Μαγεμένο Νησί σε ζωντανή σύνδεση με την Metropolitan Opera της Ν. Υόρκης

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 11:55

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου θα μπορεί κανείς να μεταφερθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας από το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην αίθουσα της Μητροπολιτικής όπερας της Νέας Υόρκης. Η Λαμία συμμετέχει στο δίκτυο ταυτόχρονης μετάδοσης των παραγωγών της όπερας αυτής, σε όλο τον κόσμο.

Πρώτο έργο που θα δούμε είναι το Μαγεμένο Νησί.

Σε ένα καινούργιο εξαιρετικό έργο, οι λάτρεις της Μπαρόκ όπερας θα τα έχουν όλα: τους καλύτερους λυρικούς τραγουδιστές του κόσμου, εξαίσια μουσική από τους σπουδαιότερους συνθέτες Μπαρόκ, και μια ιστορία εμπνευσμένη από τον Σαίξπηρ.

Στο Μαγεμένο Νησί, οι εραστές από το Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ ναυαγούν στο φανταστικό νησί του από την Τρικυμία.

Εμπνευσμένο από τα μουσικά ποτ-πουρί και τις μασκαράτες του 18ου αιώνα, το έργο παρουσιάζει άριες και ανσάμπλ από τους Χέντελ, Βιβάλντι, Ραμώ και άλλους, καθώς και ένα καινούργιο λιμπρέτο από τον Jeremy Sams. Ο διακεκριμένος μαέστρος William Christie διευθύνει μια πλειάδα αστέρων με τον David Daniels (Πρόσπερο) και την Joyce DiDonato (Σύκοραξ) στους ρόλους των άσπονδων εχθρών, τον Plácido Domingo στο ρόλο του Ποσειδώνα, τη Danielle de Niese ως Άριελ και τον Luca Pisaroni ως Κάλιμπαν. Η Lisette Oropesa και ο Anthony Roth Costanzo υποδύονται την Μιράντα και τον Φερδινάνδο, αντίστοιχα.

Η σκηνοθεσία και ο σχεδιασμός της εντυπωσιακής παραγωγής είναι από τους Phelim McDermott και Julian Crouch (Satyagraha και το επετειακό γκαλά για τα 125 χρόνια της Μητροπολιτικής.

Συνθέτης: George Frideric Handel, Jean-Philippe Rameau, Antonio Vivaldi και άλλοι | Λιμπρέτο: Jeremy Sams

Υπόθεση του έργου:

Πράξη 1η

Ο Prospero, εξόριστος Δούκας του Μιλάνου, ζει σε ένα απομακρυσμένο νησί με την κόρη του Miranda, και περιβάλλεται από τα βιβλία του, τα φίλτρα του, και τα μέσα της μαγείας. Ο Prospero στην αρχή συζούσε με την μάγισσα Sycorax , η οποία κυβερνούσε το νησί. Στην συνέχεια όμως, έχοντάς την αγαπήσει αποφάσισε να την στείλει στην σκοτεινή πλευρά του νησιού, παίρνοντας από κοντά της τον πιστό της υπηρέτη Ariel και υποδουλώνοντας τον γιο της Caliban.

Η ιστορία μας ξεκινά περίπου 16 χρόνια αργότερα. Ο Prosperο συνειδητοποιώντας ότι γερνάει, συλλαμβάνει ένα τελικό σχέδιο για να διασφαλίσει τη μελλοντική ευτυχία της Μιράντας και για να δώσει ένα τέλος στην εξορία του. Προβλέπει ότι ένα πλοίο περνά κάπου κοντά τους το οποίο φέρει το Βασιλιά της Νάπολης και τον πρίγκιπα Φερδινάνδο τον οποίο ο Πρόσπερο προορίζει για την κόρη του Μιράντα. Ο Πρόσπερο δίνει εντολή στον Άριελ, να εκτελέσει ένα ξόρκι που θα προκαλέσει μια θύελλα έτσι ώστε το πλοίο να ναυαγήσει στο νησί τους. Σε αντάλλαγμα, υπόσχεται στον Άριελ την ελευθερία του.

O Caliban, ο οποίος άκουσε την συζήτησή τους, σπεύδει να πει στην μάγισσα Sycorax τα όσα έμαθε. Έχει διαισθανθεί ότι ο Prospero είναι ευάλωτος. Εκείνη διατάζει τον Caliban να βρει μια ποσότητα αίματος από δράκο από το κελάρι του Prospero, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να επανακτήσει τις εξασθενιμένες δυνάμεις της, έτσι ώστε να μπορέσει μαζί με τον Caliban να ξανακαταβάλουν τον έλεγχο του νησιού.

