Πιο αυστηροί οι έλεγχοι για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με νέα τροπολογία

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 17:58

Αυστηροποιείται ο νόμος που αφορά τον έλεγχο των γιατρών οι οποίοι θα συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι γιατροί, που εξετάζουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με οποιοδήποτε καθεστώς (αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κάνουν συμβάσεις με τον Οργανισμό), θα παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα όχι μόνο για υπερσυνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση φαρμάκων και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά και για υπερβολική ή κατευθυνόμενη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων, άρνηση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, αλλά και λήψη αμοιβής πέραν της νόμιμης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο εξής θα μπορεί να στερεί άμεσα το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, θέτοντας ουσιαστικά εκτός ΕΟΠΥΥ για έναν χρόνο γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταγγελθεί.

Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν έγγραφες ή προφορικές εξηγήσεις εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που θα κληθούν να το κάνουν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ότι η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν αναστέλλεται παρά μόνον αν υπάρξει απόφαση από αρμόδιο πειθαρχικό όργανο που αθωώνει τον γιατρό.

tanea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.