Πού είσαι Ανδρούτσο να τους….καμαρώσεις!

Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2011 16:58

Πού είσαι Ανδρούτσο να τους….καμαρώσεις!

 

Το Χάνι της Γραβιάς, ως μνημειακός – μουσειακός χώρος, μπορεί να δεχτεί τους επισκέπτες προσφέροντας λαογραφικά εκθέματα και ψηφιακή αναπαράσταση της ιστορικής μάχης μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Ο Δήμος Δελφών, δείχνοντας ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του, προχωρά την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου σε συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ.Μανανά για εκμίσθωση του Χανιού σε ιδιώτη.

Κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην περιοχή της Γραβιάς δεν υπήρχε οικισμός, παρά μόνο το Χάνι, ως πανδοχείο για τους περαστικούς. Το Χάνι της Γραβιάς, όπως αυτό υφίσταται σήμερα, αποτελεί μια αναπαράσταση του ιστορικού κτιρίου στο οποίο δόθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, στις 8 Μαΐου 1821.

Το σημερινό κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1998-2000 και αποτελεί πιστό αντίγραφο του αυθεντικού Χανιού. Την ιστορική έρευνα και τις μελέτες ανέλαβε ο αρχιτέκτων Αργύρης Ψιμούλης, στηριζόμενος σε ιστορικές περιγραφές και σκίτσα εποχής, ενώ η κατασκευή έγινε με χωματόπλιθες και τρόπο δόμησης ίδιο με την περίοδο της Επανάστασης.

Το Χάνι της Γραβιάς εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς τον Μάιο του 1999 με παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Έκτοτε έγιναν αρκετές προσθήκες στο κτιριακό συγκρότημα και μετεξελίχθηκε στο σημερινό τουριστικό μουσειακό συγκρότημα που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, ως αναπαράσταση ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο στον χώρο, στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων, γίνεται αναπαράσταση της ιστορικής μάχης.

Πηγή Amfissapress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.