Ο Prospero βρίσκει την Miranda προβληματισμένη και καταβεβλημένη ψυχολογικά από περίεργα, ανεξήγητα όνειρα και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Εν τω μεταξύ ο Caliban κλέβει τη ποσότητα αίματος από τον δράκο που του είχε ζητηθεί και ορκίζεται ότι θα κυβερνήσει το νησί με την Miranda για βασίλισσά του. Αντικαθιστά το αίμα δράκου με το αίμα ενός ασήμαντου ερπετού, το οποίο ο Ariel λανθασμένα χρησιμοποίησε για το Tempest Spell – με καταστροφικές συνέπειες: Δύο ζευγάρια τα οποία διανύανε τον μήνα του μέλιτος τους – η Helena και ο Demetrius, και οι Hermia και ο Lysander – οι οποίοι έχουν ναυαγήσει ξεχωριστά και βρίσκονται σε κάποια ακτή του νησιού.

Ο Prospero διατάζει τον Ariel να βρει τον Πρίγκιπα Ferdinand και να τον εκμαγεύσει για να διασφαλίσει ότι ο Ferdinand και η Miranda θα ερωτευτούν ευθύς αμέσως. Ο πρώτος άντρας που βλέπει όμως ο Ariel είναι ο Demetrius, και όχι ο Ferdinand. O Ariel, ρίχνει ευσυνείδητα τα μάγια πάνω του για να οδηγηθεί κατευθείαν στην Miranda. H Miranda και ο Demetrius παθιάζονται ο ένας με τον άλλον προς μεγάλη οργή του Prospero.

Εν τω μεταξύ, ο Λύσανδρος έχει έρθει στην ξηρά, καταρράσοντας τον Ποσειδώνα, καθώς σύρει προς τα έξω την αγαπημένη του Χέρμια. Ο Άριελ, λανθασμένα πιστεύει ότι έχει βρει τον Φερντινάντ και του ρίχνει το μαγικό ξόρκι έτσι ώστε να κάνει την Μιράντα και τον Λύσσανδρο να ερωτευτούν – προς μεγάλη οργή του Δημήτριου.

Στην άλλη πλευρά του νησιού, η μάγισσα Σύκοραξ παρατηρεί πως η Έλενα φτάνει εξουθενωμένη και εξαντλημένη και αποφασίζει ότι θα δώσει την Έλενα στον Κάλιμπαν σαν βασίλισσά του, αντί για την Μιράντα, την κόρη του ορκισμένου εχθρού της. Χρησιμοποιώντας το κλεμμένο φιαλίδιο από αίμα, η Σύκοραξ παρασκευάζει ένα ξόρκι για να κάνει την Έλενα να ερωτευτεί τον Κάλιμπαν – προς μεγάλη του έκπληξη – και ελπίζει το μαγικό ξόρκι να είναι αρκετά δυνατό έτσι ώστε να διαρκέσει.

Ο Άριελ, ο οποίος έχει μαγέψει δις τον λάθος άνθρωπο, συνειδητοποιεί ότι ο αληθινός Φέρνιναντ, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα κάπου στην θάλασσα. Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την βοήθεια του Ποσειδώνα. Ο θεός της θάλασσας εμφανίζεται εξαγριωμένος με το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, ο Λύσσανδρος, τον καταρράσεται και εκνευρισμένος που ο Άριελ έχει ταράξει την ηρεμία του. Ο Άριελ, παρακαλά τον Ποσειδώνα να βρει τον Φέρντιναντ και ο Ποσειδώνας αποφασίζει να ψάξει στις θάλασσές του για την εύρεση του.

Ο Πρόσπερο, παρατηρεί το χάος που έχει προκαλέσει – αταίριαστους έρωτες, τον Άριελ σε κατάσταση απελπισίας, τον Κάλιμπαν αποπροσανατολισμένο και τον Φέρντιναντ εξαφανισμένο. Απελπίζεται και ο ίδιος με τον εαυτό του που ήθελε εξ’ αρχής να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Πράξη ΙΙ

Η Χέρμια ξυπνά από έναν εφιάλτη, για να συνειδητοποιήσει ότι το όνειρό της ήταν πέρα για πέρα αληθινό: Ο νέος της σύζυγός, ο Λύσανδρος, είχε παρασυρθεί μακριά της από την καταιγίδα που ξέσπασε στην θάλασσα. Τρέχει για να τον βρει και τον βλέπει να είναι αφοσιωμένος στην Μιράντα – με καμία μνήμη της Χέρμια στο μυαλό του.

