Π.Σκουρολιάκος, έρχεται με το Εκείνος & Εκείνος. Συνέντευξη στο LR

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 11:21


– Τι λέει για τη  τεράστια επιτυχία της παράστασης
– Πως θα ξεπεράσουμε την “κρίση”
– Έρχεται Λαμία, Άμφισσα και Καρπενήσι

Συστάσεις για τον πολύ αγαπητό ηθοποιό αλλά και για χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ μας Πάνο Σκουρολιάκο, νομίζουμε ότι είναι περιττές. Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, όπου με τον Τάσο Χαλκιά πρωταγωνιστεί στο ΕΚΕΙΝΟΣ και ΕΚΕΙΝΟΣ. Ένα έργο γνωστό από την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία της ασπρόμαυρης ακόμα ΕΡΤ. Μια συζήτηση λοιπόν με τον κο Σκουρολιάκο ήταν επιβεβλημένη:

“…αλήθεια είναι ότι «μπόρα είναι θα περάσει» . Στον απολογισμό όμως, θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες και όλοι όρθιοι!”

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπασταμούλο για το LamiaReoprt

Κε Σκουρολιάκο θα μας έρθετε στη Λαμία με την παρέα του Λουκά και του Σόλωνα. Τι συμβολίζουν αυτοί οι δύο τύποι του Μουρσελά;
Ο Λουκάς και ο Σόλων, έρχονται για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου, μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία τους στην τηλεόραση, φέρνοντας μαζί τους κάτι από τον καθένα μας. Μοιάζουν ανώνυμοι, χαμένοι στο πλήθος, ξεχασμένοι από τον κόσμο, στο περιθώριο. Όμως υπάρχουν ανάμεσά μας. Κυκλοφορούν και επιβιώνουν, γιατί όπως λένε οι ίδιοι: «έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον». Έχουν την βεβαιότητα της αλληλεγγύης και πορεύονται μαζί. Αυτό το «μαζί» που λείπει από το σήμερα. Αυτό το «μαζί» που έχουμε τόσο ανάγκη και σε ατομικό αλλά και – κυρίως- σε συλλογικό επίπεδο.

Η εμπειρία σας από την προηγούμενη σεζόν ποια είναι; Πως τους αντιμετώπισε ο κόσμος στις παραστάσεις σας;
Το εμβληματικό έργο του Κώστα Μουρσελά, «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» είναι μια υπέροχη κωμωδία, ένα απίστευτα αισιόδοξο έργο. Το κοινό αγκάλιασε την παράστασή μας το καλοκαίρι που πέρασε. Δεν σας κρύβω ότι είχαμε μεγάλη αγωνία για την απήχηση που θα είχε. Ο καλός φίλος και υπέροχος συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, ήταν διακριτικά στο πλάι μας και αγωνιούσε κι αυτός. Αυτό που ζήσαμε στην πρεμιέρα και μετά σε όλες τις παραστάσεις ήταν ένα αίσθημα πληρότητας και δικαίωσης για την επιλογή μας. Έρχομαι στη Λαμία με το «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» , μαζί με τον καλό μου φίλο Τάσο Χαλκιά, κι ακόμα τους Δήμητρα Βαμβακάρη και Τάκη Συνδουκά, γνωρίζοντας ότι προτείνουμε ένα έργο και μια παράσταση που θα ψυχαγωγήσουν τους φίλους του θεάτρου. Η παραγωγή του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης είναι υποδειγματική, η σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη ευφάνταστη και το σκηνικό του Αντώνη Χαλκιά τέλειο!

Περνάμε δύσκολες μέρες όλοι μας ή σχεδόν όλοι…… στο θέατρο τι επιπτώσεις έχει η συγκεκριμένη κοινωνικό οικονομική κρίση;
Αυτές της στιγμές της μεγάλης δυσκολίας, έχουμε την ανάγκη να είμαστε ΜΑΖΙ! Το θέατρο, επιτελεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μας μαζεύει γύρω από μια σκηνή για να επικοινωνήσουμε, και να λυτρωθούμε! Πολύ περισσότερο, όταν το έργο και η παράσταση μιλούν για πράγματα που έχουμε όλοι στην ψυχή μας, και τα προσεγγίζει από την σκοπιά της κωμωδίας, όπου όμως δεν λείπει και ο ρομαντισμός και η ελπίδα! Το θέατρο, είναι καταφυγή αυτές τις ώρες. Εμείς είμαστε εδώ, «ζωντανοί στην σκηνή», και αν δικαιωθούμε, «θα φανεί στο χειροκρότημα».

