«Υγρότοποι, Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Φιλμ»

  Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011, 01:01

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Οργάνωση για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους MedWet και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Υγρότοποι, Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Φιλμ».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο παρουσιάσεις και δύο προβολές:

– «Ανθρωπος, Υγρότοποι και Νερό» από την Αφροδίτη Σορώτου, Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA).

– Η διαδικασία επιτόπιας έρευνας και κινηματογράφησης μιας εθνογραφικής ταινίας με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό και το νερό από τον Γιώργο Πετσωτά, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού Στρώμη και τον Νίκο Σφακιανάκη, Σκηνοθέτη της ταινίας, Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας.

– Προβολή του μικρού μήκους εθνογραφικού ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής
«Η παραδοσιακή διαχείριση των υδάτων στο χωριό Στρώμη» (Νικος, Σφακιανάκης, Ελλάδα, 16’, έγχρωμο, 2006). Η ταινία αυτή αποτυπώνει μέσα από τις αφηγήσεις κατοίκων του χωριού το παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους καθώς και τη λαϊκή τους παράδοση και τεχνογνωσία.

– Προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ ιταλικής παραγωγής «She River: Συναντήσεις γύρω από τον ποταμό Πάδο» (Rossela Schillaci, Ιταλία, 61’, έγχρωμο, 2008). Μια ταινία που συνδέει τη πορεία του Ποταμού Πάδου, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ιταλίας με τις ζωές των κατοίκων μικρών χωριών γύρω απ’ αυτόν περιγράφοντας τις παραδόσεις και τους θρύλους τους, τις ιστορίες ζωής, τη σχέση τους με το ποτάμι, τις αλλαγές και την ρύπανση.

Το πρωί της 23ης Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις αποκλειστικά για μαθητές γυμνασίου και εκπαιδευτικούς επιλεγμένων σχολείων :
– παρουσιάσεις γύρω από το νερό, τους υγροτόπους, το ντοκιμαντέρ,
– προβολή ταινίας,
– διαδραστικό παιχνίδι.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.