

 1. ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

 2. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 3. ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ

 4. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 5. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

 6. ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΑ

 7. ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΣ

 8. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 9. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 10. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

 11. ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

 12. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 13. ΜΙΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

 14. ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

 15. ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

 16. ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

 17. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

 18. ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 19. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 20. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 21. ΚΑΣΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 22. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ

 23. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 24. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

 25. ΖΟΥΝΗ ΠΕΜΥ

 26. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

 27. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

 28. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

 29. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

 30. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

 31. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 32. ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.