Την περιοχή μας τη γνωρίζετε αρκετά καλά… θεωρείτε πως υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην επαρχία απ΄ ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Είναι αλήθεια ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Όμως όλους , μας έχει επηρεάσει αυτή η κρίση. Στην τσέπη, στην ψυχή, στις σχέσεις μεταξύ μας. Ας δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλον , ας στηρίξουμε αλλήλους, και τότε θα βρούμε το κουράγιο να αντέξουμε. Γιατί αλήθεια είναι ότι «μπόρα είναι θα περάσει» . Στον απολογισμό όμως, θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες και όλοι όρθιοι!

Σας συναντάμε φέτος στο Εθνικό θέατρο στο Βασιλικό του Μάτεση….. πείτε μας δυο λόγια για τη συγκεκριμένη παράσταση….
Είχα την τύχη να συνεργασθώ στην παρούσα θεατρική περίοδο με το Εθνικό Θέατρο και τον δάσκαλό μου Σπύρο Ευαγγελάτο. Ανεβάσαμε τον «Βασιλικό» του Αντωνίου Μάτεση, το πρώτο νεοελληνικό έργο, που γράφτηκε στη Ζάκυνθο γύρω στα 1820. Σπουδαίο έργο που ευτύχησε σε μια σπουδαία παράσταση. Το θέατρο κατάμεστο και οι παραστάσεις παρατάθηκαν, (όσο επέτρεπε ο προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου), με αποτέλεσμα να αργήσουμε λίγο στην χειμερινή περιοδεία του «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» Άξιζε όμως. Πολλοί φίλοι από τη Λαμία το είδαν, και πάντα έχουν την ευγένεια να με αναζητήσουν μετά την παράσταση. Είναι κάτι που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια που έχω επιστρέψει στη θεατρική Αθήνα, και είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά.

Τι σχέδια έχει ο Πανος Σκουρολιάκος για το άμεσο μέλλον;
Τα σχέδια που έχω πάντα. Να βρίσκομαι στον υπέροχο κόσμο του θεάτρου και να ταξιδεύω μαζί με τους ομότεχνούς μου σε κόσμους όπου η αλήθεια, ο αγώνας και η ελπίδα για το καλό, παίρνουν μαζί τους το κοινό, τους θεατές, τους συνανθρώπους μας, για να ονειρευτούμε και ίσως όλοι μαζί φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό.


ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΟΣ
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ώρα 21.00
Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ και ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ

Μαζί τους, παίζουν ακόμα οι : Δήμητρα Βαμβακάρη και Τάκης Συνδουκάς. Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά. Μία παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης.

Το έργο αναφέρεται στον Λουκά και στον Σόλωνα, δύο παρείσακτους της ζωής, που βλέπουν, παρατηρούν και σχολιάζουν. Πορεύονται μόνοι τους σ’ έναν κόσμο ακατανόητο, τον κόσμο της καθημερινής ζωής. Με ανατρεπτικό χιούμορ και σπινθηροβόλο πνεύμα, ο Λουκάς και ο Σόλων αποκαλύπτουν τον κόσμο που ο κάθε απλός άνθρωπος βιώνει στην καθημερινότητα του, απογυμνώνουν κατεστημένες αντιλήψεις και απομυθοποιούν την κοινωνία που μας περιβάλλει.

Συμμετέχοντας όλοι οι συντελεστές της παράστασης στην προσπάθεια για καλό θέατρο, καθιερώνουν προσιτό εισιτήριο των 15 και 12 ευρώ.

Οι παραστάσεις θα συνεχισθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στην ΑΜΦΙΣΣΑ με ώρα έναρξης 9μ.μ.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.