Εν τω μεταξύ η Σύκοραξ, πανηγυρίζει για τον γεγονός ότι κατάφερε να αναβιώσει τις δυνάμεις της, έχοντας την βεβαιότητα ότι σύντομα θα εκδικηθεί τον Πρόσπερο και θα ανακτήσει τον έλεγχο του νησιού για τον γιο της.

Η Χέρμια επανασυνδέεται με την Έλενα. Η μνήμη της Έλενας καθώς και τα συναισθήματά της έχουν συγκρατηθεί στην εικόνα του Δημήτριου, παρά το γεγονός ότι εκείνος είναι ζευγάρι με την Μιράντα και δεν αναγνωρίζει την ίδια. Η Χέρμια και η Έλενα θρηνούν την αστάθεια και την αναξιοπιστία των αντρών. Η Έλενα, ακολουθεί τον Δημήτριο, περιφρονώντας τον Κάλιμπαν, ο οποίος είναι τεθλιμμένος. Ο Κάλιμπαν, σπεύει να βρει την Σύκοραξ για να την συμβουλευτεί, και εκείνη του εξηγεί ότι καρδιές που μπορούν να αγαπήσουν, μπορούν και να πληγωθούν.

Ο Κάλιμπαν, πάνω στην απελπισία του, κλέβει ένα μαγικό βιβλίο από το κελί του Πρόσπερο στην προσπάθειά του να χτίσει το δικό του όνειρο, να φτιάξει ένα περιβάλλον όπου θα τον αγαπάνε και θα τον εκτιμούν. Στην φαντασίωσή του αυτή, όταν ο κόσμος που έχει δημιουργήσει στρέφεται εναντίον του, τα ινία λαμβάνει ο Πρόσπερο ο οποίος τον διασώζει και επανεγκαθιστά την τάξη και την ηρεμία.

Εν τω μεταξύ, ο Ποσειδώνας έχει βρει το πλοίο του Ferdinand και το κατευθύνει προς το νησί. Ο Φέρντιναντ προσπαθεί τώρα πια να κοιτάξει τον μέλλον του. Όπως η Μιράντα, έτσι και εκείνος ονειρεύεται κάτι το απατηλό.

Ο Άριελ, αποφασίζει να θέσει σε τάξη όλα τα ζητήματα, και οδηγεί τους πέντε εραστές στο δάσος, μέσα από έναν λαβύρινθο για να χαθούν και να κοιμηθούν ο ένας δίπλα στον άλλον, και όταν ξυπνήσουν να βρεθούν δίπλα στο σωστό τους ταίρι. Οι 5 εραστές βγαίνουν στην ακτή για να δουν τον Φέρντιναντ και τον Βασιλιά να φτάνουν, και να τους υποδέχεται ο Πρόσπερο. Ο Φέρντιναντ απαλλάσει τον Πρόσπερο από την ποινή της εξορίας στην οποία βρισκόταν. Όταν αντικρίζει την Μιράντα, την ερωτεύεται ευθύς αμέσως, για πάντοτε, χωρίς μαγικά ξόρκια.

Η Σύκοραξ, εμφανίζεται και προκαλεί τον Πρόσπερο. Εκείνος την περιφρονεί και εμφανίζεται ο Ποσειδώνας ο οποίος παίρνει την θέση της, επιπλήττοντας τον Πρόσπερο που κακομεταχειριζόταν τους άλλους όπως μια φορά είχαν κακομεταχειριστεί τον ίδιο, προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Ο Πρόσπερο, ντροπιασμένος και μετανιωμένος ζητά συγχώρεση από την Σύκοραξ και δίνει το νησί πίσω σε εκείνη και στον γιό της. Ο Ποσειδώνας επαινεί την Σύκοραξ για τις αρετές που την διακατέχουν, της συγχώρεσης και της μεγαλοψυχίας .Τέλος, μαζεύονται όλοι μαζί και πανηγυρίζουν για το αίσιο τέλος τους.

Σε ζωντανή αναμετάδοση απο τη Νέα Υόρκη και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως:Αίθουσες προβολής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Banquet, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Κινηματοθέατρο Σταρ Βέροιας, Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, Δημοτικός Κινηματογράφος Καβάλας, Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου, Δημοτικός Κινηματογράφος Απόλλων και βέβαια στη πόλη μας στο Δημοτικό Θέατρο 21 Ιανουαρίου στις 19.55 ακριβώς. Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 2231033325.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.