ΘΕΜΑ: «Τα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας –Λέσβου –Αχαΐας»

 

        

Λαμία: 24/4/2012

Αρ. Πρωτ.: 5562

Π Ρ Ο Σ

Τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Φίλλιπο Σαχινίδη

Νίκης 5-7

ΑΘΗΝΑ 101 80

Κοιν/ση:  –   Τράπεζα της Ελλάδος
–      Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
–      Επιμελητήρια της Χώρας
–   Πρόεδρους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
–      Βουλευτές Νομού Φθιώτιδας
–      Διοίκηση και Εργαζομένους
Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας
–      Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Τα δάνεια  της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας –Λέσβου –Αχαΐας»

Μετά την γνωστή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, την οποία εμείς σαν Φθιώτιδα έχουμε καταγγείλει από την αρχή  ως αδικαιολόγητη και έχουμε προσφύγει  στο συμβούλιο Επικρατείας, έχει προκληθεί ένα τεράστιο πλήγμα στη ήδη χειμαζόμενη τοπική οικονομία μας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

Ενώ δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς των καταθέσεων σε άλλη τράπεζα προκειμένου να απεμπλακεί η λειτουργία χιλιάδων καταθετών, δεν προχώρησε κάποια παρόμοια ενέργεια διευθέτησης των δανειακών συμβάσεων ενήμερων ή καθυστερημένων.

Με ένα μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας σε αδυναμία και με μια μικρή καθυστέρηση, το ίδιο σύστημα σου βγάζει όλο το δάνειο σε καθυστέρηση και αυτό δίνει το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να περάσει όλη την δανειακή σύμβαση σε καθυστέρηση και λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Επειδή στην Λαμία ζήσαμε παρόμοια κατάσταση, όταν μέσα σε μια νύχτα βγήκαν σε οριστική καθυστέρηση 2.500 περίπου δάνεια και την άλλη μέρα το πρωί επτά χιλιάδες Λαμιώτες βρέθηκαν “μαυρισμένοι” στον Τειρεσία και χάθηκαν χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ρυθμιστεί και αποπληρωθεί, χωρίς να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο για τους χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές αυτών, αλλά και ένα εξίσου μεγάλο άνοιγμα για την τράπεζα.

Ζητούμε άμεσα

Και για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες αυτών των τραπεζών, για να αποφύγουν την βίαια διακοπή των συμβάσεών τους που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών των αυτοαπασχολουμένων και μικροεμπόρων, καθώς και την πλήρη κατάρρευση και εξαθλίωση χιλιάδων νοικοκυριών.

Επιπλέον θα προκαλέσει ντόμινο καθυστερήσεων και σε άλλες δανειακές συμβάσεις  άλλων τραπεζών και ένα γιγαντεμένο νέο κύμα ανεργίας με απρόβλεπτες  εξελίξεις.

Προχωρήστε άμεσα στην αναστολή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος επί          3μηνο την εκκαθάριση μέχρις της εγκατάστασης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τις επικείμενες εκλογές για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική, κοινωνικά δίκαιη και πάνω από όλα μία βιώσιμη λύση, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες μικρό δανειολήπτες συνανθρώπους μας που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την στιγμή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.