Κοινή ερώτηση για ενδοπεριφερειακές ανισότητες

  Τετάρτη, 21 Μαρ. 2012 14:39
  Θώμη Παληού
Share

0 Comments

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Το ζήτημα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην Ελλάδα και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των περιφερειακών ενισχύσεων, θέτουν με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση και ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας.

 

Στα πλαίσια των κρατικών ενισχύσεων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ανάπτυξη των οικονομικά ασθενέστερων περιφερειών των κρατών μελών της, οι Βουλευτές υπογράμμισαν πως οι Νομοί Ευρυτανίας και Φωκίδας, αν και ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα, μια Περιφέρεια με Α.Ε.Π. ίσο με 125% του ευρωπαϊκού μέσου όρου , δεν παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης όμοιους με αυτούς των υπόλοιπων Νομών της Στερεάς Ελλάδας.

Είναι γεγονός άλλωστε πως σε μια πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά αντιφατικό αποτέλεσμα: ορισμένες περιοχές, ορεινές αλλά και νησιωτικές αναπτύσσονται είτε υπερβολικά γρήγορα είτε απρόβλεπτα αργά. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής οικονομίας, αντανακλά τις βαθιές και επίμονες ανισότητες των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και προκύπτει από τους οικονομικούς δείκτες του Κατά Κεφαλήν Α.Ε.Π και του δείκτη Ανεργίας (σαν ποσοστό του ενεργού πληθυσμού) σε καθεμιά από τις δεκατρείς (13) διοικητικές Περιφέρειες της.

Αν και οκτώ ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν μερικούς από τους υψηλότερους ρυθμούς Σύγκλισης, οι Περιφερειακές Ενότητες της Φωκίδας και της Ευρυτανίας παρουσιάζουν σημαντικές υστερήσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης τους. Έτσι , παρά το τεράστιο αυτό χάσμα, η Ευρυτανία και η Φωκίδα παραμένουν εκτός του «Στόχου 1» των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Σύγκλισης διότι διοικητικά υπάγονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο «Στόχος 1» αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών, το θεμελιακό δηλαδή άξονα για την ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητα.

Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές ζήτησαν στην επιστολή τους, την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων αναπτυξιακών προοπτικών για τους νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας καθώς και τη δημιουργία ενός νέου τρόπου ποσοτικού προσδιορισμού των αναγκών κάθε Περιφερειακής Ενότητας στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να προχωρήσει ουσιαστικότερα η Σύγκλιση στοχεύοντας:

1) Τόσο στην αποβολή των πραγματικών αδικιών που προκύπτουν όσο και

2) Στη βιωσιμότητα αυτής της προσέγγισης

Lamiastar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.