Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για το Δελφικό Τοπίο

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

 

Αθήνα, 22  Μαρτίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για το Δελφικό Τοπίο

 

 

Στα πλαίσια της σημαντικής προσπάθειας που γίνεται για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος της θεσμοθέτησης του Δελφικού Τοπίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, η προγραμματισμένη σύσκεψη, σχετικά με τον ανακαθορισμό των ορίων της Ζώνης Α’ και των εσωτερικών ορίων της Ζώνης Β’ του Δελφικού Τοπίου.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Βουλευτής του Νομού Φωκίδας Α. Παπαθανάση, η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Φωκίδας Γ. Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών Ν. Φουσέκης καθώς και οι Αντιδήμαρχοι των  επιμέρους  Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Ν. Ψάλτη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γ. Γαζής καθώς και εκπρόσωποι άλλων Παραγωγικών  Φορέων της περιοχής και πολίτες.

 

Στη συνάντηση έγινε μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της αρμόδιας Δ/νσης Τοπογραφήσεων, Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού και  των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν:

 

  1. Τον ανακαθορισμό των ορίων των Ζωνών Α’ και Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου , διαδικασία η οποία θα θέσει τις βάσεις για

  2. Τον μετέπειτα καθορισμό των όρων δόμησης και των χρήσεων γης στην Β΄ Ζώνη προστασίας του Δελφικού Τοπίου.

 

Καθώς ο καθορισμός των ορίων της Ζώνης Β’ και ο ορισμός των όρων δόμησης και των χρήσεων γης επί αυτής της ζώνης , είναι δράση «προτεραιότητας» και θα δρομολογήσει τα επόμενα χρόνια την αναπτυξιακή δυναμική όχι μόνο του Δελφικού Τοπίου αλλά και ολόκληρου του Νομού Φωκίδας, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, επιμέρους ζητήματα που αφορούν:

 

  • Τον ορισμό μέσα στην Ζώνη Α’ των επεκτάσεων των σχεδίων πόλεως της Άμφισσας, των Δελφών και της Ιτέας καθώς και των υφιστάμενων οικισμών

  • Την επανεξέταση των ορίων της Ζώνης Β’ και της Ζώνης Α’ που βρίσκεται εντός της Ζώνης Β’

  • Τις υφιστάμενες κατασκευές εντός των Ζωνών Α’ και Β’ που δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί από το ΚΑΣ, καθώς οι Ζώνες προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου επηρεάζουν εδώ και δεκαετίες την οικονομική δραστηριότητα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του νομού

  • Τον προσδιορισμό των χρήσεων γης για βιομηχανικά πάρκα και ειδικότερα θέματα για το ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας και τη ΒΙ.ΠΕ. Ιτέας. Συγκεκριμένα προτάθηκε αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους των ευρισκόμενων στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας εγκαταστάσεων και αύξηση του συντελεστή κάλυψης των οικοπέδων.

  • Την επέκταση των ορίων των ζωνών 3, 3Α και 4

  • Τη νέα χάραξη στο κομμάτι Άμφισσα – Ιτέα και τον κόμβο της Κακκανούς καθώς και πρόβλεψη για κόμβους εντός Ζώνης Α’ στο Σερνικάκι και τον Άγιο Κωνσταντίνο.

 

Κατόπιν της συνάντησης αυτής και σε σχέση με την κοινοποίηση των συμπληρωματικών στοιχείων από τους Δήμους Δελφών και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας που συμμετείχαν, προγραμματίζεται η σταδιακή επίσημη εισαγωγή των παραπάνω θεμάτων προς εξέταση στο ΚΑΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.