Έργα αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο Δελφών

 

  Τετάρτη, 26 Οκτ. 2011 13:06
  Σπύρος Καρανάσιος

Δύο σημαντικά μνημεία, το αρχαίο θέατρο των Δελφών και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις σχετικές μελέτες. Και τα δύο μνημεία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία τους.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι από τα λίγα θέατρα της αρχαιότητας για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία για τη χρονολόγησή του (το πρώτο λίθινο θέατρο χτίστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα, πήρε δε τη σημερινή μορφή του κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους), αλλά και για τη μορφές που πήρε, το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα, στη βορειοδυτική γωνία του και σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του (χωρούσε 5.000 θεατές, είχε εξωτερική διάμετρο 36 μ. και εσωτερική 9,25 μ.).

Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που γίνονταν στο πλαίσιο των Πυθίων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνα Μουσαγέτη. Επίσης, στον χώρο του τελούνταν και οι αγώνες των Σωτηρίων, που γίνονταν προς τιμήν του Διός Σωτήρος και του Απόλλωνος, μετά τη νίκη των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279/278 π. Χ. Οι αγώνες αυτοί ήταν μουσικοί, που διεξάγονταν μία φορά τον χρόνο, αργότερα όμως, στα μέσα του 3ου αι. π. Χ., μετατράπηκαν σε πανελλήνιους, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ εμπλουτίστηκαν με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες.

Η προμελέτη αποκατάστασης, που έγινε δεκτή από τα μέλη του ΚΑΣ, διεξήχθη από μελετητές, οι οποίοι προχώρησαν στην εκπόνησή της μετά από ανάθεση του σωματείου «Διάζωμα». Πρόκειται για μία συμβολική μέρα, καθώς εγκαινιάζεται μια νέα δράση του σωματείου, που είναι οι αναθέσεις μελετών.

Η προμελέτη έγινε μετά από προσεκτική επεξεργασία της επιστημονικής έρευνας που έχει εκπονήσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία ανασκάφτει την περιοχή από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τους μελετητές, στόχος είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και η συγκράτησή του με επιχωματώσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και η συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται. Επίσης, κατά τους ίδιους, θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά τη διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια, παρά μόνο όπου θεωρηθεί απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.

Πηγή:in.gr

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.