Το Ρούμελης μέσα στο πρόγραμμα Ο Χορός στα ΔΗΠΕΘΕ

Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 16:15

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε πρόσφατα τα Προγράμματα Υποστήριξης της Τέχνης του Χορού. Ένα από αυτά, το οποίο αποτελεί καινοτομία του Υπουργείου αναφορικά με την πολιτική του σε σχέση με τον χορό είναι το πρόγραμμα «Ο χορός στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.»

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί το ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με πέντε (5) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Βόλου, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Καβάλας, Ρούμελης).

Σκοπός του προγράμματος είναι η από κοινού υποστήριξη επαγγελματικών σχημάτων – ομάδων χορού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας παράστασης, ή την υποστήριξη για έρευνα που οδηγεί στην υλοποίηση μιας παράστασης καθώς και την γνωριμία του κοινού με την τέχνη του χορού στις προεπιλεγμένες πόλεις.

Αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα πολιτιστικής αποκέντρωσης καθώς η επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟΤ ομάδα χορού θα ζει για εφτά εβδομάδες στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και θα πραγματοποιεί εκεί τις πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού της περιφέρειας με την τέχνη του χορού όχι μόνο μέσω της παρακολούθησης μιας παράστασης, αλλά επίσης μέσω ανοικτών προβών, σεμιναρίων μικρής διάρκειας-εργαστηρίων (τα οποία θα παρέχονται δωρεάν), και θα οργανωθούν από τις προσκεκλημένες ομάδες και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της παράστασης, πέραν του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποδοχής, και στα υπόλοιπα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η ένταξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι ένα από τα πέντε (5) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (εκ των 16 που υπάρχουν συνολικά στη χώρα) τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης ενισχύει το ρόλο του ως ο κύριος φορέας πολιτισμού στη Λαμία αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανοίγει το φάσμα των δραστηριοτήτων του και αγκαλιάζει και την τέχνη του χορού, κάνοντας ένα άνοιγμα σε μια άλλη μορφή παραστατικής τέχνης χωρίς να παρεκκλίνει από τις κύριες προτεραιότητές του που αφορούν το θέατρο.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.